Fremtidens fotografer

I USA vinker adskillige fotografer mere eller mindre frivilligt farvel til rutinen og springer ud i rollen som fotografiske altmuligmænd. Slut med 'bare' at være avisens still-fotograf, nu er også videokameraet med på opgave. Fotografer spås en mere central rolle på medierne.

Han har været pressefotograf i 40 år, og alligevel ligner han en fumlende nybegynder, da vi følger ham på en reportageopgave.

Med et videokamera og et stort digitalt kamera hængende om halsen minder han mere om en fotohungrende turist end om en professionel avisfotograf. Men hans turistagtige look vil være hans fremtidige udseende på arbejdet.
Han er billedet på den omvæltning, mange avisfotografer vil opleve. De vil ikke kunne nøjes med at tage billeder til den trykte avis. De vil også skulle lave levende billeder til nettet og tv.

"Jeg er nervøs og spændt," siger Robert Burke og holder en pause, hvor han trækker vejret dybt og sukker.

"Jeg ved, det bliver hårdt i dag, men jeg har besluttet, at jeg koncentrerer mig om still-billederne. Min første prioritet er at få det rigtige still-billede," siger Burke, og det er tydeligt, at videokameraet stadig er med som det tynde øl.
Han står sammen med otte andre journalister og fotografer og venter på, at hovedpersonen til dagens historie dukker op. Ikke mindre end tre tv-stationer er dukket op for at lave historien om den kræftsyge, otte-årige pige, der i dag får overrakt et legehus i gave af en velgørenhedsforening. Mens hun har været indlagt på sygehuset, er der i hemmelighed bygget en kæmpe stort legehus til hende i familiens have.

"Pigens begejstring over overraskelsen skal fryses fast i et still. Det virker stærkest, derefter vil jeg tage videokameraet," fortæller Robert Burke, som inde i hovedet har lavet en slags køreplan for at kunne overskue sine to foto-roller.
Det er kun fjerde gang, at Robert Burke er ude som fotografisk blæksprutte. Hans arbejdsplads gennem 14 år – den amerikanske lokalavis The Tampa Tribune i det vestlige Florida – har taget skridtet ind i fremtidens sammensmeltede medieverden, så nu er han ikke bare avisfotograf, men også videofotograf med leverancer til avisens tv-station og webside.

 

Bange, men nysgerrige
"'Åh nej' var min første reaktion, da jeg i morges fik at vide, at jeg også skulle aflevere nogle minutter til tv-nyhederne," fortæller Robert Burke, som hele tiden kommer til at afsløre sin skepsis over for sin nye dobbeltrolle.
Omvendt har der tidligere været så mange andre forandringer i hans 40-årige fotografliv. Ændringer, som han nu betragter som selvfølgeligheder.

"Overgangen fra sort/hvid til farve ændrede jo også vores liv. Og nu har vi ikke brugt film i årevis, efter vi gik over til digitale kameraer. Så egentlig er det her jo bare endnu en ændring," siger Robert Burke fortrøstningsfuldt.
Robert Burke er så absolut ikke alene på det skeptiske hold blandt avisens 23 fotografer. Derhjemme på avisen er der en del skeptikere.

"Mange af fotograferne er voldsomt skræmte, men heldigvis mest nysgerrige. De visionære journalister og fotografer erkender, at det handler om at være ajour med udviklingen," fortæller billedchefen på The Tampa Tribune, Allyn DiVito, da JOURNALISTEN besøger ham i et splinternyt mediehus i Tampa.

Han er selv fuldstændig fascineret af de nye muligheder og er sikker på, at netop fotografer og fotografiet går en lys fremtid i møde.

"Nettet er faktisk et meget visuelt medie, men alt var tekst i begyndelsen. Nu satses der på det visuelle, og jeg tror, at fotografer vil blive endnu vigtigere for medierne, end de er i dag," siger Allyn DiVito og remser eksempler op på den tendens.

"Vi har haft de første featurefotohistorier på nettet, hvor hele historien er fortalt af fotografen, fotografer har lavet audioer (kombination af still og lyd) til vores web, og så viser vi hele lysbilledshows på nettet," fortæller Allyn DiVito.

 

Nyt udstyr for milioner
14 flimrende tv-skærme hænger over hans hoved, mens han begejstret fortæller om sin nye og større fotoverden. Tv-skærmene er ikke længere noget, han og hans 23 avisfotografer blot ser på, men pludselig er fotograferne også blevet bidragydere.

