Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

50 freelancere har allerede skrevet under på et protestbrev, der går i rette med både avisbosser og fagforeninger for ikke at sikre freelancerne en fair løn. »Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere,« siger initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

PolitikensWeekendavisensKristeligt Dagblads og Berlingskes honorarer til freelancere har været i vælten på Journalisten.dk i løbet af maj måned, hvor lønningerne er blevet kritiseret for at være alt for lave.

Nu har artikelserien fået seks freelancere til at starte en fælles protest. I debatindlægget “Vi er mediebranchens østarbejdere” går de i rette med både avisbosser for at betale for lave lønninger og fagforeninger for at være for passive.

“Som freelancere på blandt andet Politiken, Information, Weekendavisen og Jyllands-Posten er vi glade for, at Journalisten gennem flere artikler har sat fokus på freelancernes arbejdsbetingelser. Men vi er skuffede både over avisledelsernes reaktioner og over fagforeningens passive holdning. Som det er nu, må vi betragtes som medieverdenens østarbejdere, der påtager sig det samme arbejde som de overenskomstansatte, men til en langt lavere hyre,” skriver de blandt andet i debatindlægget.

Fastansatte har taget redningsbådene 

Indlægget er endnu ikke offentligt tilgængeligt, da planen er at få det optaget i en eller flere af de aviser, der kritiseres. Men et udkast er sendt ud på DJ-freelancernes portal Pingpong, og siden har initiativtagerne fået omkring 50 henvendelser fra folk, der gerne vil skrive under.

»Vi vil gøre opmærksom på, at der er en stor ulighed i mediebranchen. De rige og fastansatte har snuppet redningsbådene præcis som på Titanic, men der er jo plads til flere i bådene. Hvad med freelancerne? Vi vil have en videre debat,« uddyber initiativtager Simon Staffeldt Schou til Journalisten.dk.

Han forklarer, at ideen startede på Facebook, efter at han delte Journalistens artikel ‘Proletariatet’. Her fandt en gruppe freelancere hurtigt hinanden og besluttede at starte underskriftindsamlingen. Blandt medunderskriverne er bl.a. forfatterne Lars Bukdahl og Peter Laugesen.

Vil råbe fagbevægelsen op

Medunderskriverne har fundet hinanden på tværs af fagforbund, og i debatindlægget råber de fagbevægelsen op.

“Kunne man forestille sig, at en gruppe håndværkere bare troppede op og tilbød at udføre samme arbejde som de overenskomstansatte langt billigere, uden at fagforbundet ville reagere? Og hvad ville en håndværker sige til at blive bedt om at udføre en bunden opgave til en pris, mester selv satte? Han ville sandsynligvis sige nej og føle sig tryg ved, at hans tillidsmand stod bag ham, men som freelancer har man ikke glæde af avisernes tillidsmænd. De må ikke forhandle på freelancernes vegne,” lyder det i debatindlægget.

»Vi vil råbe Dansk Journalistforbund og andre relevante fagforbund op. Det er irriterende, at de ikke er kommet ud af hullerne noget før. Vi har hele debatten om østarbejderne, der underbyder danske arbejdere – men der har fagforeninger forsøgt at gøre noget. Hvad gør freelancernes fagforeninger?« spørger freelancer Simon Staffeldt Schou.

Hvis du er interesseret i at skrive under på debatindlægget, så kan du skrive til Simon Staffeldt Schou på simonschou(snabela)hotmail(dot)com. Deadline for underskrifter er indtil videre sat til torsdag i næste uge.

Kommentarer
11
Anita Corpas
02.06.12 14:19
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn
Det er rigtigt godt at fagbl. Journalisten skriver om freelancernes vilkår og eventuelle vanskeligheder med at blive afregnet ordentligt.

Og det er rigtig flot at seks freelancer står frem og indrømmer deres dårlige aflønning på de danske dagblade.

De seks angriber arbejdsgiverne, de fastansatte og fagforeningen for den passive holdning, og skriver samtidig i deres debatindlæg - hvilket jeg hermed citerer;

"som det er nu, er vi mediebranchens østarbejdere, der påtager sig det samme arbejde som de overenskomstansatte, men til en langt lavere hyre....".

Tænk, at man kan finde på at skrive sådan.
Det skærer mig så umenneskeligt hårdt i mit solidariske menneskesyn.

Og det flår næsten mit kollegiale kontingent til en fagforening ud af PBS betalingsservice.

Jeg bliver NØDT TIL at tage til genmæle overfor en sådan absolut mangel på faglig bevidsthed og solidaritet.

Også selvom det er med klaprende hjerte, jeg skriver dette og selvom angsten for at lægge mig ud med kolleger driver over tastaturet.

For hvor hører jeg ordet NEJ? Freelancere har altså mulighed for at sige nejtak til dårligt betalte opgaver.

Jeg har stor set været freelancer i over 20 år, og indimellem dukker der naturligvis kolleger op, der mener, de kan gøre alt det, jeg kan - langt billigere.

