Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening, virksomhedsrådgiver og med en mangeårig karriere som selvstændig entreprenør, er ikke imponeret over den innovative opfindsomhed i mediebranchen.
”Den største hæmsko er, at I hænger fast i en stiv skoling og jeres håndværk. Der er ufattelige udviklingsmuligheder for alle jer, som driver medievirksomheder – små som store – men I udnytter dem slet ikke,” siger Peter Kofler, der bl.a. har gennemført forandrings- og innovationsprocesser for DR, TV 2 og Viasat.
Han mener, at journalister, grafikere, illustratorer, oversættere og fotografer, som er freelance, er truet på deres eksistens, hvis de bare fortsætter, som de plejer. For verden er anderledes.
”I dag kan alle købe et kamera, som kan tage fantastiske billeder og lave optagelser. Der er robotter, som skriver artikler. Der har aldrig været produceret så meget tekst, så mange billeder og så meget lyd som i dag, og alle kan gøre det,” siger han og fortsætter:
”Du skal finde ud af, hvor du præcist skaber værdi for dine kunder. Alt for mange har et ringe billede af det. Når du er klar over det, så er det ud at afprøve dine idéer. De skal testes i samspil med dine kunder, så du finder ud af, om de kan blive til forretning.”
Som båden, der flytter sig med vinden
Ifølge Per Vagn Freytag, professor ved Institut for entreprenørskab og relationsledelse, Syddansk Universitet, er det ofte først, når der er stille i forretningen, at freelanceren begynder at tænke på udvikling.
Det er en fejl, understreger han. [quote:0]
”Du skal også tænke udvikling, når der er travlhed i forretningen, for ellers risikerer du at miste styringen. Du bliver som en båd, der har revet sig løs og driver rundt på havet med vinden. Det er ikke dig selv, men opgaverne, som bestemmer din retning,” siger Per Vagn Freytag.
SDU-professoren ser ofte virksomheder blive fanget i daglig opgaveløsning.
”Mange glemmer at rejse spørgsmålet: ’Hvad er den gode kunde for mig?’ Her handler det både om at vælge og fravælge,” siger Per Vagn Freytag og fremhæver samtidigt de vigtige fravalg.
”Det kan vise sig værdifuldt at få fravalgt opgaver, hvor området er for langt væk fra kerneforretningen, eller hvor opgaven er for dårligt betalt. Det er ikke let at skille sig af med kunder, som man har haft i mange år, men det kan være vigtigt i forhold til at få skabt en drift, som er i tråd med din udviklingsvej,” siger Per Vagn Freytag.
Fremtiden kræver ambitioner
Peter Kofler er overbevist om, at freelanceren, som leverer artikler til et fagblad, er færdig, hvis ikke han eller hun får nytænkt sig selv. Det samme gælder illustratoren, som Peter Kofler for nylig mødte, der ville sælge ham en fin og gennemarbejdet illustration til 8.000 kroner.
”Hun var dygtig, men jeg viste hende, hvordan jeg med en enkelt søgning kunne få hele leverancen – og i lige så høj kvalitet – for 50 dollars på nettet. Jeg provokerede hendes billede af sig selv og hendes ydelser: ’Hvorfor bruger du ikke din indsigt til at screene markedet og finde ud af, hvordan du udvikler nye ydelser?’” [quote:1]
Skalér, og lav dine fejl
Peter Kofler efterlyser mere vildskab og større ambitioner blandt mediebranchens selvstændige.
”Min bror laver video. Men der har aldrig været produceret så mange film. Hvordan skaber han og alle de andre fotografer noget unikt, som er skalerbart? Du er nødt til hele tiden at vove at afprøve dig selv på nye måder og turde lave fejl. På et tidspunkt rammer du en video, som bliver set af en million.”
Udfordr redaktøren
Freelancejournalisten, som banker på hos fagbladet, skal være mere ambitiøs end blot at komme med et artikelforslag, mener Peter Kofler. Han opfordrer til at udfordre redaktøren, som sidder med relevant stof, men måske har et blad, som kun bliver læst af få.
”Er det dig, som går til bladet og spørger redaktøren, om vi ikke skal se på, hvordan vi rammer jeres målgruppe. Du kommer ikke bare med en artikel, men med et koncept. Ikke som noget færdigt, men som åbning til en dialog, hvor du bringer dine kompetencer i spil.”
Eksempler er der nok af:
”Fotografen kan blive ved med at tage personale- og portrætbilleder, men kan han tjene penge på dem? Hvem er den fotograf, der udvikler det system til fx LinkedIn, som får personalebilleder til at se ens ud, og sælger løsningen til virksomheder med et abonnement på 5.000 kroner?” spørger Peter Kofler.
Du skal være modig – også når der er stille
Kort sagt mener eksperterne, at udvikling også skal tænkes, når det er sværest – når der er travlt. [quote:2]
”I perioder med få kunder kan dit mentale overskud gå ned, så du skal også turde tænke udvikling i den pressede tid,” siger Helle Neergaard, professor ved Institut for ledelse, iCARE, Aarhus Universitet.
Og du skal turde satse, selv om der er lavvande.
”De virksomheder, der tør investere i krisetider, er også dem, som står stærkest bagefter, fremfor dem som spænder livremmen ind. En stille periode er muligheden for at afsøge nye kundegrupper og overveje, om du kan tilbyde flere ydelser. Men det kræver mod,” siger hun.
Verden vrimler med medier
Den gode nyhed er, at mulighederne for selvstændige inden for medieverdenen er store.
”I dag har enhver virksomhed en række kommunikationskanaler og selvstændige medieplatforme. Der har aldrig været så meget kommunikation som nu. Men dine varer skal have en særlig værdi, som er forskellig fra det, som robotten kan præstere,” siger Peter Kofler.
Men selv om der er brug for at gå nye veje, så advarer Peter Kofler på det kraftigste mod at kaste sig ud i hæmningsløs udvikling og droppe driften.
”Min pointe er, at du ikke skal adskille drift og udvikling. Selvfølgelig skal du lave det, som du tjener penge på her og nu, men samtidig handler det om, at du hele tiden vover at kaste dig ud i nye idéer med dine kunder, hvor du tjener penge undervejs – også selv om alt ikke ender som store succeser.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.