Freelancere drøfter at droppe pris – »kan forveksles med fedterøvspris«

Freelancerne hædrer hvert år en god kunde med Freelanceprisen. Men det bør stoppe, mener medlem Ulla Nygaard: »Det er ikke i sig selv en pris værd, at en kunde betaler ordentligt.« Bestyrelsen overvejer at afskaffe den. Næstformand: »Den kan forveksles med en fedterøvspris«

Magisterbladets redaktør, Ældre Sagens redaktør og Ergoterapeutens redaktør er nogle af dem, der i årenes løb har modtaget Freelanceprisen. Prisen er siden 2009 blevet uddelt af Freelancegruppen i Dansk Journalistforbund til en kunde, der behandler sine freelancere særligt godt.

Men nu debatteres prisens fremtid livligt i Freelancegruppens interne mail-forum PingPong. Én af dem, der har blandet sig i debatten, er selvstændig journalist og rådgiver Ulla Nygaard. Hun var selv med til at stemme for at stifte prisen i sin tid – men det har hun fortrudt mange gange siden, skriver hun i et indlæg.

»Det kan være fint at bruge en pris til at gøre opmærksom på noget unikt på freelancearbejdsmarkedet. Men den her pris er forfejlet. Jeg har ikke set nogen af vinderne gøre noget, der er exceptionelt. Det er ikke i sig selv en pris værd, at en kunde betaler ordentligt eller overholder sine aftaler. Det er der ikke noget ekstraordinært eller enestående i,« uddyber Ulla Nygaard over for Journalisten.

Indstillinger har krævet flere rykkere

Ulla Nygaard mener, at freelancerne bør afskaffe Freelanceprisen. Et andet argument er ifølge hende, at det lader til, at freelancerne simpelthen har haft svært ved at finde kandidater at indstille til prisen.

»Sidste år blev vi opfordret fem-seks gange til at komme med nogle indstillinger. Og der endte med at være meget få. Det virkede lidt anstrengt, at vi blev opfordret igen og igen. Det er faktisk lidt pinligt, synes jeg – så skal man hellere lade helt være,« siger hun.

Hanne Fokdal Barnekow, næstformand i Freelancegruppen, bekræfter, at medlemmerne ikke ligefrem har stået i kø for at få lov at indstille deres kunder. Blandt andet derfor har bestyrelsen diskuteret – også før den debat, der ruller nu – om de skal foreslå at nedlægge prisen ved næste generalforsamling.

»Det har selvfølgelig påvirket debatten i bestyrelsen, at det faktisk ikke er strømmet ind med indstillinger. Der har, så vidt jeg ved, været 20-30 indstillinger hvert år – men det har også krævet mange rykkere. Det har fået os selv til at fundere over, hvordan det kan være. Jeg synes personligt, at prisen har haft sin tid, og at der skal noget andet til,« siger Hanne Fokdal Barnekow.  

Ikke to kunderelationer er ens  

Hun nævner, at et muligt alternativ til den nuværende pris kunne være, at Freelancegruppen uddelte en pris til en kollega frem for til en kunde.

»Der har været vigtige redaktører, som har fået den her pris af gode grunde. Og jeg er ikke enig i, at prisen ikke er gået til nogen, som har gjort noget exceptionelt for freelancerne. Men vi kan se nu, at der også er problematiske ting ved at give sådan en pris til sine kunder. Den kan forveksles med en fedterøvspris og kan sætte ens relation til kunden i et mærkeligt lys,« siger Hanne Fokdal Barnekow.

Ulla Nygaard mener også, det er et problem med prisen, at ikke to kunderelationer er ens. Selv har hun eksempelvis ikke altid haft lige så gode erfaringer med tidligere års vindere, som indstillerne har haft.

»Og sådan er det jo – fordi du som freelancer har en god relation til en kunde, behøver det ikke at betyde, at alle andre også vil have det. Det er jo ikke en statisk eller absolut størrelse. Derfor synes jeg ikke, den her pris giver nogen mening eller gør nogen forskel,« mener Ulla Nygaard.

Freelancegruppens bestyrelse mødes senere i denne uge, og næste generalforsamling i gruppen er den 28. februar. 

1 Kommentar

Poul Monggaard
8. JANUAR 2015
Jeg og en redaktør-kollega
Jeg og en redaktør-kollega var de første, der fik prisen - måske fordi vi forhandlede og fastholdt O-aftalen ud fra det princip, at et velfungerende arbejdsmarked skal være overenskomstdækket.
Det var måske ikke en pris værd, men tak for den. Jeg var stolt over, at den fælles indsats blev værdsat.
Nu er jeg selv blevet medlem af Freelance-gruppen og synes, at en debat om prisen selvfølgelig er relevant.