Freelanceres badeforhæng 2

»Øretævemodtagere skal vises respekt nok til at få mulighed for at give deres version af sagen.«

»Øretævemodtagere skal vises respekt nok til at få mulighed for at give deres version af sagen.«

ØRETÆVE. En kort kommentar til debatten om artiklen "I er for dårlige!!!" i Journalisten 13/2009. I sit svar på tiltale konkluderer chefredaktør Troels Evold Widding, at undertegnede må være "en af de dygtige", siden jeg ikke blev klogere af at læse den pågældende artikel.

Når jeg ikke fik noget ud af at læse artiklen, handler det ikke om min mangel på, eller rigdom af, faglige kompetencer. Det handler om, at jeg som læser og journalist savnede troværdighed i en artikel, der udelukkende repræsenterede den ene side i en, for mange medlemmer, væsentlig sag.

Mig bekendt er der mindst to rationelle grunde til, at vi som journalister lærer, at god kritisk journalistik altid giver modparten mulighed for at komme til orde. For det første for at undgå at hænge folk ud. Øretævemodtagere, eller kvalificerede repræsentanter for dem, skal vises respekt nok til at få mulighed for at give deres version af sagen. For det andet handler det om hensynet til læseren: Det er umuligt at tage kvalificeret stilling til en sag, så længe man kun bliver præsenteret for den ene side af den.

Problemet opstår lige netop dér, hvor Troels Evold Widding på forhånd antager, at øretævemodtagernes, altså freelancernes, begrundelser må være så tvivlsomme og pinlige, at de hellere må 'skånes' for at udtale sig. Dét er nemlig at hænge folk ud.

– Karitte Lind Bejer, freelancejournalist

SVAR. Jeg har slet ikke udtalt, at jeg ikke ville lade freelancerne svare, fordi det ville give "tvivlsomme" og "pinlige" svar. Jeg har skrevet, at jeg ikke ville hænge nogen navngivne freelancere ud i vores blad, som du efterlyste, at jeg gjorde. Det vil jeg ikke, fordi jeg ikke tror, læserne vil blive meget klogere af få svaret på de spørgsmål, du efterlyste svar på. Det er to meget forskellige ting.

Man kan så argumentere for, at vi skulle have talt med repræsentanter for freelancerne i stedet. Men da ingen personer var hængt ud med navn, valgte vi at undlade det denne gang.

– Troels Evold Widding, chefredaktør, Journalisten

0 Kommentarer