Fri os for politikere som redaktører

På vej til arbejde læste jeg som så ofte før Nyhedsavisen, mens jeg holdt for rødt lys på min cykel på Dronning Louises bro. Dagens forside: Giv flygtninge et arbejde - så rejser de gerne hjem igen, lød lovende.  

På vej til arbejde læste jeg som så ofte før Nyhedsavisen, mens jeg holdt for rødt lys på min cykel på Dronning Louises bro. Dagens forside: Giv flygtninge et arbejde – så rejser de gerne hjem igen, lød lovende.

Spændende, hvis nogen kunne dokumentere, at arbejde er med til at motivere asylansøgere til at vende hjem, tænke jeg og læste videre.

Men det var skuffende svagt med dokumentation i artiklen, der alene byggede på nogle spæde erfaringer fra et EU projekt, og kilderne i artiklen var Røde Kors, som driver flere asylcentre, og en svensk socialdemokrat. Jeg savnede den overbevisende dokumentation for, at arbejde rent faktisk får flygtninge til at rejse hjem. Hvor var undersøgelsen, og hvor var tallene?

På side to i Nyhedsavisen kom så forklaringen på, hvorfor artiklen var havnet på forsiden. I dag var dagen, hvor Naser Khader havde sat sig i chefredaktørens stol og skruet avisen sammen. Khader fortæller i et interview i avisen, at han havde håbet på, at avisen kunne bringe en artikel, der hed: "Væk med asylcentre, de skader mere end de gavner."

Resultatet af at få en politiker til at redigere avisen ser i mine øjne ud til at være, at de journalistiske krav til dokumentation, og det almindelige kriterium om, at historien rent faktisk skal være ny, bliver sat til side for til gengæld at få det ønskede politiske budskab igennem.

(Artiklen viste sig at handle mere om, at asylansøgere har det bedre, hvis de får lov til at arbejde, mens de venter, og det er jo ikke første gang, vi hører den pointe).

Samme fornemmelse af, at nyheden ikke var en rigtig nyhed, sad jeg tilbage med, da Helle Thorning-Schmidt fik lov til at være redaktør på Nyhedsavisens 1. maj udgave. Her var forsideartiklen, at lavtlønnede betaler de riges tur på privathospital. Det kom på ingen måde som en overraskelse, at det var Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut, der var kilden. For den pointe har han fremført flere gange før.

Selv om det har været nytænkende og underholdende at lade to toppolitikere som Thorning og Khader redigere en enkelt dags avis, er jeg nu glad for, at det ikke er dem, der sidder på chefredaktørposten til hverdag.

For så kunne noget tyde på, at vi læsere får serveret den version af virkeligheden, der passer bedst ind i deres politiske program og som bekræfter den version af virkeligheden, de gerne vil have os til at se. Jeg vil hellere have nyheder, der overrasker og bryder med, hvordan vi troede, verden var skruet sammen – eller bare en nyhed, som rent faktisk er ny.

Men 1-0 til Nyhedsavisen for at foretage eksperimentet.

Med venlig hilsen

Signe Højgaard Nielsen

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right