Freelancernes 21. generalforsamling gik glattere end forventet. De 40 deltagere stemte for at give 100 kroner per medlem til Safety-fonden, gav bestyrelsen mandat til at arbejde for styrket efteruddannelse og nedlagde som det mest diskuterede punkt på dagsordenen den kun to år gamle Freelancepris.
»Tak for denne generalforsamling. Det har været kedeligt. I har jo slet ikke brokket jer. Enten har bestyrelsen gjort det godt nok, eller også er I sløve. Jeg vælger at tro det første,« lød det drilsk fra Kristian Melgaard, formand for FreelanceGruppen, på gruppens 21. generalforsamling i Scandinavian Congress Center i Århus den 23. oktober.
Og sandt at sige så gik generalforsamlingen så gelinde, at der blandt de omkring 40 tilstedeværende af og til lød en mumlen om, at man da vist ville blive færdig lang tid før aftalt. »Der er ingen, der er uenige om noget som helst,« som en udtrykte sig over mobiltelefon i en af de sidste pauser.
Alle punkter på dagsordenen blev vedtaget uden de store armbevægelser. Det gjaldt både bestyrelsens beretning og det kommende års budget og arbejdsprogram, som blandt andet går på fortsat at sikre freelancernes ophavsret og styrke efteruddannelserne.
Selv bestyrelsens forslag om at freelancerne i 1999 donerer 100 per medlem over kontingentet til Safety-fonden, det internationale journalisforbunds hjælpefond for nødstedte journalister og deres pårørende for eksempel i forbindelse med krig, gik glat igennem. Det var ellers et punkt, Kristian Melgaard havde forudset, der ville komme en del debat om. Men som han sagde i en efterfølgende rygepause: »Det ville også næsten være pinligt, om vi velnærede journalister havde stemt imod.«
Hvad skal vi med en pris?
Den efter forholdene mest livlige debat opstod, da Freelanceprisen skulle diskuteres.
Prisen, som blev indstiftet i 1996 med det formål at præmiere samarbejder på tværs af faggrupper, har længe redet bestyrelsen som en mare.
»Det har været et problem for bestyrelsen at finde frem til projekter, der opfylder kravene. Det er kendetegnende for problemet, at da vi uddelte prisen for første gang sidste år, så gav vi den til et nedlagt blad,« fortalte Kristian Melgaard til spredt moro og fnis i salen.
»Lad os nedlægge prisen og håbe, at vi i stedet kan komme på en bedre idé til at præmiere godt freelance-arbejde fremover,« foreslog formanden.
Det provokerede Jan Winsløw, tidligere formand for FreelanceGruppen.
»Jeg synes, det er ærgerligt, hvis prisen bliver nedlagt. For mig indikerer det, at vi ikke kan finde freelancere, der laver et godt stykke arbejde. Det kan da ikke passe,« sagde Jan Winsløw, der ikke kunne forstå, hvorfor bestyrelsen ikke for længst havde foreslået at lave præmissen for prisen om, så den i stedet kan gå til en enkelt freelancer.
Flere af deltagerne kunne dog umiddelbart ikke se meningen med en freelancepris, blandt andre Bille Sterll.
»Der er forhåbentlig ikke nogen her, der tvivler på, at freelancerne gør det godt. Men jeg laver jo bare mit arbejde, hvorfor skal jeg have en pris for det?«
Et spark bagi
Om ikke debattens, så var det i det hele taget opfordringernes generalforsamling.
Bestyrelsen bad freelancerne sparke sig selv bagi, når spørgeskemaerne skal udfyldes til den årlige lønstatistik. Kun 57 procent havde valgt at svare på spørgsmålene om lønudviklingen i 1998.
»Spørgeskemaerne er lavet for at hjælpe jer. Og hvis vi ikke har et klart billede af, hvor meget I tjener, har vi svært ved at argumentere med DJ for, at freelancerne skal have så og så stor en procent af ophavsretsmidlerne,« sagde Jette Møller Nielsen fra bestyrelsen og påpegede, at det faktisk er en medlemspligt at svare på de spørgeskemaer, FreelanceGruppens ledelse sender ud.
Hun var et af de få bestyrelsesmedlemmer, der ikke var på valg. Ud over det årlige formandsvalg skulle hele syv nye medlemmer findes.
Formand Kristian Melgaard blev til store klapsalver genvalgt uden modkandidater.
For to år i bestyrelsen blev næstformand Jens Rossen og kasserer Karin Bech genvalgt. De fik følgeskab af Per Jensen, Ulla Søgaard, Mette Curdt. Allan Gregersen og Morten Friis Jørgensen blev valgt ind i bestyrelsen for et enkelt år.
Om end en ‘kedelig' generalforsamling, så sluttede freelancernes 21. generalforsamling trods alt med kølige håndbajere til alle – en velundt efterskyller og samtidig opvarmer til aftenens middag i kongrescentret.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.