Generalforsamling

Freelancegruppen vælger ny forperson efter kritik af ufin demokratisk proces

Freelancegruppen i DJ valgte i weekenden Marianne Bækbøl som ny forperson, efter at specialgruppens forperson gennem ni år valgte at trække sig (rettet kl. 14:28)

Der blev både smidt bomber og breaking news fra talerstolen, da Freelancegruppen under Dansk Journalistforbund lørdag holdt sin årlige generalforsamling i Korsør.

Da specialgruppens forperson, Sus Falch, nåede til slutningen af sin beretning, afslørede hun nemlig – til overraskelse for de fleste i salen, at hun efter ni år i spidsen for freelancerne trækker sig fra posten.

Efterfølgende rejste Marianne Bækbøl sig og fortalte, at hun havde besluttet at stille op som forperson efter at være blevet opfordret til at melde sig som kandidat.

Og netop den del mødte en del kritik og undrende spørgsmål i den efterfølgende debat på generalforsamlingen.

”Jeg undrer mig over, at der ingen steder har stået, at vi skal have ny formand. Og at der allerede er kørt en ny formand i stilling. Hvad pokker handler det om? Det kunne da godt have stået i nogle af alle de mails, vi har fået,” sagde freelancer Bille Sterll, da hun tog ordet efter beretningen.

En skændsel

Og de spørgsmål var Bille Sterll tilsyneladende ikke alene om at sidde tilbage med efter Sus Falchs beretning, hvor hendes beslutning om at stoppe ikke blev nærmere begrundet.

”Jeg vil også meget gerne have en forklaring på, hvorfor Sus Falch går af, og hvorfor I ikke har sendt noget information ud om det. Det er ikke en demokratisk måde at vælge ny formand på. Det er en skændsel for en undergruppe i DJ,” sagde Ida Sønderby Rosgaard og tilføjede, at hun håbede, flere ville stille op.

Marianne Bækbøl selv håbede også, at hun ville få modkandidater. Det sagde hun, da hun efterfølgende tog ordet for at forklare sig. Her fortalte hun, at hun igennem længere tid havde haft lyst til igen at stille op til bestyrelsen, og at hun var blevet spurgt til posten som forperson, da hun luftede de tanker.

”Den primære årsag er, at Sus har siddet i mange år, og at det ville være godt med nye friske øjne. Og det er først for ganske, ganske nylig, jeg besluttede, at det tør jeg sgu godt. Så derfor er der ikke kommet noget ud om det,” sagde Marianne Bækbøl.

Den udlægning erklærede Sus Falch sig enig i:

”Jeg er glad for, at Marianne stiller op, og jeg deler Mariannes fremlægning her. Men alle kan jo stille op,” sagde hun og tilføjede, at det aldrig har været hendes plan at sidde på taburetten i mange år.

”Jeg er glad for det arbejde, jeg har gjort, men jeg glæder mig også til at skulle lave noget andet.”

Et demokratisk problem

Men dermed forstummede kritikken fra salen ikke.

”Jeg tror, vi er flere i rummet, som mangler den sande forklaring. Den får vi nok aldrig,” konstaterede Ida Sønderby Rosgaard.

Også medlem Martin Hammer gav udtryk for, at han stadig manglede svar på spørgsmålene fra forsamlingen.

”Hvis man tog den demokratiske proces alvorlig, ville det have klædt bestyrelsen at sige i god tid før generalforsamlingen, at man mangler en formand. Så folk havde tid til at snakke sammen ude på freelancekontorerne og overveje, om det kunne være dem,” sagde han og tilføjede:

”Jeg har intet imod Marianne, men jeg synes, det er et demokratisk problem. Og man kan få den mistanke, at man lader bomben springe på generalforsamlingen, fordi man håber, det går lidt gelinde.”

Det afviste Sus Falch dog var tilfældet.

”Den tanke har jeg altså ikke haft. Jeg har selv haft jernende travlt – jeg har arbejdet 24/7,” sagde hun.

Valgt uden modkandidater

Efter en kaffepause til at summe og eventuelt melde sig som kandidat til posten som forperson var der dog ikke andre navne end Marianne Bækbøls på listen.

Hun blev således valgt til posten uden modkandidater.

Sus Falch træder ud af bestyrelsen. Det samme gør Jørgen Laurvig og Anne Anthon Andersen, der hidtil har været næstforperson. Sus Falch og Jørgen Laurvig fortsætter dog det overenskomst- og aftalearbejde, de sidder med.

Efter valg på generalforsamlingen består bestyrelsen i Freelancegruppen af:

 • Marianne Bækbøl
 • Lise Møller Schilder
 • Bo Sørensen
 • Katrine Nadia Jørgensen
 • Thomas Arnbo
 • Julie Hugsted
 • Kristina Herlev Wulff
 • Annette Birch
 • Dann Lyllof
 • Freja Dam
 • Nina Trige Andersen

 

Rettet kl. 14.28: Tidligere fremgik det, at det var Sus Falch, der havde opfordret Marianne Bækbøl til at stille op og fortælle om hendes kandidatur. Det var en misforståelse – det gjorde Marianne Bækbøl selv. 

0 Kommentarer