Da jeg var yngre, var jeg mere udfarende med til bekæmpe den slags - som vi dengang kaldte for skruebrækkere.

Nøjagtig som når danske håndværkere må gå hjem uden arbejde, fordi billig østeuropæisk arbejdskraft er til rådighed.

Så var jeg nu rigtig hård i filten, så kunne jeg som freelancemedlem af DJ prøve at forlange, at forbundet ekskluderede medlemmer, der dumper priserne så vildt.

Umiddelbart bør Dansk Journalistforbund i stedet bestemt opfordre de danske mediearbejdsgivere til at give deres freelance-arbejdskraft en ordentlig løn.

Men jeg tvivler på at DJ kan kræve, at de også gør det - nøjagtig som DJ jo ikke kan kræve, at freelancere SKAL tage en ordentlig hyre for deres ydelser.

Jeg tænker, at det er en smule naivt at forestille sig, at en bladudgiver ikke kan komme i tanke om at udnytte, at der findes arbejdskraft, der vil sælge sig selv til en meget lille løn.

Vel er det synd for freelancerne, når lønnen er dårlig, men det er endnu værre for de fastansatte, at der findes freelancere, der vil udføre deres arbejde for en langt mindre løn....

Derfor tager jeg afstand fra, at de seks i deres indlæg sætter vores fastansatte kolleger i samme båd som "de rige".

Jeg synes, at det er et kæmpe problem at så spild mellem kolleger, uanset om det er freelancere eller fastansatte.

Imidlertid ville jeg dog som tillidsrepræsentant på en mediearbejdsplads være meget opmærksom på og være aktiv ind over, hvordan arbejdspladsen afregner deres freelance.

Det mener jeg, at både ansatte OG freelancere ville være bedst tjent med langt ud fremtiden.

Med kollegial hilsen
Anita Corpas, freelancer

 

Fremhævet af Journalisten
Lene Torp
02.06.12 21:14
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Dette er en let redigeret version af et indlæg, jeg skrev på ping-pong i går, og som siden har medført en rigtig god og livlig debat. Efter opfordring lægger jeg det nu også her ud i det åbne:

Nu har jeg læst debattrådene ved Journalistens artikler om de elendige lønninger til freelancere. Og jeg må sige, at jeg er dybt rystet.

Een ting er, at bladene behandler os så dårligt - det er ikke helt så slemt i magasinerne, men næsten - men det, der virkelig chokerer mig er de arrogante og nedladende kommentarer fra hhv redaktører, fastansatte og forbund. Især Lars Werge og Søren Thomsen. Hvordan kan jeg være i forbund med ham, når han fuldstændig uden blusel skriver, at vi freelancere bare skal tage og pakke vores sydhavsfrugter og forsvinde? Han er jo kun et enkelt eksempel, men fraværet af støtteerklæringer er da markant. Med den slags forbundsfæller er der da ikke noget at sige til, at det står slemt til.

Nu er der så kommet endnu et indlæg her, med samme sang: Det er os freelancere, der individuelt og for egen regning skal sige nej. Ellers er vi "usolidariske" og bør ekskluderes!

Tak for kaffe! Jeg troede ellers, det var selve grundideen ved fagforeninger, at man netop ikke skulle stå alene overfor en arbejdsgiver og forhandle løn- og arbejdsvilkår.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der ville ske, hvis alle vi freelancere - eller selvbeskæftigede, sic - kollektivt meldte os ud i protest. Vi er da mange nok til, at det ville kunne mærkes.

Eller kan vi strejke og få støtte fra strejkekassen?

Så kunne det måske være, at vores arbejdsindsats blev lidt mere værdsat, både i kroner og holdninger...

Bortset fra det, så ønsker jeg alle en god weekend

Mange hilsener Lene Torp

Fremhævet af Journalisten
Rikke Viemose
03.06.12 00:10
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Jeg er meget enig med Lene Torp. Hvad er det, vi har fagforeningen til? Fagforeningen er der med det samme, hvis arbejdsgivere ikke overholder overenskomster for fastansatte (prøv at forestil dig du fik tilbudt et fuldtidsjob til 12.000 om måneden uden feriepenge og pension, og fagforeningen accepterede det med ordene: "du kan jo bare sige nej" - nej, vel?), men ALDRIG, hvis ikke de gør det, når det handler om freelancere. Så får man bare det råd (det har jeg personligt fået fra en faglig sekretær), at jeg bare kan lade være med at arbejde for den pågældende. Og det er altså lidt svært, når ingen medier bare tilnærmelsesvist overholder taksterne. Hvad er der blevet af solidariteten?

Fremhævet af Journalisten
Tue Andersen Nexø
04.06.12 08:58
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Kære Anita,

Som en af dem, der har været med til at skrive udkast til vores brev, kan jeg kun sige: Vores irritation retter sig mod DJs passivitet og avisredaktørernes udtalelser. Vi under alle fastansatte deres høje løn, selvfølgelig gør vi det, vi ville bare ønske, vi fik en betaling, der var tilnærmelsesvis lige så høj. Og vi mener, fagforeningen mere aktivt bør gribe ind og gøre det her til et kollektivt og ikke et individuelt spørgsmål. Forhandler man alene, ja, så har man som freelancer overhovedet ingen pondus i forhold til aviserne.

