
Frie Grønnes aktivistiske kampagne på sociale medier hænger sammen med den 150 punkter lange plan, partiet fremlagde efter årets sommergruppemøde. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
”Det, som kampagnen har kunnet gøre, er at generere presseomtale. De er lykkedes med at bryde igennem lydmuren og på en eller anden måde at være omdrejningspunktet for en politisk samtale.”
Sådan siger Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening, i podcasten ’Budskab’ om en ny digital kampagne fra partiet Frie Grønne.
Kampagnen blev lanceret, forud for at partiet Frie Grønne denne uge holdt sommergruppemøde, hvor partiets politiske leder, Sikandar Siddique, fremlagde partiets nye klimaplan. Planen blev af den politiske leder kaldt aktivistisk.
”Vi kan ikke gå på kompromis med kloden og naturen, og derfor kan vi heller ikke gå på kompromis med status quo-politikerne og deres anti-klimaaktivist-venner i det private erhvervsliv,” sagde Sikandar Siddique på pressemødet tirsdag.
Og skulle nogen være i tvivl om, hvem han refererer til med betegnelsen ’anti-klimaaktivister’, så kan man finde svaret i partiets digitale kampagne.
I fire kampagnevideoer bliver 19 af landets højest placerede erhvervsfolk fra blandt andet Dansk Industri, PensionDanmark, Danske Bank og Landbrug & Fødevarer hængt ud med navn og billede og bliver derfra stemplet som ’anti-klimaaktivister’.
Ifølge pressechef i Frie Grønne Bjarke Charlie har kampagnen genereret mere end 300.000 eksponeringer og ledt til flere tilmeldinger til Frie Grønnes nyhedsbrev.
Men for Emil Nielsen er det ikke rækkevidden på sociale medier, der har været kampagnens succes, men derimod det forhold, at den har genereret presseomtale.
”Det er jo et helt klassisk greb, som baserer sig på provokation og på at mene noget, der er så radikalt, at man kan brænde igennem,” siger Emil Nielsen.
Han mener, at når Frie Grønne normalt får omtale, handler det om, at partiet er langt fra spærregrænsen, eller at partiet burde slå sig sammen med de andre grønne partier. Så når kampagnen gør partiet til et omdrejningspunkt for en politisk samtale, brænder partiet igennem.
”Og det er en mere attraktiv position, når man gerne vil i Folketinget, fremfor at dø i glemslen,” siger Emil Nielsen.
Presseomtale og fjendebilleder
Ingen af de erhvervsfolk, der lægger ansigt til kampagnen, er blevet varslet på forhånd, og de har derfor ikke haft mulighed for at svare på kritikken, og de har efterfølgende langet ud efter kampagnen i pressen.
Morten Høyer, direktør for public affairs og kommunikation i Dansk Industri, har i Berlingske kaldt kampagnen ”en ny lav standard for, hvordan dialogen skal være i Danmark”, mens Torben Möger Petersen, direktør i PensionDanmark, over for Børsen mener, at der må være tale om ”en misforståelse”.
For eksperterne i sæsonens første episode af ’Budskab’ er den personrettede kampagne mod mennesker, der ikke er politisk valgt til tillidshverv, dog ikke et revolutionerende greb i at drive politiske kampagner.
”Hvis man skal være helt ærlig, så er der jo ikke forskel på Frie Grønnes kampagne her og daværende 24syvs kampagne mod Martin Rossen, da han var stabschef i Statsministeriet, eller Ekstra Bladet, som prøver at oute Barbara Bertelsen ved at sende flyvere rundt om Christiansborg,” siger Emil Nielsen og fortsætter:
”Derfor må de selvfølgelig også kunne stå model til i en vis grad at blive omdrejningspunktet i en politisk samtale eller politisk kritik, om det så er i en kampagne eller debatindlæg eller alt muligt andet,” siger Emil Nielsen.
For Trine Kromann-Mikkelsen, kommunikationsdirektør i Demant, skaber kampagnen både fjende- og vennebilleder, hvilket kan skubbe folk, der er uenige, længere væk, men trække folk, der er enige, tættere på.
”Jeg er ikke personligt vild med, at vores politiske kommunikation trækker i den retning, men jeg kan godt se, hvorfor de gør det. Der er en voksende undergrund – også blandt unge – som er træt af at se erhvervslivet ikke skride hurtigt nok til handling,” siger Trine Kromann-Mikkelsen, som også mener, at man kan blive træt af den måde, Frie Grønne udstiller andre mennesker på.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.