Allyn DiVito sidder midt i nyhedshusets hjerte. Det er herinde på denne 100 kvadratmeter store nyhedsredaktion, at alle redaktionelle beslutninger bliver taget – ikke bare for avisen, men også for tv-stationen News Channel 8 og for onlinenyhederne på http://www.tampatribune.com./

Det er næsten et år siden, at de tre medier flyttede sammen i det nybyggede nyhedshus til 40 millioner dollars.

"Vi leverer nyheder på en multimedie-platform. Teamholdningen er vigtig, og den er blevet meget bedre nu, hvor tv, avis og online arbejder side om side. Det gør det nemmere, at vi er sammen, og billigere, fordi vi deler ressourcerne. Og samlet giver det bedre kvalitet," siger billedchefen.

Mediehuset blev alene bygget for at gøre det lettere at arbejde sammen på tværs af medier og faggrænser. De gamle vaner skulle blive boende i de fraflyttede redaktionslokaler. Og erfaringen i Tampa er, at det gør en stor forskel at flytte sammen – og holde fælles redaktionsmøder.

"At være sammen i den samme bygning giver et fuldstændigt andet forhold til hinanden. Virksomhedskulturen forandrer sig hurtigt. Og ikke mindst fotojournalister skal lære helt nye måder at arbejde på, samtidig vil de opleve, at de bliver mere betydningsfulde," siger Allyn DiVito.

Alene investeringen i nyt udstyr til fotograferne får billedredaktører til at opleve fotoområdet som et betydningsfuldt satsningsområde. Der er samlet afsat 750.000 dollars over de næste tre år til nyt udstyr til de 23 fotografer. På det tidspunkt vil ex-still-fotograferne hver især have to 2 Nikon D-1 di-gital-kameraer og et Canon GL 1 videokamera, en bærbar computer og en satellittelefon, så de kan sende både still- og levendebilleder hjem uanset, hvor de befinder sig henne.

 

Tjener og kok
Det er nogle af de nyindkøbte kameraer, der hænger om halsen på Robert Burke.

Den lille kræftsyge pige er nu dukket op. Lige så snart hun stiger ud af bilen, klasker de tre tv-stationer kameraerne op i hovedet på hende. Hun græder bare, fuldstændig overvældet over opbudet af pressefolk, og Robert Burke er tydeligt irriteret på sine kolleger. For Burkes plan, om pigens jubeludtryk foreviget på still, går i vasken. Han er nu tvunget til at skifte til videokameraet, men det stresser ham, at billedet til avisen ikke er hjemme.

Én af tv-fotograferne iagttager Robert Burkes frustrationer og siger henkastet til os fra JOURNALISTEN:

"Man kan ikke være tjener og kok på en gang."

Han er tv-fotograf på tv-stationen Fox 13 og hedder Larry Towe, og han tror altså ikke rigtig på, at man både kan lave fjernsyn og still på en gang.

Og når vi så kigger hen på Robert Burke, bliver vi bekræftet i, at det ikke er nemt at være både "tjener og kok".

Zoom-knappen på videokameraet driller Burke. Og efter nogle minutters 'kamp' med knappen lægger han videokameraet fra sig og griber sit velkendte Nikon.

"Vi har brug for mere undervisning," konstaterer Robert Burke undskyldende.

Han er dog optimistisk.

"Jeg tror, vi still-fotografer kan gå hen og blive rigtig gode tv-fotografer. Vi tænker i komposition og i at ramme motivet ind, og det gør tv-fotografer ikke på samme måde."

Og det, der i hans nye levende fotoverden gør ham mest begejstret, er lyden:

"Lyd er stærkt, og det har altid været så svært at vise lyden i et billede. Det er det dejlige ved de nye muligheder," siger han og fortæller, at hans første opgave med videokameraet var en historie om en hjuldamper.

"Lyden fortalte jo alt i den historie. Historien kunne ikke fortælles nær så godt med et still-kamera."

 

FORETRUKNE FOTO-WEBSITES

Den amerikanske ekspert i fotojournalistik Kenneth Irbys yndlingssider, som viser fotografiets styrke på nettet:

www.journalE.com
www.digitaljournalist.com
www.souleyes.com
www.cameraworks.com
www.msnbc.com

0 Kommentarer