Freelance-formand: studiejobs er unødvendige

Freelancerne stjæler vores studiejobs, skriver Jonas Haugegaard i en kommentar i Journalisten. Sludder - studerende skal bare koncentrere sig om deres uddannelse, svarer freelancernes formand her.

Freelancerne stjæler vores studiejobs, skriver Jonas Haugegaard i en kommentar i Journalisten. Sludder – studerende skal bare koncentrere sig om deres uddannelse, svarer freelancernes formand her.

På bagsiden af Journalisten går SDU-studerende Jonas Haugegaard i rette med det, han kalder hykleri hos de freelancere, der beklager sig over studerendes bijobberi.

"Er det rimeligt at forvente andet af os, når vores kommende kolleger gladelig forsøger at udkonkurre os i kampen om de få studierelevante jobs, der udbydes", spørger han med henvisning til et 20-timers studiejob i en kommunikationsafdeling, som var blevet søgt af flere færdiguddannede freelancejournalister.

Men det er en problemstilling, som Freelancegruppens formand Christian Melgaard på ingen måde vil anerkende.

»I min verden har de studerende kun et job – at gå i skole. De skal koncentrere sig om deres uddannelse, så skal de tids nok få lov at prøve at overleve som journalister«, siger han til Journalisten.dk.

Studiejob er jo ganske almindeligt i vores samfund?

»Tja, men et eller andet sted synes jeg, at den måde vores journalistuddannelser er skruet sammen med lønnet praktik, så er der altså ingen økonomisk grund til at have studiejob. Man kan godt klare sig uden. Desværre er der så det problem, at vores modparter – arbejdsgiverne – forlanger, at man skal have tyve års erfaring, når man søger praktik. Det er så ikke de studerendes skyld, men det er noget, vi vil prøve at lave om på med forslaget om en arbejdsgruppe, der skal kortlægge området,« siger Melgaard.

Han siger videre, at de studerendes bijobberi i sig selv ikke er et voldsomt økonomisk problem. Problemet er, at det journalistiske kernearbejde langsomt overtages af ikke-uddannet arbejdskraft.

»Flere og flere journalistiske opgaver i randområderne bliver overtaget af studerende og ikke-organiserede. Og det indsnævrer vores jobmuligheder. Fagligt set er det et kæmpe problem, at vi får flere, der arbejder ved siden af overenskomsterne.

Men nogle jobs ligger vel også uden for randområderne – presseovervågning, for eksempel?

»Ja ja, og fred være med, at nogle studerende sidder og laver det. Men jeg vil egentlig sige til de journaliststuderende, at skal de endelig have studiejobs, så vil jeg anbefale dem at gå ud og grave grøfter eller stå i en bar – møde nogle andre mennesker, så bliver de bedre journalister,« siger Christian Melgaard.