Freelancere og studerende uenige om bijob

Freelancegruppen vil ikke acceptere, at de studerende bijobber, heller ikke under særlige omstændigheder (Rettet).

Freelancegruppen vil ikke acceptere, at de studerende bijobber, heller ikke under særlige omstændigheder (Rettet).

Freelancegruppen og de studerende har arbejdet sammen om nye regler for de studerendes bijobberi. Og på Freelancegruppens generalforsamling kom det frem, at gruppen ikke kunne blive enige med de studerende om nye regler. Freelancegruppen vil ikke acceptere, at de studerende får lov at producere stof ved siden af deres studier.

»Vi kan ikke leve med lempelser af bijobreglerne. Det ville være som at pisse i bukserne for at holde sig varm,« lyder det fra Freelancegruppens formand, Kristian Melgaard.

Freelancegruppen har ellers i længere tid været i dialog med de studerendes organisation, DJStud, om nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med problemstillingen. Den arbejdsgruppe er Freelancegruppen stadig interesseret i at være med i, men indtil videre kommer der ikke noget fælles forslag fra de to om nye regler for de studerendes bijob.

»De studerende vil have regler for, at man kan bijobbe under særlige omstændigheder. Men Freelancegruppen vil slet ikke have bijobberi. Det koster arbejdspladser,« siger Kristian Melgaard til Journalisten.dk.

De studerende arbejder for, at det skal være lovligt at sælge artikler, der er lavet i forbindelse med skolearbejde. Men bestillingsarbejde må ikke finde sted, medmindre det sker til fuld freelance-takst.

Freelancegruppen brugte også tid på at diskutere de selvstændiges arbejdsforhold.

»Du er jo på herrens mark, hvis du brækker et ben og ikke har arbejdet nok i en given måned. Der er ingen sygedagpenge og understøttelse, lovsystemet er simpelthen ikke bygget til de selvstændige. Det skal forbundet kigge på sammen med andre relevante fagforbund,« siger Kristian Melgaard.

Rettet 16.20: Tidligere fremgik det, at de studerendes bijobberi frembragte debat på Freelancegruppens generalforsamling.

19 Kommentarer

Monsar Hansen
1. MARTS 2011
Re: Freelancere og studerende uenige om bijob

Alle har evl copyright på det materiale de selv skriver. Om det er i skoletiden, arbejdstiden, mens de rider på hesten eller mens de sidder på toilettet: Den tekst man selv forfatter, har man selv rettighederne til og bestemmer derfor selv, hvorvidt man vil publicere, sælge eller brænde den.

Mvh.

 

Asbjørn Andersen
1. MARTS 2011
Re: Freelancere og studerende uenige om bijob

Kære alle

 Jeg skriver af to årsager. 

1. Jeg mener, at det vigtigt med dialog. Det hjælper slet ingenting, at vi står i hver sit hjørne og råber. Jeg går fuldt ind for DJStud's politik, men det ekstremt vigtigt at finde en løsning. Når de studerende bliver mødt med tilfredstilles i branchen, hvis de har lavet noget, der er relevant. Vi skal have en dialog. Det skal dog være begge veje, for man får ikke noget ud af at blive sure. Der er ingen tvivl om, at en løsning ville gavne alle. 

2.Vi skal have branchen og uddannelserne med for at finde en løsning. Vi skal simpelthen have bredt viften ud.

 Med Venlig Hilsen

Asbjørn Andersen

Nyvalgt formand for KaJ

Jakob Andresen
28. FEBRUAR 2011
Re: Freelancere og studerende uenige om bijob
Fordi nogle af dem er oprettet som svar på andre indlæg.
Håkon Stolberg
28. FEBRUAR 2011
Re: Freelancere og studerende uenige om bijob

Stryg kanoner. Indsæt opmærksomhed i stedet. Det var ment i en meget overført betydning. Og ikke specielt rettet mod din person. Jeg beder om, at vi som forbund bruger kræfterne på at sikre ordentlige arbejdsforhold.

Vi vil helt sikkert det samme. Freelancerne har bare ikke helt fanget det endnu ;) 

Fred Jacobsen
28. FEBRUAR 2011
Re: Freelancere og studerende uenige om bijob

Kære Håkon

Mine kanoner er ikke rettet mod mine egne. Jeg synes såmænd slet ikke, vi skal bruge sådan en krigerisk retorik, men arbejde på internt at finde en løsning, som alle kan leve fint og godt med. Det er ét fokus.

Et andet er, at jeg på længere sigt ser et potentiale i at hente tabt land hjem: Der er en del (små)journalistisk arbejde derude, som vi gennem årene har undladt at beskæftige os med. Det er interessant for alle - studerende, freelancer - at få en fornuftig betaling for det. Så et eller andet sted tror jeg vi vil det samme:-)

Mange hilsner

Fred

Flere