Efter at have gennemgået mere end 500 timers tv- og radioudsendelser fra dækningen af terrorangrebene i Frankrig i januar, har den uafhængige myndighed, der overvåger fransk tv og radio, le Conseil Supérieur de l’Audivisuel (CSA), nu fremlagt sin afgørelse.
CSA har helt præcist valgt at uddele 15 advarsler og 21 alvorlige henstillinger til de omfattede franske medier. Medierne vil først blive sanktioneret, hvis de gentager deres fejltagelser.
Hele 16 medier – stort set alle Frankrigs største radio- og tv-kanaler – kritiseres for at have begået "alvorlige forsømmelser", der kunne have fået "dramatiske konsekvenser" for både gidsler og politiets arbejde og efterforskning i forbindelse med terrorangrebene.
Kritikken går blandt andet på, at flere medier afslørede navnene på de to eftersøgte Kouachi-brødre, inden politiet havde givet grønt lys. Det var dermed med til at forpurre politiets efterforskning.
Dette kritikpunkt er også med i Journalistens gennemgang af attentatet:
https://journalisten.dk/mistede-du-overblikket-saadan-forloeb-attentatet-mod-charlie-hebdo
Desuden blev en anden mand nævnt med navn og anklaget for at være den tredje medsammensvorne til de to brødre. Det viste sig senere at være falsk alarm.
Livedækning vækker kritik
Derudover rettes der også en omfattende kritik af mediernes livedækning fra de to gidselstagninger henholdsvis i den lille franske by Dammartin-en-Goële nordøst for hovedstaden og ved det jødiske supermarked nær Porte de Vincennes i Paris.
Det er sidenhen kommet frem, at især gidseltageren i det jødiske supermarked, Amedy Coulibaly, hyppigt fulgte med i begivenhederne på tv.
I Dammartin-en-Goële kritiseres mange medier for at have rapporteret live om politiets forberedelser til angrebet mod Kouachi-brødrene, der havde søgt tilflugt i et trykkeri.
13 medier sendte ligeledes direkte fra det øjeblik, hvor politiet valgte at gå til angreb på terroristbrødrene, hvilket også har ført til en reprimande. Ifølge CSA kunne dette nemlig have fået alvorlige konsekvenser for gidslerne i det jødiske supermarked, da man allerede på dette tidspunkt vidste, at brødrene Kouachi og terroristen Amedy Coulibaly arbejdede sammen.
Amedy Coulibaly havde truet med at slå gidslerne i supermarkedet ihjel, hvis der skete Kouachi-brødrene noget.
Flere medier kritiseres også for at rapportere – mens gidseltagningerne stadig var i gang – at en ung mand gemte sig i trykkeriet i Dammartin-en-Goële, mens flere personer havde søgt tilflugt i et kølerum i det jødiske supermarked.
Medier svarer igen
Ifølge de udpegede medier er kritikken dog ikke retfærdig. Radio France, som to af de kritiserede medier, France Inter og France Info, hører ind under, skriver i en udtalelse på sin hjemmeside, at radioen er meget overrasket over henstillingerne.
”De (CSA, red.) bebrejder os for at have sagt direkte på France Info: »Der sker noget i Dammartin-en-Goële, der er skudvekslinger.« Hvis vi havde fået at vide, at det var en intervention fra politiets side, ville vi have været mere ansvarlige. Men på intet tidspunkt fik vi instrukser om dette fra myndighederne,” lyder det fra redaktionschef Erik Kervellec.
France Télevisions, der står bag tv-kanalerne France 2, France 3 og France 5, som også har fået alvorlige henstillinger, er ligeledes uforstående over for kritikken.
”Betyder det, at tv-kanalerne, der er skabt til at informere, så ikke må informere længere? Har eksempelvis de sociale medier, som ikke er reguleret af CSA, så eneret på informationerne?” lyder det fra Therry Thuillier, nyhedsredaktør for France Télévisions i en pressemeddelelse.
Også redaktionschefen hos tv-stationen I-Télé, Céline Pigalle, mener, at radio- og tv-medierne bliver forskelsbehandlet i forhold til den skrevne presse og de sociale medier.
”Skal vi stoppe med at bringe nyheder i realtid? Vi får af vide, at vi ikke må rapportere om begivenhederne i Dammartin, men le Mondes hjemmeside-liveopdatering må godt fortsætte. Ingen hævder, at vi har været perfekte, men det her ligner, at de (CSA, red.) siger, vi ikke må informere mere,” lyder det frustreret fra redaktionschefen i en pressemeddelelse.
Livedækningen kan diskuteres
Patrick Eveno, medieekspert og præsident for l’Observatoire de la Déontologie de l’Information (fransk forening for god presseetik, red.), mener, at CSA har ret i dele af deres kritik. Men der er også noget af den, blandt andet når det kommer til mediernes livedækning, der kan og bør diskuteres.
»I dag har radio og tv mulighed for at sende live under sådanne begivenheder, så derfor gør de det. Man kan være enig eller ikke enig i, om det er godt eller skidt. Men det er en udvikling, som vi har svært ved at gøre så meget ved,« lyder det fra Patrick Eveno til Journalisten.
Set i det store hele mener han ikke, at de franske medier har klaret opgaven specielt dårligt.
»Jeg synes, at medierne har været meget forsigtige og ansvarlige, men de skal heller ikke være for forsigtige. Selvfølgelig er der noget, man kan pege fingre af, men det kunne have været meget værre,« siger Patrick Eveno.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.