Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

PolitikensWeekendavisensKristeligt Dagblads og Berlingskes honorarer til freelancere har været i vælten på Journalisten.dk i løbet af maj måned, hvor lønningerne er blevet kritiseret for at være alt for lave.

Nu har artikelserien fået seks freelancere til at starte en fælles protest. I debatindlægget “Vi er mediebranchens østarbejdere” går de i rette med både avisbosser for at betale for lave lønninger og fagforeninger for at være for passive.

“Som freelancere på blandt andet Politiken, Information, Weekendavisen og Jyllands-Posten er vi glade for, at Journalisten gennem flere artikler har sat fokus på freelancernes arbejdsbetingelser. Men vi er skuffede både over avisledelsernes reaktioner og over fagforeningens passive holdning. Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere, der påtager sig det samme arbejde som de overenskomstansatte, men til en langt lavere hyre,” skriver de blandt andet i debatindlægget.

Fastansatte har taget redningsbådene 

Indlægget er endnu ikke offentligt tilgængeligt, da planen er at få det optaget i en eller flere af de aviser, der kritiseres. Men et udkast er sendt ud på DJ-freelancernes portal Pingpong, og siden har initiativtagerne fået omkring 50 henvendelser fra folk, der gerne vil skrive under.

»Vi vil gøre opmærksom på, at der er en stor ulighed i mediebranchen. De rige og fastansatte har snuppet redningsbådene præcis som på Titanic, men der er jo plads til flere i bådene. Hvad med freelancerne? Vi vil have en videre debat,« uddyber initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

Han forklarer, at ideen startede på Facebook, efter at han delte Journalistens artikel ‘Proletariatet’. Her fandt en gruppe freelancere hurtigt hinanden og besluttede at starte underskriftindsamlingen. Blandt medunderskriverne er bl.a. forfatterne Lars Bukdahl og Peter Laugesen.

Vil råbe fagbevægelsen op

Medunderskriverne har fundet hinanden på tværs af fagforbund, og i debatindlægget råber de fagbevægelsen op.

“Kunne man forestille sig, at en gruppe håndværkere bare troppede op og tilbød at udføre samme arbejde som de overenskomstansatte langt billigere, uden at fagforbundet ville reagere? Og hvad ville en håndværker sige til at blive bedt om at udføre en bunden opgave til en pris, mester selv satte? Han ville sandsynligvis sige nej og føle sig tryg ved, at hans tillidsmand stod bag ham, men som freelancer har man ikke glæde af avisernes tillidsmænd. De må ikke forhandle på freelancernes vegne,” lyder det i debatindlægget.

»Vi vil råbe Dansk Journalistforbund og andre relevante fagforbund op. Det er irriterende, at de ikke er kommet ud af hullerne noget før. Vi har hele debatten om østarbejderne, der underbyder danske arbejdere – men der har fagforeninger forsøgt at gøre noget. Hvad gør freelancernes fagforeninger?« spørger freelancer Simon Staffeldt Schou.

Hvis du er interesseret i at skrive under på debatindlægget, så kan du skrive til Simon Staffeldt Schou på simonschou(snabela)hotmail(dot)com. Deadline for underskrifter er indtil videre sat til torsdag i næste uge.

11 Kommentarer

Ann Bilde
25. JUNI 2012
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Kære Øjvind - Jeg kan forstå på dig, at I var til stede på dialogmødet den 19. juni. Hvorfor valgte I IKKE at referere fra mødet her på journalisten.dk og i Journalisten?

Øjvind Hesselager
25. JUNI 2012
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Jeg kan selvfølgelig bekræfte, at Journalisten ikke var forhindret i at referere fra mødet. Vi valgte bare ikke at gøre det.

Mvh Øjvind

Mogens Blicher Bjerregård
25. JUNI 2012
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Vi er i DJ's forbundsledelse fuldt ud opmærksom på de udfordringer, vi har på freelanceområdet. Det har både Lars Werge og jeg adskillige gange givet udtryk for. Det er blandt andet derfor, vi har holdt dialogmødet, arrangerer endnu et i Århus og er på vej med en ny og handlekraftig freelancestrategi.

Jeg vil så også gerne understrege, at jeg ikke på noget tidspunkt har sagt, at der ikke må refereres fra dialogmødet med freelancerne. Derimod spurgte jeg fra mødets start, om der var medier til stede med det formål at berette om mødet. Det spurgte jeg om, fordi det for mange af deltagerne kunne have betydning for deres udtalelser på mødet, og fordi vi undervejs på mødet kunne komme ind på forhandlingsstrategier.

mvh Mogens 

Bodil Rohde
24. JUNI 2012
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Kære Mette Curdt

 Jeg deler ikke din pessimisme.

 Jeg tror, at freelancerne med den store passion og kreativitet, de har i fællleskab, er i stand til at ændre løn og arbejdsforholdene til det bedre.

Men jeg tror ikke, at det endnu er gået op for DJs ledelse, hvor alvorlig situationen er.

Den bliver heller ikke bedre af, at der ikke måtte refereres fra dialog mødet medllem forbundsformanden og freelancerne den 19. juni.

 Det eneste referat, DJs-medlemmer har fået, er referatet i DJ-formanden blog dagen efter mødet.

Det vil med andre ord sige, at der i DJ, - som burde forvare pressefriheden, - nu kun er formanden, som fortælle medlemmerne om, hvad der foregår på åbne møder.

 Det er ikke godt.

Venlig hilsen

Bodil Rohde

Mette Curdt
23. JUNI 2012
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Bortset fra at vi ikke kaldte os østarbejdere, så var det præcis samme melding der kom fra freelancerene i 80'erne og 90'erne.

Dengang blev freelancernes repræsentanter skam også inviteret til møder med forbundsledelsen - men når overenskomsterne skulle forhandles på plads, var det altid freelancerne, der røg ud af slutligningen.

Og lur mig ... Sådan vil det formentlig også være om 20 år. Til den tid vil der bare være endnu flere freelancere, for hvorfor skulle arbejdsgiverne dog fastansætte alt for mange nye, efterhånden som ronkedorerne falder fra, når de kan få folk til at freelance til en brøkdel af prisen. Det er muligt, at nogle kan slippe af sted med at sige nej og overleve alligevel, men det er kun de færreste forundt. Mange ender i stedet med at arbejde som taxichauffør for at tjene til huslejen - eller simpelthen skifte branche.

Jeg håber, at nutidens oprørs-freelancere får mere held med deres kamp, men taget i betragning, at den har været udkæmpet løbende i over 30 år af et stadigt stigende antal freelancere, tillader jeg mig at tvivle. Solidaritet mellem faste og frie har altid været et skåltale-emne.

Med venlig hilsen

Mette Curdt

Flere