
Konkurrencekommissær Magrethe Vestager giver nu freelancere og selvstændige mulighed for at forhandle kollektivt. Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Selvstændige og freelancere skal have mulighed for at forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt, hvilket indtil nu ikke har været muligt. Det mener EU-kommissionen, der den 9. december sendte forslag til nye guidelines om, hvordan konkurrenceloven skal tolkes for selvstændige og freelancere i høring.
Freelancere og solo-selvstændige har indtil videre ofte været underlagt artikel 101 i ’Treaty on the Functioning of the EU (TFEU)’. Ifølge artiklen er det konkurrenceforvridende, hvis freelancere og selvstændige kollektivt forhandler løn og arbejdsvilkår, da de anses som underleverandører og ikke arbejdere.
Konkurrencekommissær Magrethe Vestager fortæller i en pressemeddelelse:
”Digitalisering påvirker ikke kun, hvordan virksomheder driver forretning, men også hvordan folk arbejder. Vi har sendt forslag til guidelines i høring, som vil gøre det juridisk klart, at konkurrenceloven ikke står i vejen for, at selvstændige kan forhandle en bedre aftale kollektivt.”
Hos Dansk Journalistforbund bliver høringen om de nye guidelines varmt modtaget. Næstformand Allan Boye Thulstrup siger, at DJ nu vil snakke med sine specialgrupper og indsende et høringssvar, da forslaget er noget, man har ventet længe på.
”Kollektiv forhandling for freelancere er noget, som vi har manglet i værktøjskassen i lang tid. Vi er derfor meget glade for, at vi nu får mulighed for det,” siger han.
Kunne have håbet på mere
Selv om DJ er glad for, at der nu bliver åbnet op for kollektive forhandlinger, så er det ikke kun guld og grønne skove i forslaget. Blandt andet rammerne for, hvornår man defineres som en selvstændig eller freelancer, der må forhandle kollektivt, vil DJ se på.
”Som forslaget er nu, vil det kun være muligt at forhandle med virksomheder, der har mere end 10 ansatte,” siger han og tilføjer:
”European Trade Union Confederation har også nogle andre forbehold, som vi skal kigge på. Men overordnet set, er det et skridt i den rigtige retning,” siger Allan Boye Thulstrup.
Derfor er det også svært for DJ at sige, hvordan de nye guidelines konkret vil påvirke freelancere i Danmark. Allan Boye Thulstrup mener dog stadig, at de nye guidelines vil gøre det nemmere for freelancere og selvstændige at få ordentlige forhold.
”Blandt andet ophavsret har været noget, hvor vi har ønsket klare linjer om, hvordan vi må forhandle på vegne af freelancere og selvstændige. Det bliver understreget, at på det område må vi gerne forhandle kollektivt, og det er vi glade for,” siger Allan Boye Thulstrup.
Forslaget til de nye guidelines er lige nu i høring og forventes vedtaget i andet kvartal af 2022.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.