Freelancerne stjæler vores studiejobs, skriver Jonas Haugegaard i en kommentar i Journalisten. Sludder – studerende skal bare koncentrere sig om deres uddannelse, svarer freelancernes formand her.
På bagsiden af Journalisten går SDU-studerende Jonas Haugegaard i rette med det, han kalder hykleri hos de freelancere, der beklager sig over studerendes bijobberi.
"Er det rimeligt at forvente andet af os, når vores kommende kolleger gladelig forsøger at udkonkurre os i kampen om de få studierelevante jobs, der udbydes", spørger han med henvisning til et 20-timers studiejob i en kommunikationsafdeling, som var blevet søgt af flere færdiguddannede freelancejournalister.
Men det er en problemstilling, som Freelancegruppens formand Christian Melgaard på ingen måde vil anerkende.
»I min verden har de studerende kun et job – at gå i skole. De skal koncentrere sig om deres uddannelse, så skal de tids nok få lov at prøve at overleve som journalister«, siger han til Journalisten.dk.
Studiejob er jo ganske almindeligt i vores samfund?
»Tja, men et eller andet sted synes jeg, at den måde vores journalistuddannelser er skruet sammen med lønnet praktik, så er der altså ingen økonomisk grund til at have studiejob. Man kan godt klare sig uden. Desværre er der så det problem, at vores modparter – arbejdsgiverne – forlanger, at man skal have tyve års erfaring, når man søger praktik. Det er så ikke de studerendes skyld, men det er noget, vi vil prøve at lave om på med forslaget om en arbejdsgruppe, der skal kortlægge området,« siger Melgaard.
Han siger videre, at de studerendes bijobberi i sig selv ikke er et voldsomt økonomisk problem. Problemet er, at det journalistiske kernearbejde langsomt overtages af ikke-uddannet arbejdskraft.
»Flere og flere journalistiske opgaver i randområderne bliver overtaget af studerende og ikke-organiserede. Og det indsnævrer vores jobmuligheder. Fagligt set er det et kæmpe problem, at vi får flere, der arbejder ved siden af overenskomsterne.
Men nogle jobs ligger vel også uden for randområderne – presseovervågning, for eksempel?
»Ja ja, og fred være med, at nogle studerende sidder og laver det. Men jeg vil egentlig sige til de journaliststuderende, at skal de endelig have studiejobs, så vil jeg anbefale dem at gå ud og grave grøfter eller stå i en bar – møde nogle andre mennesker, så bliver de bedre journalister,« siger Christian Melgaard.
13 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er noget være humbuk. Studerende har det svært, de har svært ved at finde gode studiejobs og få den nødvendige erfaring med sig ud på arbejdsmarkedet. Men se f.eks. http://youngandbright.dk/ - De anvender top-studerende som junior konsulenter og leverer derved værdi, til lave priser. Og de studerende får gode erfaringer med sig. Den slags synes jeg bør støttes!
»Tja, men et eller andet sted synes jeg, at den måde vores journalistuddannelser er skruet sammen med lønnet praktik, så er der altså ingen økonomisk grund til at have studiejob. Man kan godt klare sig uden...<<
Gider du lukke? Vi er nogle studerende, der længe har været ude i virkelighedens verden, og derfor har skabt sig nogle udgifter, som SU i hvert fald ikke dækker!
Og den lønnede praktik strækker sig jo ikke over hele studiet, vel?
Så ti stille. Journaliststuderende har ligeså meget brug for studiejobs som alle andre.
Til en start. Skal vi ikke være enige om, hvad jeg hedder. Mine salige forældre gav mig navnet Kristian Melgaard - det havde de en mening med, og jeg er glad for mit navn Jeg hedder Kristian med K - og ikke Christian eller Haugegård eller, hvad jeg nu ellers bliver kaldt i denne debat. Da jeg var journalistelev var det en æressag at stave folks navne rigtigt.
Nå, lad det fare.
Til selve essensen: Jeg blev bedt om en kommentar tli bagside-indlægget, og har svaret fuldstændig, som Lasse har beskrevet.
Til Uffe Gardel:
Jeg har altid talt for at der skal være åben adgang til alle, der har lyst og evner til at arbejde indenfor mediebranchen. Jeg tror det er uhyre vigtigt, at dem, der leverer indhold til medierne har en så bred og vidtfavnende erfaring som muligt. Det ved Uffe udmærket fra vor fælles fortid i HB og Forretningsudvalg.
