Franske forstadsrødder hvæsser pennen

De unge i Frankrigs forstæder er trætte af at blive opfattet som vilde dyr i lovløse betonørkener. Derfor har de kastet deres interesse på journalistikken. Det ligner et kreativt oprør mod de etablerede medier.

De unge i Frankrigs forstæder er trætte af at blive opfattet som vilde dyr i lovløse betonørkener. Derfor har de kastet deres interesse på journalistikken. Det ligner et kreativt oprør mod de etablerede medier.

BLOG. »Godt Adrien, du var i gang med sagen om papirløse romabørn og skolepladserne. Iman, du tog dig af historien om, hvordan man scorer hinanden på halalmåden, og Sylvia, ville du interviewe skolelæreren i niqab?«

Den unge sorte kvinde Sylvia, der selv bærer hovedtørklæde, nikker.
»Jeg kan ikke se historien,« siger sidemanden. »Hun tager jo tørklædet af, når hun underviser.«
»Ja, men det er en niqab, integralslør, det alle folk taler om lige nu,« indvender Sylvia.
Emnerne for morgendagens artikler fyger over bordet, og det nedslidte lokale kunne lige så godt ligge i en hvilken som helst fransk avis- eller bladredaktion.

Men vi befinder os hos BondyBlog – en hjemmeside, der dyrker uafhængig nærjournalistik, og som adskiller sig fra andre redaktioner på flere måder. For det første ligger den fysisk i Bondy, en af de nedslidte nordøstlige pariserforstæder, der i 2005 var skueplads for de værste optøjer i nyere fransk historie. For det andet er alle ansigterne unge, og for det tredje har de fleste af mødedeltagerne en anden etnisk baggrund, hvilket langtfra er typisk for det franske mediebillede, der med enkelte undtagelser næsten udelukkende består af hvide franskmænd fra middelklassen.

BondyBlog er netop en reaktion på denne indspiste klasse – der med en af journalisternes ord »kun interesserer sig for forstæderne, når bilerne står i flammer«.
»Jeg har boet i Bondy, siden jeg var ni år, og jeg har aldrig oplevet eller hørt om gruppevoldtægter, skuddramaer eller noget af det, der ellers dominerer reportagerne på de store tv-stationer. De giver et fortegnet billede af vores virkelighed,« siger Wided Ketfi på 24, der har blogget for hjemmesiden i et år.

Og det er netop målet med BondyBlog: At lave nærjournalistik; skrive om emner, der optager de millioner af franskmænd, som bor i forstæderne, men hvis dagligdag ikke interesserer redaktionerne i Paris, forklarer Antoine Menusier, der er redaktionsleder for de omtrent 30 skribenter, som er tilknyttet BondyBlog.

. Foto: Uffe Karlsson
Faïza Zerouala og medblogger Wided Ketfi (yderst til højre) lytter til kollegernes reaktioner på deres artikel i Le Monde.
– foto: Aske Munck

Projektet blev startet af en gruppe schweiziske journalister fra ugemagasinet L'Hebdo oven på forstadsurolighederne i 2005. De bosatte sig i byen for at komme under overfladen og beskrive livet i forstæderne, som blev forbundet med narkotikasalg, kampklædt politi og stenkastende unge.
Siden er kendskabet til hjemmesiden vokset, ja, den er faktisk blevet så stor en succes, at den har fået afstikkere i Lyon, Marseille og sågar Lausanne i Schweiz og Dakkar i Senegal, ligesom omkring 50 andre lignende blogs er skudt op i resten af Frankrig.

Menusier understreger, at tilstrømningen af unge er vokset markant: »I dag kommer rigtig mange af skribenterne, fordi de opfatter det som et springbræt til en journalistisk karriere.«

Dén udvikling er positiv for demokratiet, lyder det fra Henri Rey, politolog med speciale i sociale forhold og politisk aktivisme i forstæderne ved det samfundsvidenskabelige forskningscenter Cévipof i Paris.
»Førhen var det en ond cirkel: Man talte kun om forstæderne, når der var ballade. Men optøjerne var samtidig de unges måde at gøre opmærksom på de sociale problemer, og det skabte et uheldigt image af utilpassede og ukontrollerbare unge,« forklarer han.

Derfor synes Henri Rey, det er ekstremt positivt, at de unge har fået smag for journalistikken: »Ghettoiseringen munder som regel ud i en afvisning af det omkringliggende samfund. Men denne nye bevægelse betyder, at der er kommet en øget bevidsthed om, hvor vigtigt det er at erobre samfundets 'dørvogter-rolle', altså hvem der bestemmer, hvad der kommer på den politiske dagsorden. Samtidig kan det forhåbentlig skubbe til de etablerede dagblade og tv-stationer, der ikke just afspejler befolkningens sammensætning,« siger han.

Det er Wided Ketfi og medskribenten Faïza Zerouala levende beviser på. For det er ikke uden grund, at der overalt på bordene i det ellers ramponerede redaktionslokale står sodavand, kaffe, hjemmebagt kage og chokolade. Og de to unge kvinder hilses heller ikke normalt med klapsalver og jubelråb. Det gør de i dag, for i anledning af kvindernes internationale kampdag havde den intellektuelle aftenavis Le Monde bedt de to forfatte en kommentar om det moderne kvindesyn. Og den havnede lige pludselig med foto på forsiden.

For Henri Rey er det blot endnu et eksempel på, at »der ligger et kolossalt potentiale i forstæderne«.
Den holdning deler han med journalistskolen ESJ i den nordfranske by Lille. I efteråret besluttede skolen at oprette en filial i netop Bondy for at hjælpe socialt og økonomisk hårdt ramte unge ind i journalistikken.

»Det var vigtigt for os at være fysisk til stede for at signalere, at vi var åbne for alle, og det ikke bare var et pr-stunt,« fortæller Anne Bouchez fra ESJ-Lille.
»Storbyer er skræmmende, hvis man kommer fra forstæderne. Men ved at fjerne den fysiske barriere håber vi at gøre det lettere at overskride den psykiske.«

Bevægelsen er i hvert fald sat i gang. Og i aften har BondyBlog således fået besøg af fire elever fra det lokale gymnasium Lycée Jean-Renoir. De skriver skolens eget blad 'J'en redémande' og vil gerne være journalister.
»I kan jo starte hér,« siger Antoine Menusier imødekommende.


➽ Bondyblog
Den mest etablerede nærområdeblog. Artikler, blogs og kommentarer om alt fra aborter, religion og fattigdom til teater, kriminalitet, skolegang og myldretidstransport. Yahoo hoster og støtter sitet økonomisk sammen med andre bidragydere. De unge får 30-40 euro per indlæg.
Mellem 10.000 og 20.000 besøgende om dagen.
yahoo.bondyblog.fr

➽ CitizenNantes
Platform for frivillig lokaljournalistik i den vestfranske storby Nantes. Indlæg om alt fra mad og film til urbanisering og diskrimination. Omtrent 6.000 besøg per måned.
breil-nantes.over-blog.com

➽ Méd'in Marseille
Lokaljournalistik fra Frankrigs tredjestørste by. Rummer alt fra portrætter af forstadspersonligheder og litteraturkritik til reportager og kommentarer.
med-in-marseille.info

Franske forstadsrødder hvæsser pennen

De unge i Frankrigs forstæder er trætte af at blive opfattet som vilde dyr i lovløse betonørkener. Derfor har de kastet deres interesse på journalistikken. Det ligner et kreativt oprør mod de etablerede medier.

0 Kommentarer