50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.
50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.
Politikens, Weekendavisens, Kristeligt Dagblads og Berlingskes honorarer til freelancere har været i vælten på Journalisten.dk i løbet af maj måned, hvor lønningerne er blevet kritiseret for at være alt for lave.
Nu har artikelserien fået seks freelancere til at starte en fælles protest. I debatindlægget “Vi er mediebranchens østarbejdere” går de i rette med både avisbosser for at betale for lave lønninger og fagforeninger for at være for passive.
“Som freelancere på blandt andet Politiken, Information, Weekendavisen og Jyllands-Posten er vi glade for, at Journalisten gennem flere artikler har sat fokus på freelancernes arbejdsbetingelser. Men vi er skuffede både over avisledelsernes reaktioner og over fagforeningens passive holdning. Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere, der påtager sig det samme arbejde som de overenskomstansatte, men til en langt lavere hyre,” skriver de blandt andet i debatindlægget.
Fastansatte har taget redningsbådene
Indlægget er endnu ikke offentligt tilgængeligt, da planen er at få det optaget i en eller flere af de aviser, der kritiseres. Men et udkast er sendt ud på DJ-freelancernes portal Pingpong, og siden har initiativtagerne fået omkring 50 henvendelser fra folk, der gerne vil skrive under.
»Vi vil gøre opmærksom på, at der er en stor ulighed i mediebranchen. De rige og fastansatte har snuppet redningsbådene præcis som på Titanic, men der er jo plads til flere i bådene. Hvad med freelancerne? Vi vil have en videre debat,« uddyber initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.
Han forklarer, at ideen startede på Facebook, efter at han delte Journalistens artikel ‘Proletariatet’. Her fandt en gruppe freelancere hurtigt hinanden og besluttede at starte underskriftindsamlingen. Blandt medunderskriverne er bl.a. forfatterne Lars Bukdahl og Peter Laugesen.
Vil råbe fagbevægelsen op
Medunderskriverne har fundet hinanden på tværs af fagforbund, og i debatindlægget råber de fagbevægelsen op.
“Kunne man forestille sig, at en gruppe håndværkere bare troppede op og tilbød at udføre samme arbejde som de overenskomstansatte langt billigere, uden at fagforbundet ville reagere? Og hvad ville en håndværker sige til at blive bedt om at udføre en bunden opgave til en pris, mester selv satte? Han ville sandsynligvis sige nej og føle sig tryg ved, at hans tillidsmand stod bag ham, men som freelancer har man ikke glæde af avisernes tillidsmænd. De må ikke forhandle på freelancernes vegne,” lyder det i debatindlægget.
»Vi vil råbe Dansk Journalistforbund og andre relevante fagforbund op. Det er irriterende, at de ikke er kommet ud af hullerne noget før. Vi har hele debatten om østarbejderne, der underbyder danske arbejdere – men der har fagforeninger forsøgt at gøre noget. Hvad gør freelancernes fagforeninger?« spørger freelancer Simon Staffeldt Schou.
Hvis du er interesseret i at skrive under på debatindlægget, så kan du skrive til Simon Staffeldt Schou på simonschou(snabela)hotmail(dot)com. Deadline for underskrifter er indtil videre sat til torsdag i næste uge.
11