Sveriges havarikommission besluttede i kølvandet på dokumentaren at genoptage undersøgelser af Estonia ved at dokumentere vraget. Beslutningen om gravfred blev ændret i 2021 for at gøre undersøgelserne mulige. Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Den svenske journalist Henrik Evertsson, der ledede produktionen af dokumentaren ’Estonia – fundet, som ændrer alt’, skal atter en gang stille for retten.
Det skriver journalisten.no.
Henrik Evertsson blev i februar 2021 frifundet for at have brudt gravfreden ved at lave optagelser ved færgen Estonia, der sank i Østersøen i 1994, og som tog 852 menneskeliv med sig ned.
Henrik Evertsson og hans kollega var sejlet ud fra Tyskland og i en tysk båd, og blev frifundet efter tysk lov, da Tyskland ikke har underskrevet loven om gravfred ved Estonia. Ved en ankesag er de svenske domstole efterfølgende kommet frem til, at sagen skal køre efter svensk lov.
Så nu er journalisten altså igen tiltalt for at have forbrudt sig på gravfreden ved at have sendt en robot ned for at filme vraget.
”Sagen er tilbage ved nul. Vi har været i den her proces i omkring to år, men det føles, som om den juridiske vandring går baglæns,” siger Henrik Evertsson til journalisten.no.
Optagelserne fra Estonia viste blandt andet et stort hul i skibsvraget, som endnu ikke havde været kendt offentligt, og holdet bag dokumentaren er blevet hædret med Stora Journalistpriset, som er Sveriges pendant til en Cavling.