“Frie fugle sætter sig ikke på andres skuldre”

  Navn: Poul Smidt.Alder: 61 år.Nyt job: Fra DR-lobbyist i Bruxelles til højskolelærer og leder af journalistlinjen på Askov Højskole.Uddannelse: Mesterlære på Folkebladet, Randers, og Demokraten, Århus, plus to gange tre måneder på Danmarks Journalisthøjskole. Senere cand.jur. fra Københavns Universitet i 1979.

Navn: Poul Smidt.

Alder: 61 år.

Nyt job: Fra DR-lobbyist i Bruxelles til højskolelærer og leder af journalistlinjen på Askov Højskole.

Uddannelse: Mesterlære på Folkebladet, Randers, og Demokraten, Århus, plus to gange tre måneder på Danmarks Journalisthøjskole. Senere cand.jur. fra Københavns Universitet i 1979.

Karriereforløb: Som det centrale har jeg været på DR siden 1973, herunder tre gange korrespondent i Bruxelles. Undervejs et par år i Washington og et par fejltrin ind i ledelsesarbejde. Studievært på Deadline i to et halvt år. Udlængsel førte til Kosovo og Irak, hvor jeg lærte meget ubehageligt om spin. Man kan sige meget om Det Hvide Hus og Downing Street, men sandheden interesserer dem ikke en kæft.

Hvad gik dit gamle job ud på? At følge den audiovisuelle lovgivning, telekommunikations-lovgivningen, kulturpolitikken og især statsstøtte-politikken i EU og rapportere hjem til syv nordiske radio/tv-generaldirektører og deres public service-systemer i de fem nordiske lande om lovgivnings-initiativer i EU. Der er mange erfarne journalister, der i dag har arbejde som lobbyister i Bruxelles, men baggrunden er ikke altid den rigtige. Frie fugle sætter sig ikke på andres skuldre for at pippe noget i øret. De flyver.

Hvad har været din største sejr som lobbyist? Jeg forlader jobbet med den tilfredshed, at det nordiske bagland i dag forstår, at det ikke er nok at lave gode programmer, hvis man skal vinde kampen om sendefladen, for de kommercielle spiller efter andre regler. For dem handler det ikke om at lave de bedste programmer, men om at have de mest fantasifulde og pågående advokater i Bruxelles. Det synlige er, at medlemmerne i European Broadcasting Union (EBU) – og dermed også DR – støtter TV 2 i sagen ved EF-domstolen.

Hvad skal du lave på Askov Højskole? Undervise, aktivere, engagere og formidle kerneindholdet og kerneværdierne i vores fag. Jeg skal fungere sammen med en gruppe elever, der møder med en enorm motivation. De er unge, de vil noget, de tror på vores fag. Hvad kan man forlange mere? Efter at have brugt 17 af de seneste 25 år i udlandet kan jeg ikke forestille mig et bedre sted at blive gen-integreret end Askov. Højskolens fundament er også mit journalistiske grundsyn, nemlig at man skal lade sig styre af sin nysgerrighed, aldrig af sine fordomme.

Hvad er det vigtigste for kommende journalister at lære? At Danmark er et lille land, hvor man hver eneste dag skal værne om sin troværdighed, og et land, hvor man kan komme ekstraordinært tæt på kilderne, hvis man skipper telefonen og computeren og går ud og møder mennesker.

0 Kommentarer