Frifundet fotograf: ”Det kunne have taget tre minutter, men det har taget tre år”

Politiken-fotograf Martin Lehmann blev i dag frifundet for i 2015 at trodse politiets ordre. ”Jeg håber, andre nu også kan se, at det kan betale sig at tænke sig om,” siger han

”Det kunne have taget tre minutter, men det har taget tre år,” siger Politiken-fotografen Martin Lehmann, da Journalisten fanger ham i telefonen efter dagens frifindelse i Vestre Landsret.

Landsretten i Viborg stadfæstede tidligere i dag den frifindelse, der fandt sted i byretten i januar.

Dermed frikendes Martin Lehmann for at have forstyrret den offentlige orden, da han i 2015 modsagde sig politiets ordre om at fjerne sig fra E45 motorvejen i Sønderjylland, da omkring 300 flygtninge og migranter vandrede fra Padborg mod Sverige.

Pressen skal tænke selv

Martin Lehmann fortæller, at sagen handler om, hvornår politiet må fjerne pressen. 

”Og politiets begrundelse i Vestre Landsret i mandags blev skærpet ind til én ting: Pressen skulle væk, fordi vi var i vejen med vores blotte tilstedeværelse,” siger han. 

Men den begrundelse giver fotografen ikke meget for. 

”Hvis det fremover skulle kunne lade sig gøre at fjerne pressen på grund af dens blotte tilstedeværelse, kan vi altså ikke længere tage vores demokratiske og simple frihedsrettigheder for givet,” siger Martin Lehmann. 

Ifølge Politiken-fotografen viser dagens frifindelse, at pressen skal huske at tænke selv. 

”Jeg ved jo ikke, hvordan jeg handler, næste gang en politimand siger, jeg skal lukke øjnene. Men jeg lover, at jeg altid vil bruge min selvstændige tankegang og vurdere i den givne situation, om jeg skal gøre det eller ej. Jeg håber, andre nu også kan se, at det kan betale sig at tænke sig om,” siger han.

”Det er jo meget alvorligt ikke at følge et påbud, udstedt af politiet. Jeg har arbejdet i 25 år, og jeg har kun gjort det én gang. Til gengæld var det den rigtige gang, jeg gjorde det.”

Følger trop, hvis politiet anker igen

Martin Lehmann fortalte i går til Journalisten, at han ved frifindelsen i januar ikke ville løfte armene over hovedet, fordi ankemuligheden stadig var til stede.

”Alle var jo helt oppe at køre over, hvor fantastisk det var. Jeg blev interviewet i tv, radio og så videre. Men jeg følte mig ikke frifundet, før anklagerens ankemulighed var udløbet. Det er et benhårdt system, så jeg løfter ikke armene, før jeg ved, jeg kan,” sagde han i går. 

Efter dagens frifindelse siger han:

”I januar tænkte jeg lidt mere over, at politiet muligvis ville anke. Det ved jeg ikke, om de gør igen, nu hvor de har tabt to gange. Men hvis de anker igen, så følger jeg jo bare trop. That’s it, jeg er på,” siger han.

Hos Rigsadvokaten er der endnu ikke taget stilling til, om sagen skal ankes til Højesteret, oplyser Rigsadvokatens kommunikationsafdeling til Journalisten. 

Tilføjelse 5. oktober kl. 12.06 med oplysning fra Rigsadvokatens kommunikationsafdeling

1 Kommentar

Benny Kühnell
27. JUNI 2019
Har tit oplevet at politiet IKKE respektere et pressekort. Heldigvis er de fleste betjente søde og rare samt forstående for det at være pressefotograf.