Freelancerne vil erstatte den omstridte bijobregel, der har splittet især freelancere og studerende i årevis, med en mere realistisk regel. »Vi laver om på nogle regler, der har været umulige at følge,« siger freelanceformand Iben Danielsen til journalisten.dkEn årelang strid i Dansk Journalistforbund er nu kommet en hel del tættere på at blive løst. Reglen opstiller kort fortalt grænser for, hvor meget medlemmer må arbejde for at undgå ubetalt bijobberi.
Men reglen har især været en gordisk knude mellem freelancere og studerende på de tre journalistuddannelser.
Freelancegruppen har understreget, at de studerende som udgangspunkt ikke selv må opsøge journalistisk arbejde ved siden af studiet, fordi det presser arbejdsvilkårene for freelancekolleger. Men reglen har trukket skarp kritik fra studerende af flere omgange.
Nu har Freelancegruppens bestyrelse besluttet, at den anbefaler en afskaffelse af bijob-reglen. Til gengæld skal der vedtages et regelsæt, der er lettere at overholde.
Beslutningen er truffet på baggrund af anbefalinger fra et bijob-udvalg, der har gransket reglen grundigt.
Det fremgår af referatet fra sidste bestyrelsesmøde. Her står:
"Bestyrelsen beslutter på baggrund af orientering fra bijob-udvalget at anbefale, at:
– Bijob-reglen afskaffes, da den virker kontraproduktivt.
Samtidig anbefaler vi følgende prioriterede indsatsområder:
– styrke studerende ved at vejlede dem i en prissætning, der tager højde for, at de ikke undergraver markedet for freelancere og forholdene for fastansatte og eventuelt sætte et loft på antallet af ugentlige arbejdstimer
– i handlingsprogram anbefale, at man ikke arbejder overtid
– samarbejde med AC"
Freelancegruppens formand, Iben Danielsen, mener, at bijob-reglen har vist sig umulig at håndhæve.
Hvad er det, I vil lave om på?
»Vi vil lave om på nogle regler, der har været helt umulige at følge. Hvordan måler man, om folk bruger et par timer ekstra på det og det? Det er de umålelige ting, vi vil lave om, for der har man tabt på forhånd. Det, der skal være tilbage, er de reelle bijobs, som skal defineres,« siger Iben Danielsen til journalisten.dk.
Hun understreger, at det bør være helt i orden, at studerende arbejder ved siden af studiet, hvis de ellers gør det til en fair hyre.
»Jeg har hørt historier om, at de studerende har fået solgt nogle artikler og serier til fagblade, hvor de har fået rigtig mange penge for det. Det vil vi på ingen måde stoppe. Hvis de kan gå ind og være kolleger på lige fod, er det ikke noget, vi vil gå imod,« siger Iben Danielsen.
»Men oftest bliver de underbetalt og tager nogle jobs, freelancere kunne have fået i stedet. Det er det, vi skal kigge nærmere på sammen med de studerende. For første gang har vi fået et godt samarbejde med de studerende om det med bijob,« tilføjer hun.
Debatten om bijob var også hed i forbindelse med sidste års delegeretmøde.
Hvorfor har I ikke afskaffet den regel noget før?
»Det ved jeg ikke. Den har været oppe at vende et par gange, og bijob-udvalget har været et skridt på vejen. Det er nok først, når der er fokus på tingene, at de bliver ændret.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.