Freelancekritik af dagpengesystemet

Fotograf Sisse Stroyer er nyslået selvstændig, men kalder dagpengesystemet "helt sort". »Jeg er stadig medlem af A- kassen, men har efterhånden svært ved at finde argumenterne for hvorfor,« lyder det.

Fotograf Sisse Stroyer er nyslået selvstændig, men kalder dagpengesystemet "helt sort". »Jeg er stadig medlem af A- kassen, men har efterhånden svært ved at finde argumenterne for hvorfor,« lyder det.

Dagpengesystemet er ikke indrettet til freelancernes fordel, tværtimod. Sådan lyder det fra fotograf Sisse Stroyer, der alligevel er sprunget ud i livet som selvstændig.

Men hun mener, at systemet har en række indbyggede problemer for ledige, der vælger at blive freelancere. Det skriver Sisse Stroyer i en kommentar på Pressefotografforbundet.dk fra i dag mandag.

"På trods af, at vi skriver 2012, er der stadig ikke en holdbar løsning for freelancere, der har den frækhed at gå hen og blive forældre med tilhørende barsel. Vi må heller ikke tage en uges vikararbejde som fotograf, for så overskrider vi den regel, der handler om, at man ikke må have mere end 15 timers arbejde i et selvstændigt bierhverv (eget firma) om ugen. Og sådan kan jeg blive ved," skriver hun.

Sisse Stroyer synes, at systemet er så ugunstigt for hende som selvstændig fotograf, at hun har svært ved at se pointen i at være med i en A-kasse.

"Jeg er stadig medlem af A- kassen, men har efterhånden svært ved at finde argumenterne for hvorfor. P.t. lever jeg fint af at fotografere og er lykkelig for livet som freelancer. Men sker det en dag, at jeg må ty til A-kassen en måned eller to, vil jeg være tvunget til at lukke mit firma, sælge udstyr m.m., for overhovedet at få udbetalt dagpenge. Det er helt sort på et tidspunkt, hvor jobs kommer og går, og hvor faste stillinger nedlægges til fordel for en freelancer i ny og næ," skriver hun.

1 Kommentar

Mogens Blicher Bjerregård
23. JANUAR 2012
Re: Freelancekritik af dagpengesystemet
Sisse Stroyer peger lige præcis på et af de store problemer, som både DJ og AJKS forsøger at overbevise de ansvarlige politikere om skal løses. - Under den række af møder, vi både i december og januar har haft med de beskæftigelsespolitiske ordførere har vi rejst spørgsmålet om freelancernes muligheder for bedre at kunne bruge a-kasse systemet. Sisse Stroyers meget konkrete situation skærer problemstillingen ud i pap, for det er da grotesk, at vi på den ene side både skal være mere jobsøgende og innovative, mens systemet slet ikke er gearet til det fleksible arbejdsmarked.

Denne del af dagpengereglerne skal også med, når og hvis dagpengesystemet kommer med i 3-parts forhandlingerne.