Freelancere fylder mere på aviser

Der var engang, hvor aviser næsten udelukkende blev skrevet af journalister med fast ansættelse på avisen. Men sådan er det ikke alle steder mere.

Der var engang, hvor aviser næsten udelukkende blev skrevet af journalister med fast ansættelse på avisen. Men sådan er det ikke alle steder mere.

På Jyllands-Postens tillæg i København, JP København, er kun hver fjerde artikel skrevet af en fastansat journalist. Det viser en optælling, som JOURNALISTEN har foretaget.

Bylines på alle artikler er blevet registreret igennem fire tilfældigt udvalgte uger (29, 32, 36 og 41). Derefter har vi talt op, hvor mange artikler der er skrevet af henholdsvis fastansatte, praktikanter, freelancere og journalister med tilknytning til Mediebureauet InMente.

Resultat: Fastansatte skrev 25 procent, praktikanter stod for 20 procent af artiklerne, InMente leverede 100 artikler, eller hvad der svarer til 33 procent, og gruppen 'freelancere' skrev 16 procent af artiklerne.

På JP Århus er billedet overordnet set det samme:

Fastansatte og praktikanter skriver tilsammen cirka halvdelen af tillægget. InMente og andre freelancere leverer den anden halvdel.

Der er dog forskel på JP København og JP Århus.

InMente laver betydeligt mindre i Århus, i stedet leverer en gruppe fastlancere hele 27 procent af artiklerne i JP Århus.

JOURNALISTEN ringede til chefredaktør Jørn Mikkelsen for at spørge, om han er overrasket over, at frie fugle laver hver anden artikel til de to udgaver i Århus og København.

"Det er underordnet for mig," svarede han og fortsatte efter en pause:

"Det betyder ingenting, om folk er rødhårede, mørke i huden, praktikanter, freelancere eller hvad de nu er. Det handler om den enkelte histories indre værdi," sagde han.

– Hvad er indre værdi?

"Det er kvalitet."

– Hvorfor har I så valgt at lade folk uden for huset skrive en stor del af avisen?

"Jamen, jeg vil ikke svare på det," siger Jørn Mikkelsen og henviser til, at der kører en voldgiftssag mellem Jyllands-Posten og Dansk Journalistforbund, der handler om, hvorvidt freelancere kan få lov til at arbejde på JP under vilkår, der ligner de fastansattes. DJ påstår, at nogle freelancere har undergravet de fastansattes overenskomst. Men det bliver nu prøvet i en faglig voldgift, hvor dommen måske først falder efter nytår.

JOURNALISTEN forsøger at spørge om fordele og ulemper ved at lade freelancere skrive i avisen. Men Jørn Mikkelsen afviser at svare.

– Er der en grænse for, hvor meget freelancere kan skrive i avisen?

"Det er der et eller andet sted," siger chefredaktøren, men vil ikke uddybe.

– Har I planer om at lade freelancere eller folk udefra løse flere opgaver i fremtiden?

"Det kan jeg ikke afvise."

Undersøgelsen af JP København og JP Århus kan ses her

Læs også: 880 kroner per artikel

0 Kommentarer