Af samme grund tror jeg man bliver en bedre journalist, hvis man før eller under sin uddannelse har arbejde som bartender, lager-og pakhusarbejder eller alt muligt andet end "journalist" - for det giver nogle flere livserfaringer at snakke og arbejde sammen med almindelige mennesker fremfor altid at bevæge sig i elfenbenstårnet.
Til de øvrige:
De studerende skal ikke holde sig tlibage for min eller freelancernes skyld. De skal gøre det af rene, egoistiske årsager.
Lad mig tage et "tænkt" eksempel: RUC-studerende Anne arbejder i faste vagter på avisens aftenredaktion. Det kan hun sagtens, da hun kun har en 12-15 timers undervisning på RUC. Hun får mellem 105 og 150 kr. i timen. Så bliver hun færdig og vil så gerne fortsætte på redaktionen - men nu skal hun naturligvis have den overenskomstmæssige løn - som ligger omkring de 300 kr. plus ferie, pension, sabbat, ulempe og diverse. Hendes gamle chef siger - nej, søde Anne - jeg har ikke råd - jeg tager bare en ny studerende.
Det er jo et problem - men det er ikke det største problem, vi har.
Det største problem ligger i, at flere og flere journalistiske opgaver bliver flyttet fra de klassiske journalistiske, overenskomstdækkede jobs til "studierelevante" job, som besættes af studerende fra alverdens videregående uddannelser til en løn, der ligger langt under de klassiske journalistlønninger.
Det er et enormt problem. Og langt større end de studerendes bijobberi.
Derfor valgte FreelanceGruppen aktivt og positivt at samarbejde med de studerende for at få lavet et forslag til delegeretmødet, der flytter fokus fra det mindre problem - de studerende bijob - til det centrale problem - udhuling af de journaliste arbejdsområder.
Vi har i et godt samarbjede med de studerendes bijobgruppe, tillidsfolk fra dagbladsområdet og forbundsledelsen lavet et godt fremadrettet forslag, som delegeretmødet skal diskutere. Vi håber, at de studerendes baglande vil støtte forslaget, så vi kan komme igang med at kortlægge årsagerne til og omfanget af udhuling af vort organisationsområde.
Det er en kamp, som vi alle skal tage del i - uanset hvilken status vi har lige nu - for vi er jo alle medlemmer af det samme forbund.
De bedste hilsner
Kristian Melgaard
Tak til Uffe for atter engang at stille tingene logisk op.
Inden for mit fagområde (IT-journalistik) hører det nærmest til sjældenhederne, at freelancerne kommer fra en journalistisk baggrund. Og skal jeg have skrevet en historie, så vil jeg da til hver en tid prøve at hyre den bedst egnede - om det så er en arkitektuddannet til boligreportagen, en cand. merc. til en pengeartikel eller en programmør til computerstoffet... eller en journalistuddannet. Skulle jeg så fravælge en god skribent, fordi vedkommende stadig læser? Og gælder det så kun de journaliststuderende? Må jeg godt finde en på en af IT-uddannelserne til en artikel om pc-stof?
Opgaven for forbundet og Frelancegruppen må være at sørge for at de studerende ikke sælger sig for billigt og at arbejdsgivere ikke bruger dem til at trykke priserne - sørge for at konkurrencen er på kvalitet og ikke pris. Men det sker jo ikke, hvis de studerende "bijobber" i det skjulte og ikke vil spørge forbund og kollegaer til råds, hvis de i stedet får en opsang om, at de burde holde sig til at gå med aviser eller skænke fadøl.
Jeg har ualmindelig svært ved at se, at Christian Melgaard's betragtninger har nogen som helst gang på jord. Studerende har brug for studiejob af flere årsager. 1) Lære at begå sig på en arbejdsplads, 2) skabe netværk, 3) få noget jord under neglene, for derved at kunne træffe et bedre valg efter studierne og 4) tjene ekstra ved siden af studierne (SU'en og praktikken rækker altså ikke så langt). At Christian Melgaard så af en eller anden grund synes det er "synd" for freelancerne, at de får taget brød ud af munden, jamen det er nu altså name of the game. Jeg synes derimod freelancerne har et problem hvis de ikke er i stand til at retfærdiggøre deres højere løn gennem større kvalitet, hurtighed, mulighed for at arbejde mere end 20 timer osv. Det er vel ikke de studerendes problem!?
Flere