Freelancer: Tv-branchen er en ”ørkenvandring af knokleri”

”Det er simpelthen for hårdt i forhold til, hvad man får ud af det,” siger freelancer Maria Andersen om sit arbejde i tv-branchen. Hun modsiger sin egen direktørs udlægning af arbejdsforholdene i Nordisk Film TV

Det var ikke et reelt billede af virkeligheden, som Nordisk Film TV’s administrerende direktør, Lau Rabjerg-Eriksen, gav til Journalisten i et interview før jul – hvor han blandt andet sagde, at selskabet har gode arbejdsforhold for medarbejderne, herunder et stort fokus på stress og på, at man skal balancere budget og ambitioner, så medarbejderne ikke presses for hårdt.

Det mener Maria Andersen, der arbejder som freelancejournalist på Nordisk Film TV og har svært ved at genkende de gode arbejdsforhold og chefer, der sørger for at holde arbejdsbelastningen på et acceptabelt niveau.

"Enormt lange og intense" arbejdsdage

I 2016 var hun tilrettelægger på programserien ’Team Ninja Warriors Danmark’, som blandt andre Nordisk Film TV stod bag. I hendes øjne et godt eksempel på en produktion, som bød på urimelige arbejdsforhold.

”Vi skulle optage otte programmer på tre dage. Vi fik at vide, at kunden – Discovery – ikke havde særligt mange penge, så alting var skrabet, og optagedagene var enormt lange og intense – over 12 timer. Man kunne lige nå hjem og sove, og så skulle man af sted igen,” fortæller hun.

Det var også en stressfaktor, at deltagerne i showet, som var frivillige og hverken fik løn eller præmier for deres medvirken, i hendes øjne ikke blev budt på ordentlige forhold. Blandt andet var der som udgangspunkt ikke penge til, at deltagerne kunne få forplejning. Kombinationen af stressede arbejdsdage og det, at man ikke kunne stå inde for forholdene over for deltagerne, var en belastning, som ifølge Maria Andersen fik en af hendes kolleger til at bryde grædende sammen.

”Jeg tror, vi kiggede hinanden i øjnene og tænkte: ”Det her er noget, vi skal igennem. Jeg kan ikke ændre situationen. Det skal bare overstås”,” siger hun.

Selv om arbejdsdagene under optagelserne var på den forkerte side af 12 timer, var der ingen kompensation i form af tillæg for overarbejde. Og der var ingen mulighed for at afspadsere eller tage nogle korte arbejdsdage efterfølgende. Så snart optagelserne var slut, var Maria Andersens projektansættelse forbi, og hun skulle videre i nye projekter, hvor hun igen skulle give sig fuldt ud, for at bevise sit værd.

”Som freelancer giver man den jo altid en ordentlig skalle for at vise, at man er en god medarbejder og godt kan bruges på et nyt projekt.”

Medarbejdere betaler prisen

Team Ninja Warriors Danmark er for hende et godt eksempel på, at Nordisk Film TV ikke er gode nok til at sige nej til opgaver, der er urimeligt pressede på tid og budget.

”Det er jo ikke firmaet, der betaler prisen for et billigt projekt. Det er medarbejderne. Nu sad jeg naturligvis ikke med til forhandlingerne. Men man har den fornemmelse, at de lover mere, end der er penge til,” siger hun.

Dermed modsiger hun Lau Rabjerg-Eriksen, der før jul fortalte til Journalisten, at cheferne hos Nordisk Film TV holder medarbejdernes stressniveau nede ved at balancere ambitionerne i forhold til budgettet.

”Han har helt ret i, at det er det, de skal. Men det er ikke det, de gør. Min fornemmelse er, at cheferne – ligesom broadcasterne – gerne vil have lidt mere, hvis de kan få det. Og mit indtryk er, at sådan er det generelt. Det var ikke, fordi min producent på Ninja Warrior var ond. Hun var skidesød. Men det er bare sådan, kulturen er,” siger hun.

Bliver evalueret flere gange dagligt

I dag er Maria Andersen freelanceansat som journalist på 'Go’ morgen Danmark', som Nordisk Film TV også producerer. Dette er et fortløbende program, der ikke som Team Ninja Warrior Danmark kulminerer i enkelte, heftige optagedage. Her er presset bare jævnt fordelt.

