Freelancere søsætter stor kampagne om ophavsret

Alle DJ's freelancere har fået en pakke fra FreelanceGruppen. De skal vide mere om deres egen ophavsret, lyder det. »Vi kan mærke en usikkerhed blandt vores medlemmer,« siger formand Iben Danielsen. Hun afviser, at kampagnen er spild af penge

I sidste uge landede en pakke i postkasserne hos alle medlemmer af Dansk Journalistforbund, der er i FreelanceGruppen. I pakken er et USB-stik med en video om medlemmernes ophavsret.

Pakken er det danske bidrag til en fælles nordisk kampagne, hvor de nordiske freelancegrupper forsøger at lære medlemmerne hvilke rettigheder, de har.

»Det handler om, at stadigt flere freelancere arbejder inden for områder, der ikke er traditionelle mediearbejdspladser. De skal lære deres egne ophavsrettigheder at kende,« siger Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen.

Sammen med gaven til medlemmerne har FreelanceGruppen lanceret en hjemmeside, der forklarer, hvorfor det er en god idé at holde på sin ophavsret.

Hvor stort er problemet med, at freelancere får krænket deres ophavsret?

»Det er svært at sige. Men jeg tror, at freelancere, der ikke skriver til de store mediearbejdspladser, ofte har svært ved at gøre deres ophavsret gældende,« siger Iben Danielsen.

Hun mener, at FreelanceGruppen kan »mærke en usikkerhed blandt medlemmerne omkring ophavsretten.«

»Efter Aller, som stadig står som en skamplet blandt vores aftaler, er vilkårene for freelancerne blevet meget mere usikre. Vi siger til folk, at de ikke skal skrive under dårlige aftaler, men det er svært, for folk har jo fået et reelt stykke arbejde, som vi beder dem sige nej til,« siger formanden for Freelancegruppen.

Du kan læse mere om Aller-konflikten her.

Hvordan vurderer du, at kendskabet til ophavsretten er blandt medlemmer af FreelanceGruppen?

»Jeg ved det ikke. De freelancere, der arbejdere på traditionelle arbejdspladser, tror jeg, har et fornuftigt kendskab. Men i andre sammenhænge tror jeg, at freelancerne kommer i situationer, hvor de selv skal agere. Vi arbejder fortsat for flere kollektive aftaler for freelancere, og mens vi venter på dem, må vi gøre en indsats for de individuelle som her.«

Ophavsretten bliver i disse år udsat for kraftige angreb, mener Iben Danielsen. Derfor rejser DJ og FreelanceGruppen rundt i landet – i weekenden til Minifagfestivalen i Hobro.

»Vi fortæller om ophavsrettigheder, så folk fatter, at det er en støtte og hjælp nærmere end noget besværligt,« siger Iben Danielsen.

Kampagnen har fået kritik på freelancernes interne debatforum PingPong. Iben Danielsen afviser, at den er spild af penge.

»Vi har generalforsamlingens opbakning til, at vi bruger penge på PR og oplysning. I år valgte vi at sende et USB-stik med filmen til vores medlemmer. Det er nogle glade for, mens andre kritiserer. Vi har det sådan, at hvis bare nogle få får glæde af filmen, lærer noget om deres rettigheder og dermed får flere penge for deres arbejde, så har vi gjort et godt stykke arbejde,« siger Iben Danielsen.

0 Kommentarer