Freelancerne jubler over historisk Information-aftale

Freelancerne roser aftalen på Information, hvor de fastansatte har foræret hele deres lønstigning til freelancekollegerne. »Det betyder naturligvis ikke, at freelancerne får en ordentlig hyre på Information, slet ikke,« tilføjer freelanceformand Iben Danielsen.

Freelancerne roser aftalen på Information, hvor de fastansatte har foræret hele deres lønstigning til freelancekollegerne. »Det betyder naturligvis ikke, at freelancerne får en ordentlig hyre på Information, slet ikke,« tilføjer freelanceformand Iben Danielsen.

Informations fastansatte DJ-medlemmer har besluttet at droppe en lønstigning på 600 kroner per måned over de næste to år. Alle pengene – lidt over en halv million i alt – skal i stedet bruges på at sikre avisens freelancere bedre vilkår.

Den beslutning vækker glæde hos freelancerne.

»Det er et rigtig godt initiativ og en god måde at gøre det på. Det viser, at der faktisk er en vej ud af problemerne,« siger Freelancegruppens formand, Iben Danielsen, til journalisten.dk.

»Det betyder naturligvis ikke, at freelancerne får en ordentlig hyre på Information, slet ikke. Men de får en lidt mindre ringe løn, og det betyder, at de bliver påskønnet på en anden måde,« tilføjer hun.

Kollegial krammer til de fastansatte 

Før sommeren var der hed debat om freelancernes vilkår på de danske dagblade. I den forbindelse tog en lille gruppe freelancere initiativ til et protestbrev, der siden blev bragt i Politiken. Simon Staffeldt Schou var en af initiativtagerne, og han er også begejstret for Informations aftale.

»Det er et sympatisk træk, der ligger i tråd med avisens idealistiske ophav. De forskellige avisers redaktører plejer at undskylde sig med, at alle aviser betaler den samme sulteløn, og at lige netop deres avis jo ikke behøver at betale for saltet til freelancernes æg. Derfor er det flot, at Den Mindst Ringe nu igen har levet op til sit kælenavn og har taget dette skridt,« lyder det.

Simon Staffeldt Schou vil især gerne rose de fastansatte på Information.

»Informations model virker kun, når de fastansatte selv vælger den, så de fastansatte på avisen fortjener en kollegial krammer. Der er et kæmpe lønskel mellem fastansatte og freelancere. Men de to grupper er to sider af den samme skæve mønt, og det er derfor også i de fastansattes interesse, at freelancere får mad på bordet,« siger han.

"Tænk hvad en million kunne gøre" 

Men samtidig peger han på, at beløbet er en relativt lille bid af Informations samlede budget. Journalisten kunne før sommeren fortælle, at freelancerne på Information arbejder til mellem 66 og 155 kroner i timen.

»Selv for en vægtig lilleput som Information er det (den nye aftale, red.) et meget beskedent beløb – højst sandsynligt bruger de mere hvert år på at holde avisen kørende på kaffe. Det ville med andre ord ikke koste dem alverden at rette ordentligt op på freelancetaksterne. Tænk, hvad en lille million ville kunne gøre,« siger han, men tilføjer:

»Når alt kommer til alt, har Information dog sat et smukt eksempel på solidaritet mellem avisers arbejdsgrupper, som man kan håbe, at andre avisredaktioner også vil kunne se fidusen i.«

Første skridt mod bredere forandringer 

I går vurderede Dansk Journalistforbund dog, at det er usandsynligt, at store aviser som Berlingske og Politiken vil kopiere den historiske freelance-aftale på Information.

Iben Danielsen erkender, at Informations løsning ikke kan flyttes direkte over til de andre dagblade. Men aftalen kan sagtens inspirere kollegerne, mener hun.

»Selve ideen med, at freelancerne er gået sammen i et netværk og har formået at forklare deres vilkår for de fastansatte, den vil vi helt sikkert gå videre med og prøve at drysse ud over de andre dagblade. På Information har det jo betydet, at freelancerne har fået gennemslagskraft og har fået lov at komme med til nogle af forhandlingerne, hvilket er meget usædvanligt. Det må vi simpelthen kunne bruge andre steder.«

Iben Danielsen mener, at Informations aftale kan være et skridt i retning af en bredere ændring i mediebranchen.

»Det er første skridt mod, at vi netop kan komme til at tale med hinanden. Selv om vi har levet side om side i mange år, kender de fastansatte ikke meget til freelancernes vilkår. Det handler om at oplyse om, hvordan forholdene er, og det er lige præcis det, freelancerne på Information har gjort.«

1 Kommentar

Bodil Rohde
21. AUGUST 2012
Re: Freelancerne jubler over historisk Information-aftale

Kære Andreas Marckmann Andreassen

 Ja, det er rigtigt, at vi jubler.

I øjeblikket står vi faktisk ude på gader og stræder  over hele landet - også her i UdkantsDanmark - med hænderne i vejret  og gudskelov har vi vejret med os.

 De fastansatte og freelancerne på Information har vist, at sammenhold fører til forbedringer, og at der er en vej ud af det misbrug af freelancerne, som nu - i hidtil ukendt omfang,  - fører til fyringer af fastansatte.

Grunden til, at vi ikke kender omfanget af misbruget og konsekvenserne for de fastansatte, er, at DJ ikke har lavet undersøgelser af det.

Venlig hilsen

Bodil Rohde