Freelancere kan blive afgørende for mediestøtte

Freelancerne kan blive tungen på vægtskålen, når det skal afgøres, om redaktioner skal have mediestøtte. Spændende, lyder det fra FreelanceGruppen i DJ.

Freelancerne kan blive tungen på vægtskålen, når det skal afgøres, om redaktioner skal have mediestøtte. Spændende, lyder det fra FreelanceGruppen i DJ.

Hvis Dyremose-udvalget rapport om fremtidens mediestøtte, der snart offentliggøres, holder hvad Journalistens research hidtil har peget på, kan den sætte freelancere, der arbejder med journalistik, i en meget afgørende og gunstig situation.

Den del af de seks milliarder støttekroner, som udvalget har at lege med, skal angiveligt følge journalistikken. Journalisten.dks oplysninger peger på, at cirka fem journalistiske årsværk kan udløse mediestøtte, og her skal freelancernes redaktionelle bidrag angiveligt tælle med.

Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen, understreger, at der stadig er lang vej, før udvalgets tanker bliver omsat til politik – men:

»Det, jeg har set og hørt, virker meget interessant og perspektivrigt, selv om vi jo ikke kender resultatet endnu. Netop det at freelancerne skal tælle med som en del af den redaktionelle gruppe, der samlet kan udløse mediestøtte, lyder godt. Det er jo spændende, hvis freelancere pludselig bliver tungen på vægtskålen for om mediestøtten udløses til den enkelte redaktion.«

En række lokalaviser og webbaserede medier har i dag så små redaktioner, at brug af freelancere kan udløse det ekstra årsværk, der udløser mediestøtte.

»Små lokalaviser og andre redaktioner, der har 3-4 journalistiske arbejdspladser, kan komme inden for i varmen, hvis de bruger freelancere. Det kan også giver redaktionerne luft under vingerne,« siger Iben Danielsen.

En række medier har de seneste år skåret ned på freelancebudgettet, men hvis freelancernes arbejde kan udløse støttekroner, er det muligt, at tiderne vender for freelancerne igen. Samtidigt kan støttekronerne måske være med til at højne de honorarer, der mange steder er presset i bund.

»Mon ikke vi kan få nogle gode aftaler hjem med de arbejdspladser, der bliver berørt af det her,« siger Iben Danielsen, der opfordrer Dansk Journalistforbund til at gribe chancen og gå i offensiven og sikre bedre aftaler.

»Der er mange freelancere, der har opgivet at arbejde for nyhedsmedier, på grund af dårlige honorarer. Jeg vil da opfordre Dansk Journalistforbund til at presse på fremover over for disse medier, hvis mediestøtten ender med at blive afhængig af freelancernes arbejde,« siger Iben Danielsen – med det forbehold, at intet endnu er afgjort.