Fransk politiker får bøde for at kalde journalister for idioter og løgnere

Radiokanalens advokat kalder dommen for en meget tilfredsstillende afgørelse for alle journalister

Den franske venstrefløjspolitiker Jean-Luc Mélenchon er blevet dømt for at have kaldt journalister for løgnere og idioter.

Det skriver Le Monde.

Udtalelserne fra politikeren faldt i 2018, efter at public service-kanalen France Info udgav en historie, der havde undersøgt mulig overfakturering under Jean-Luc Mélenchons kampagne op til præsidentvalget i 2017.

Historien fik Jean-Luc Mélenchon til at lægge en video på Facebook, hvor han langede hårdt ud efter journalisterne bag historien og kaldte dem løgnere, fuskere og idioter. Derudover opfordrede han sine følgere til at ’gøre livet surt for dem, når som helst I kan’.

Politikeren er blevet dømt for offentlig fornærmelse og bagvaskelse. Han er blevet idømt en betinget bøde på 500 euro og skal betale 3.000 euro i erstatning til Radio France.

En vigtig afgørelse for journalister

Det er ikke en dom, der er faldet i god jord hos politikeren.

”Vi er forbløffede over en så barsk afgørelse mod en politikers ytringsfrihed,” siger hans advokat, Matthieu Davy, til Le Monde.

Advokaten beskylder samtidig Radio France for at gøre sig til en aktør i valgkampen i stedet for at holde sig til at være observatør eller kommentator.

Under retssagen, der har kørt ved retten i Paris, lagde direktøren for Radio France vægt på, at bemærkningerne har bidraget til at skabe mistillid til pressen, og mediehusets advokat er da også tilfreds med dommen.

”Det er en meget tilfredsstillende afgørelse. Ikke kun for Radio France, men for alle journalister,” siger advokat for Radio France Sabrina Goldman til Le Figaro.

”Retten anerkender, at Jean-Luc Mélenchon ikke ustraffet kunne opfordre til had og har anerkendt retten til informationsfrihed,” tilføjer hun.

Det er ikke første gang, at Jean-Luc Mélenchon bliver dømt for udfald mod journalister.

I september sidste år blev han idømt en bøde på 1.000 euro for at have beskrevet en nu pensioneret journalist fra Le Monde som snigmorder i et blogindlæg.

0 Kommentarer