Fri os fra skjult reklame

Jeg læser med stor interesse historierne Bag om Billedet, som Journalisten har som fast rubrik. I seneste nummer er der en ting, der undrer, i den uddybende tekst til billedet ”Tidlig morgen på sommerferien”, som jeg formoder fotografen selv har skrevet. Der står: ”… og jeg havde lånt et Nikon-kamera, fordi jeg skulle skifte fra Canon til Nikon før OL”.

Det er ok at være nørdet, men som læser fatter jeg ikke, hvorfor jeg skal vide, med hvilket kamera et billede er taget. Det virker som skjult reklame og svarer til, at journalisten i en note til artiklen skriver, at dette interview er båndet på en mobiltelefon af mærket XX.

Muligheden er så, at der ligger en historie i, at pressefotograferne ikke længere selv bestemmer, hvilket udstyr de vil bruge, fordi diverse indkøb styres centralt af mediehusenes indkøbsafdelinger, og som betaling for en rabat tvinger man fotograferne til konsekvent at nævne udstyr ved navn, når det er muligt. Hvis det er tilfældet, læste jeg gerne mere om det.
Men grundlæggende: Fri os fra skjult reklame i redaktionelle artikler. Også i Journalisten.

– Stig Jonstrup Pedersen, arbejdssøgende, Skørping

SVAR. Kære Stig. For mange mediefolk har valg af udstyr stor betydning. Der er forskel på billeder, man kan tage med et Polaroid-kamera, Canon eller Leica. Blandt fotografer er interessen for valg af kamera så stor, at Pressefotografforbundet.dk ofte skriver, hvilket kamera fotograferne har brugt til at tage de indsendte billeder til Årets Pressefoto. I år var 26 procent af de indsendte billeder taget med et Nikon-kamera og 67 procent med Canon. I artiklen om billederne fra Italien, som vandt en pris med World Press Photo, var det relevant at nævne kameraet, fordi Søren Bidstrup skulle lære det at kende før OL.

Med venlig hilsen
– Øjvind Hesselager, redaktør

0 Kommentarer