Journalisterne fra Syddansk Universitet skal beherske flere medier på en gang og skal lave flere versioner af den samme historie.
De fungerer som redigeringsteknikere, de laver radio og bruger MiniDisc'en som notesblok, når de bagefter skriver en artikel. Ind imellem laver de også en selvstændig version til nettet.
På Journalistik på Syddansk Universitet, SDU, bliver næsten alle opgaver afleveret på mindst to medier. Flerfunktionalitet er en del af uddannelsen. Teknikken stresser dem ikke.
"Det gør det enormt spændende. Vi er opdraget til både at skrive, lave radio, web og tv, og det tager kun en halv time at lave en ekstra hurtig radioversion til nettet, når man har lavet selve indslaget til radioen," siger Peter Ernstved Rasmussen, der bestod sin eksamen som bachelor i journalistik i begyndelsen af denne måned.
Sammen med Karen Keinicke, der også lige har fået sin bachelor-eksamen i journalistik, taler han om, at det netop er flerfunktionaliteten, de nye journalister fra SDU kan sælge sig selv på.
De anser det ikke for stressende at skulle lave flere ting på en gang. Alt det tekniske har de lært, så det er bare at lave to vinkler ud fra det samme grundmateriale.
Professor og leder af Institut for Journalistik på SDU, Jørn Henrik Petersen, siger, at det ikke nytter at uddanne de nye journalister til kun et medie. De skal kunne beherske flere medier – såvel teknisk som i billeder og ord.
"Det er det, der er fremtiden," siger Jørn Henrik Petersen og tilføjer, at unge i dag er meget bed-re kørende på edb end de nuværende journalister. Derfor er web-undervisningen blot en naturlig indfaldsvinkel til al interaktivitet.
"I dag skal de være multime-_dialt interaktive."
Jørn Henrik Petersen, der indtil for ti år siden mente, at gode artikler kun kunne skrives på en skrivemaskine, hvor man bogstaveligt talt havde fingrene nede i artiklen, fnyser i dag ad de mennesker, der ikke accepterer flerfunktionaliteten.
"De sidste mohikanere kan godt sidde oppe i træerne og skrige: Halleluja, det var bedre i gamle dage!"
"Vores måde at tænke på er simpelthen anderledes," siger Karen Keinicke. Hun anerkender, at der selvfølgelig kan være menneskelige grænser for, hvor meget man kan nå, men det handler om ikke at tænke stift og at kunne beherske alle de nødvendige programmer på computeren.
Både Peter Ernstved Rasmussen og Karen Keinicke mener, at den konstante vekselvirkning mellem radio, tv og skrivning er med til at forbedre deres sprog og at gøre dem bedre til at stille mere præcise spørgsmål.
"At lære at beherske et nyt medie er som at lære et nyt sprog. Kan man syntaksen i sit eget sprog, er det nemmere at lære et nyt," siger Karen Keinicke.
Læs også: Bryd faggrænser ned, Journalister med kamera sparer penge og Første fotoforsøg kører
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.