”Jeg kunne sagtens forestille mig, at det er et job, man kan blive stresset i, blandt andet fordi man som freelancer føler, at man skal præstere meget hver dag, og dét er hårdt. Man bliver evalueret meget på det program – flere gange dagligt – og folk bliver fremhævet positivt og negativt. Så det kommer klart til udtryk, om man præsterer,” siger hun.

Er det ikke bare sådan, det er at gå på arbejde?

”Jo, men der er vi så tilbage ved det med lønnen og fremtidsperspektivet. Hvis jeg ved, at det giver pay off, når man giver den en skalle, så er det ok. Det er denne ørkenvandring af knokleri, jeg har det svært ved. Problemet er, at vi er så mange, der knokler hårdt og er dygtige, at det er nemt at udnytte,” siger Maria Andersen.

Provokeret af udtalelser om høj løn

Som freelancer på 'Go’ morgen Danmark' får Maria Andersen 1.500 kroner for en otte timers arbejdsdag. En fast takst, der ikke kan forhandles.

Derfor provokerer det Maria Andersen, at Producentforeningens formand, Klaus Hansen, til Journalisten før jul sagde, at de pressede forhold i branchen blandt andet skyldes, at lønningerne er for høje.

Klaus Hansen sagde også, at arbejdsudbuddet er for lavt, men heller ikke det kan Maria Andersen genkende.

”Mit indtryk er det diametralt modsatte. Alle dem, jeg snakker med i branchen, siger, at det er svært at finde arbejde, og at der er langt mellem jobbene. Og det er også grunden til, at man finder sig i meget. For arbejdsgiverne kan altid finde en anden, hvis man ikke vil,” siger hun.

Nu vil hun skifte branche

Maria Andersen er kun midlertidigt ansat på 'Go’ morgen Danmark', og hun satser på, at hun snart skal lave noget helt andet. I en helt anden branche.

”Det har jeg gået og overvejet i lang tid. Så nu planlægger jeg at tage en helt ny uddannelse og komme helt væk. Det, som har hjulpet mig meget, er at snakke med folk fra andre brancher. Når jeg fortæller om min løn og mine vilkår, så sidder de med åben mund og polypper. Det har været et reality-tjek for mig. Jeg kom ind i branchen med en drøm om at lave programmer. Men det er simpelthen for hårdt i forhold til, hvad man får ud af det,” siger hun.

Journalisten har fremlagt Maria Andersens oplevelser for Lau Rabjerg-Eriksen, der dog på tidspunktet for interviewet ikke har fået oplyst hendes navn.

Lau Rabjerg-Eriksen mener ikke, at Maria Andersens oplevelser beskriver de generelle forhold i virksomheden. Dog erkender han, at produktionen af Team Ninja Warrior Danmark ikke var i orden.

”Lige præcis Team Ninja, som vi lavede til Discovery i foråret 2016, er et program, vi har lært rigtig meget af. Det var en co-produktion med det svenske format-firma Elk. En produktion på de vilkår kommer vi ikke til at lave igen, blandt andet på grund af de vilkår, din kilde beskriver, som naturligvis er uacceptable,” siger han.

Han mener ikke, han er i stand til at kommentere yderligere på Maria Andersens konkrete oplevelser, men fortæller, at han er glad for, at hun fortsat arbejder for Nordisk Film TV.

”Oplevelsen af at være freelancer i branchen kan jeg ikke tage fra hende. Men jeg kan sige, at døren hos vores chefer står åben, hvis hun oplever, at arbejdspresset er urimeligt,” siger Lau Rabjerg-Eriksen.

Han gentager, at ledelsen hos Nordisk Film TV over en bred kam gør, hvad de kan, for at skabe ordentlige vilkår for medarbejderne. Og han tilføjer, at Journalisten med sit fokus på stress i branchen rejser en vigtig debat om problemer, som han mener skal løses i samarbejde med de tv-stationer, der udstikker de økonomiske rammer og vilkår for produktionerne.

3 Kommentarer

Øjvind Hesselager
5. JANUAR 2018
Kære Henrik

Kære Henrik

Vi modererer debatten løbende, men har ikke afsat ressourcer til permament overvågning.

Mvh

Henrik Lind Jørgensen
5. JANUAR 2018
Måske kan redaktionen lige
Måske kan redaktionen lige fjerne anonyme kommentarer. Bare for en god ordens skyld.
Sara Høyrup
4. JANUAR 2018
Hvad i alverden er en
Hvad i alverden er en "freelanceansat"? Det lyder som en skjult ansættelse klædt som fastlanceri. I sig selv et problem.