Frihed til at arbejde 80 timer om ugen

Plads til individuelle behov. Det var et af ønskerne, da Dansk Journalistforbunds tillidsrepræsentanter var samlet i sidste uge.

Plads til individuelle behov. Det var et af ønskerne, da Dansk Journalistforbunds tillidsrepræsentanter var samlet i sidste uge.

Der blev talt om en fiktiv 23-årig kollega, der gerne vil arbejde 80 timer om ugen. Skal der være fleksibel arbejdstid og individuelle aftaler, der tillader det, blev der spurgt.

"Det skal der vel," lød det tøvende fra Rene Simmel fra Ekstra Bladet og formand for Kreds 1. Der kom dog en tilføjelse:

"Når de så får børn, så er der ikke behov for 80 timer."

Uffe Gardel fra Berlingske Tidende og medlem af hovedbestyrelsen sagde:

"Hvis man vil arbejde 45 timer og får en ordentlig røvfuld penge for det, så er det ok."

"Der er behov for fleksible overenskomster, men solidariteten må ikke gå fløjten. Det skal være kollektive aftaler med mulighed for lokale løsninger," sagde Morten Uhrenholdt fra Danmarks Radio og medlem af hovedbestyrelsen.
Forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård spurgte, om denne arbejdsivrige 23-årige vil påføre de andre kolleger stress.

"Er det bedre, at den slags aftaler bliver lavet, uden at vi opdager det – eller skal man kunne spare timer op i en bank?" spurgte han.

Ikke alle vil give plads til den omtalte 23-årige.

Lisa Westengaard fra Sjællandske Dagblade sagde klart nej til den arbejdsivrige.

"Vi skal være kloge. Den slags aftaler tager arbejde fra os andre og stresser. Desuden kan vedkommende selv blive syg af det."

Hun argumenterede også for centrale overenskomster i stedet for at lægge mere ud til lokale aftaler. Der fik hun opbakning fra andre tillidsrepræsentanter, der sagde, at de simpelthen ikke er stærke nok til at lave lokale aftaler, der er gode nok.

"Det med at give sig selv 200 procent og så slappe af senere, det går ikke," sagde Thomas Szlavik fra Ekstra Bladet og medlem af hovedbestyrelsen og forklarede:

"Førhen fik folk lov til at nusse rundt, når de var brændt ud. I dag bliver de fyret." Ifølge Szlavik er det nødvendigt med centrale overenskomster, fordi de er stærkere end husaftaler.

Claus Birch, tillidsrepræsentant på TV 2, sagde derimod, at overenskomsterne ikke kan blive decentrale nok.

Nogle af de andre temaer i debatten var bedre ledere, kompetenceudvikling, åbenhed, tryghed og mere tid.

0 Kommentarer