Freelanceundersøgelse

Freelanceres lave løn er ”et kæmpeproblem”

Medlemmerne af to store specialgrupper under DJ er generelt glade for tilværelsen, men økonomien presser dem, viser ny freelanceundersøgelse

”Det er et kæmpeproblem for alle – ikke kun freelancere – at fastansatte tjener markant mere. For det gør det attraktivt at fyre folk og ansætte freelancere til en lavere løn i stedet.”

Sådan siger Lise Møller Schilder, næstforperson for Freelancegruppen, om den nye freelanceundersøgelse fra DJ, der sætter lup på tilværelsen for alle de medlemmer, der ikke er klassiske lønmodtagere.

Freelancegruppen er den største specialgruppe under DJ, og her er den gode nyhed, at 66 procent af medlemmerne i undersøgelsen tilkendegiver, at de er enten tilfredse eller meget tilfredse med tilværelsen som freelancer/selvstændig.

”Det viser, at hvis man kan få de rigtige kunder og en ordentlig betaling, så er det en rigtig god måde at arbejde på.”

”Men vi kan se, at mange freelancere lønmæssigt ligger markant under fastansatte. Det er vigtigt at få kortlagt, når vi skal forhandle med arbejdsgivere, men også når vi skal blive enige med hinanden om, hvad der er vigtigt at prioritere, når vi forhandler store overenskomster,” siger Lise Møller Schilder.

Længere pauser mellem jobs

Hos en anden specialgruppe, Film og TV-gruppen, er formand Birger Lund glad for, at der med undersøgelsen kommer fokus på freelancere.

”Vi er rigtig glade for, at undersøgelsen kommet netop nu, hvor der er nogle problemer. Var den kommet i 2021, hvor vores verden var guld og grønne skove, så havde vi fået et helt andet resultat,” siger han.

Film og TV-gruppens medlemmer arbejder blandt andet for produktionsselskaber, for tv-stationer og for netmedier, hvor deres funktioner spænder fra alt lige fra tilrettelæggelse til lyd, lys, klip og instruktion.

Omkring 240 af specialgruppens medlemmer har besvaret Freelanceundersøgelsen 2023, og her udtrykker over halvdelen stor glæde ved tilværelsen som freelancer.

”De fleste har valgt det, fordi det er rart at kunne styre sit eget arbejdsliv langt hen ad vejen. Det er den gode side af freelancelivet,” siger Birger Lund.

Den mindre gode side af tilværelsen er, at der er blevet længere mellem jobs i branchen.

”Arbejdssituationen er blevet hårdere. De pauser, der er mellem jobs, er blevet meget længere, og det er også med til at give mere stress,” tilføjer formanden.

I undersøgelsen svarer 38 procent, at de enten har eller har haft stress på grund af økonomi.

Barsel og tba-ansættelser fylder

Ifølge Lise Møller Schilder, næstforperson i Freelancegruppen, har der været rigeligt rum til at skrive fritekst for medlemmerne i undersøgelsen.

Og det er der kommet flere interessante besvarelser ud af. Blandt andet om barselsdagpenge.

”Folk fortæller om, hvor svært barselsystemet stadigvæk er at finde ud af som freelancer. Folk, der skal på barsel, bliver udsatte af, at systemet ofte ikke forstår, hvordan selvstændige og freelancere arbejder. Derfor bør man lave et system, der tager højde for det,” siger hun.

Freelancegruppen har også dykket ned i de tba-ansatte medlemmer, og her er der også kommet interessante ting frem.

”De tba-ansatte fortæller, at de generelt har en lavere indtjening end fastansatte, da der kan være huller i deres ansættelser, men også fordi det er meget svært at forhandle løn. Undersøgelsen viser også, at der er flest kvinder – og kvinder i den fødedygtige alder – der er tidsbegrænset ansat,” siger Lise Møller Schilder.

Får samme løn som for 15 år siden

Freelanceundersøgelsen viser også, at hver femte freelancer eller selvstændig vurderer, at deres overordnede lønindkomst er faldet inden for de seneste fem år, mens hver tredje ikke mener, at de bliver betalt godt nok.

Det er noget, man kan nikke genkendende til i Film og TV-gruppen.

”Vores medlemmer føler ikke, at lønnen følger med, selv om samfundet bliver dyrere. Så det er ikke overraskende, for det vidste vi godt. Men nu har vi belæg for, at det er rigtigt nok, hvad vi har tænkt,” siger Birger Lund og kommer med et eksempel:

”For 15 år siden fik man 3.500 kroner for en VJ-dag, og det gør man også i dag. Tendensen er, at lønnen er den samme, og så er det klart, at det trykker lidt, når det er blevet dyrere at leve.”

0 Kommentarer