Freelancer: Farvel Aller

Anna Pia Holmgaard kommer ikke tilbage til Aller Media som freelancer, efter at Dansk Journalistforbund i weekenden tabte en voldgiftssag. Det er følelserne for stærke og vilkårene for ringe til, forklarer hun.

Anna Pia Holmgaard kommer ikke tilbage til Aller Media som freelancer, efter at Dansk Journalistforbund i weekenden tabte en voldgiftssag. Det er følelserne for stærke og vilkårene for ringe til, forklarer hun.

Siden Anna Pia Holmgaard i januar nægtede at skrive under på Aller Medias leveringsaftale med forringede vilkår har hun mistet indtægter for omtrent 15.000 kroner om måneden, hvilket var cirka halvdelen af hendes samlede indkomst.
Halvdelen af Allers freelancere valgte at ignorere den nye leveringsaftale. De skal i disse dage bestemme sig til, om de vil bide i det sure æble for at få smør på brødet og skrive leveringsaftalen under eller ej.

Anna Pia Holmgaard har valgt ikke at skrive under på aftalen trods DJ's nederlag i voldgiftssagen.
Hun regner derfor heller ikke med at få yderligere arbejde for Aller Media.
'Jeg føler mig helt udmattet. Enten skal der være en ordentlig tone og en respekt om det arbejde, vi laver eller også kan det være ligegyldigt. I forvejen fik vi jo ikke vores artikler fyrsteligt betalt. Jeg kommer ikke krybende tilbage på de vilkår', siger Anna Pia Holmgaard.

Før skrev Anna Pia Holmgaard for magasinerne Søndag, Femina, IN, Design og Psykologi. Nu har hun kastet sig over bogprojekter, som ikke giver nævneværdige indtægter endnu, så hun er på supplerende dagpenge.
'Hellere lave noget sjovt, hvor man har kontrol, end noget som var blevet lidt trælst på grund af vilkårene. Økonomien og den barske konkurrence freelancerne imellem,' siger hun.

Ifølge Anna Pia Holmgaard satte Aller Media betalingen per artikel ned med 20 – 25 procent i 2009. Leveringsaftalen med krav om at frasige sig ophavsret kom så oven i hatten og fik læsset til at vælte.
Derfor satte hun hele sin lid til, at Danmarks Journalistforbund ville kunne vinde en konflikt over Aller Media.
'Aller ville have det hele. De ville i teorien kunne skære mine artikler i bidder og stykker uden for min kontrol, samtidig med at det er mig, der skal betale erstatning, hvis noget går galt. Jeg vil ikke have mit navn udvandet på den måde', siger Anna Pia Holmgaard.

Men DJ tabte voldgiftssagen mod Aller Media om freelanceoverenskomstens dækningsområde. Aller Media fik klokkeklart medhold i sin fortolkning af overenskomsten. Det vil sige, at overenskomsten kun dækker freelancere, der opfylder de kriterier, der forbindes med egentligt lønmodtagerarbejde.
Anna Pia Holmgaard er ikke bitter over, at Dansk Journalistforbund gik ind i en konflikt, som de tabte.
'Hvis der skal være nogen mening med et forbund, så er det deres forbandede pligt at tage den type kampe, siger Anna Pia Holmgaard.

Omtrent halvdelen af freelancerne afviste at skrive under på leveringsaftalen.
Dansk Journalistforbund skriver på sin hjemmeside, at den enkelte freelancer selv må afgøre om de vil skrive under på aftalen:
'Indtil videre opfordrer DJ de freelancere, der allerede har skrevet under på en leveringsaftale, til at fortsætte samarbejdet med Aller. De freelancere, som ikke har skrevet under på leveringsaftalerne, og som derfor ikke længere arbejder for Aller, må fortsat hver især personligt overveje, om det ophævede blokadevarsel kan give anledning til, at den tidligere beslutning ændres.'

3 Kommentarer

Mikkel Paulsen
10. MARTS 2010
Re: Freelancer: Farvel Aller

Alle har måtte bide i det sure æble de sidste små 2 år, ingen nævnt ingen glemt.

Når Aller er gået så meget tilbage som det er tilfældet, så er det klart at de må finde områder at spare på. De har fyret en masse fastansatte, der har været ansættelsesstop og lønforhøjelser er en by i Rusland. ALLE har måtte tilpasse sig det ændrede marked, og det gælder selvfølgelig også freelancerne. Alt var godt i de gode gamle dage da pengene hang på træerne, alle freelancere ville hjertens gerne arbejde for Aller, for de betalte dem enddog RIGTIG mange penge, men når tiderne ændrer sig og firmaet har brug for hjælpe og for at ændre vilkårene for overlevelse og for at kunne producere blade og trods alt (for mange andre) kunne tilbyde arbejde til en stadig pæn hyre, så ser billedet for mange freelancere pludselig helt anderledes ud.

Aller har som det eneste mediehus skrevet under på en overenskomst, det kan man ikke just sige om Egmont,Benjamin eller Bonnier.

Freelancerne brokker sig over at hvis de ikke skriver under på leveringsaftalen, så er det slut med arbejde fra Aller's side, jamen kan man fornægte dem de så prioriterer de freelancere der gerne vil skrive under på aftalen.

Tiderne og markedet har ændret sig og ingen kan se sig fri for det.

Mia Fuglsang Holm
6. MARTS 2010
Re: Freelancer: Farvel Aller
Dem, der går forrest i hvilken som helst kamp, er ofte dem, der også ender med at betale den højeste pris. Uden at have nogen tal at bygge min formodning på, så vil jeg tro, at hovedparten af de journalister, der bliver ramt af Allers nye krav/standarder, er kvinder, og her er Anna Pia Holmgaards vedholdenhed et eksempel til inspiration. Vi kvinder er jo ikke ikke just berygtet for vores skånselsløse lønforhandlinger med chefen. Historien om Aller og Anna Pia Holmgaard kan vi så skylle ned med en kop kaffe på mandag, hvor vi kan fejre 100 året for kvindernes internationale kampdag. Tak for kaffe og tak til Anna Pia Holmgaard.
Maj B. Sørensen
5. MARTS 2010
Re: Freelancer: Farvel Aller
Thumbs up til dig, Anna - og et stort klap på skulderen for modet til at sige fra for at bevare din integritet i "kampen" mod Goliat. Held og lykke:)