Franske journalister gør oprør mod Sarkozys mediekontrol

I protest mod censur er franske tv-journalister begyndt at lække kompromitterende videoklip af Nicolas Sarkozy og hans ministre til netaviser, skriver Berlingske. Fremgangsmåden er en reaktion på præsidentens stadig stigende politiske kontrol over medierne.

I protest mod censur er franske tv-journalister begyndt at lække kompromitterende videoklip af Nicolas Sarkozy og hans ministre til netaviser, skriver Berlingske. Fremgangsmåden er en reaktion på præsidentens stadig stigende politiske kontrol over medierne.

Sarkozys personlige indblanding og direkte kontrol med landets medier er dog ikke ny.

Derimod synes reaktionerne imod hans mediemagt at tage markant til i disse uger, hvor han atter har prøvet at gøre sin indflydelse gældende.

Senest da han tidligere i denne måned forsøgte at forhindre salget af den nødlidende avis, Le Monde, til politiske modstandere. Den franske stat har tidligere øremærket 45 mio. euro til Le Monde i forbindelse med en redningsplan, men de penge truer Nicolas Sarkozy nu med at trække tilbage.

Og før det har der været stribevis af andre sager om politisk kontrol, hvor de franske journalistorganisationer har råbt vagt i gevær, som også blev beskrevet i fagbladet Journalisten i 2007.

Sidste år fik Sarkozy så tilmed magt over landets stats-tv ved at give sig selv retten til at udpege direktøren for France Télévision. 

Men nu er det ved at være nok. Og ifølge Berlingske Tidende er de franske journalister derfor begyndt at gøre oprør.

Flere journalister fra Frankrigs offentligt ejede tv-stationer forsøger således at løsrive sig fra den stigende politiske kontrol. I protest mod censuren er tv-journalister derfor begyndt at lække kompromitterende videoklip af Nicolas Sarkozy og hans ministre til netaviser, skriver Berlingske Tidende.

Blandt andet har Le Monde bragt et kompromitterende tv-indslag, som ellers i første omgang var blevet afvist af den offentlige franske tv-station Public Sénat. Indslaget drejer sig om landets indenrigsminister Brice Hortefeux, der udtaler sig racistisk om arabere.

Her svarer han i første omgang, at en enkelt araber gør hverken fra eller til. "Det er når, der er mange, at problemet opstår". Eller som man kan høre ham sige til aller sidst i indslaget: "C'est quand il y a beaucoup d'arabes qu'il y a des problèmes".

Indenrigsministeren har siden fået en racismedom, men de franske journalister er stadig under kontrol.

I dag afgøres det i øvrigt, hvem der skal overtage Le Monde. To konsortier af forretningsfolk er tilbage i kapløbet og blandt dem er blandt andet en af præsidentens venner: Stéphane Richard.

Læs også:  Le Monde board prepares to vote on takeover

0 Kommentarer