Noget andet er så, at afstanden mellem fastansattes og freelanceres vilkår er så stor, at det på lang sigt også er en trussel for de fastansatte. Det her er noget ledelserne kommer til at spekulere i, hvis ikke fagforeningen (og de fastansatte) siger fra. Så jeg - vi - opfatter virkelig ikke det her som en konflikt mellem faste og freelancere, men snarere som en ret klassisk lønkamp, der så kompliceres af freelancernes sære ansættelsesforhold og det faktum, at vi er organiseret i forskellige foreninger (fordi mange af os har også arbejder uden for mediebranchen).

 Vh Tue

Fremhævet af Journalisten
Julie Bang
04.06.12 09:12
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Problemet er det samme hos DR og 24syv.

Det er et kæmpe problem. Har selv forsøgt at få frellance radiodokumentarister til at organisere sig lidt og kræve bedre forhold. Men ingen vil. TImelønnen styrtdykker og folk arbejder næsten gratis.

 

Fremhævet af Journalisten
Mikael Nielsen
06.06.12 16:55
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn
hmmm.. det lyder som om, at de der freelancere har en elendig fagforening, som ikke arbejder for deres interesser... 
Fremhævet af Journalisten
Mette Curdt
23.06.12 04:55
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Bortset fra at vi ikke kaldte os østarbejdere, så var det præcis samme melding der kom fra freelancerene i 80'erne og 90'erne.

Dengang blev freelancernes repræsentanter skam også inviteret til møder med forbundsledelsen - men når overenskomsterne skulle forhandles på plads, var det altid freelancerne, der røg ud af slutligningen.

Og lur mig ... Sådan vil det formentlig også være om 20 år. Til den tid vil der bare være endnu flere freelancere, for hvorfor skulle arbejdsgiverne dog fastansætte alt for mange nye, efterhånden som ronkedorerne falder fra, når de kan få folk til at freelance til en brøkdel af prisen. Det er muligt, at nogle kan slippe af sted med at sige nej og overleve alligevel, men det er kun de færreste forundt. Mange ender i stedet med at arbejde som taxichauffør for at tjene til huslejen - eller simpelthen skifte branche.

Jeg håber, at nutidens oprørs-freelancere får mere held med deres kamp, men taget i betragning, at den har været udkæmpet løbende i over 30 år af et stadigt stigende antal freelancere, tillader jeg mig at tvivle. Solidaritet mellem faste og frie har altid været et skåltale-emne.

Med venlig hilsen

Mette Curdt

Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
24.06.12 19:08
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Kære Mette Curdt

 Jeg deler ikke din pessimisme.

 Jeg tror, at freelancerne med den store passion og kreativitet, de har i fællleskab, er i stand til at ændre løn og arbejdsforholdene til det bedre.

Men jeg tror ikke, at det endnu er gået op for DJs ledelse, hvor alvorlig situationen er.

Den bliver heller ikke bedre af, at der ikke måtte refereres fra dialog mødet medllem forbundsformanden og freelancerne den 19. juni.

 Det eneste referat, DJs-medlemmer har fået, er referatet i DJ-formanden blog dagen efter mødet.

Det vil med andre ord sige, at der i DJ, - som burde forvare pressefriheden, - nu kun er formanden, som fortælle medlemmerne om, hvad der foregår på åbne møder.

 Det er ikke godt.

Venlig hilsen

Bodil Rohde

Fremhævet af Journalisten
Mogens Blicher Bjerregård
25.06.12 07:17
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Vi er i DJ's forbundsledelse fuldt ud opmærksom på de udfordringer, vi har på freelanceområdet. Det har både Lars Werge og jeg adskillige gange givet udtryk for. Det er blandt andet derfor, vi har holdt dialogmødet, arrangerer endnu et i Århus og er på vej med en ny og handlekraftig freelancestrategi.

Jeg vil så også gerne understrege, at jeg ikke på noget tidspunkt har sagt, at der ikke må refereres fra dialogmødet med freelancerne. Derimod spurgte jeg fra mødets start, om der var medier til stede med det formål at berette om mødet. Det spurgte jeg om, fordi det for mange af deltagerne kunne have betydning for deres udtalelser på mødet, og fordi vi undervejs på mødet kunne komme ind på forhandlingsstrategier.

mvh Mogens 

Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
25.06.12 08:06
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Jeg kan selvfølgelig bekræfte, at Journalisten ikke var forhindret i at referere fra mødet. Vi valgte bare ikke at gøre det.

Mvh Øjvind

Fremhævet af Journalisten
Ann Bilde
25.06.12 17:34
Re: Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

Kære Øjvind - Jeg kan forstå på dig, at I var til stede på dialogmødet den 19. juni. Hvorfor valgte I IKKE at referere fra mødet her på journalisten.dk og i Journalisten?

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right