Designguruen Per Mollerup fik sit første forslag forkastet. Men nu er det sikkert og vist. DJ får nyt logo og design til 200.000 kroner.
Branding. Det var en enstemmig hovedbestyrelse, der godkendte Mollerup Designlabs forslag om et nyt logo og design til Dansk Journalistforbund.
Men vejen frem til beslutningen var stenet.
»Vores første forslag til nyt logo blev kasseret,« fortæller Per Mollerup.
»Det var kort fortalt et sort, overvægtigt ‘J' med en shocking pink vinge. Efter skrotningen af det første forslag holdt Mollerup Designlab møder med forbundet.
»Vi følte os mere ind på, hvem forbundet er, og hvad det er, forbundet ønsker at signalere. Disse samtaler ledte frem til det nye forslag, hvor vi samtidig havde det held, at citationstegnet også kan vise D'et og J'et i jeres navn,« siger Per Mollerup.
Design er ikke nok, understreger han.
»Det er det arbejde, forbundet udfører i det daglige, der lægger værdier og budskaber ind i logoet.«
Sidste år gennemførte Dansk Journalistforbund en medlemsundersøgelse, der blandt andet viste, at medlemmerne ønskede et mere synligt og markant forbund. DJ besluttede sig for at stramme op på sin kommunikationspolitik.
»Det er ikke nok, at budskabet er i orden – påklædningen skal også være det,« siger informationschef Esben Ørberg.
Forbundet overvejede i første omgang at udskrive en logokonkurrence som i 1997, da forbundet fik sit hidtidige logo. Dengang lød vinderprisen på 20.000 kroner. Med valget af Mollerup Designlab har man valgt en 10 gange dyrere løsning.
»Vi tog kontakt til Mollerup Designlab, som vi kender som en god og solid leverandør, der ikke er bange for at prøve noget nyt. Vi ønskede en proces, hvor vi kunne give designeren en grundig briefing om, hvem vi er,« siger Esben Ørberg.
BUREAUET HAR taget udgangspunkt i citationstegnet.
»Vi har roteret første halvdel af citationstegnet 90 grader. Det bliver til D'et i jeres navn, og anden halvdel af tegnet bliver J'et i jeres navn,« forklarer Per Mollerup.
Et nyt logo til en organisation skal vise en forskel, det skal give en karakteristik af organisationen, og det skal give en værdiforøgelse, mener han.
Da logoet blev præsenteret for hovedbestyrelsen, indvendte Morten Uhrenholt, at citationstegnet i det nye logo var noget kantet.
»Det har den skarphed, som gode meninger skal have,« var Per Mollerups svar.
Forinden var logoet blevet præsenteret for forbundets kommunikationsudvalg. Det oprindelige forslag var enklere og havde ikke undertitlen ‘Medier & Kommunikation', men lød blot Dansk Journalistforbund.
Det udløste en protest. Forbundet har længe rekrutteret mange medlemmer uden for de traditionelle journalisters rækker, og eksempelvis kommunikationsmedarbejdere har ofte følt sig overset.
»For mig er det vigtigt, at for eksempel fotografer og tekstere kan se det nye logo som deres, og at de kan genkende sig selv, også i fremtiden,« siger kommunikationsrådgiver Per Roholt, medlem af hovedbestyrelsen og kommunikationsudvalget.
Derfor afviste han at støtte forslaget uden en tilføjelse af ‘Medier & Kommunikation'.
»Med de justeringer, der skete frem til præsentationen for hovedbestyrelsen, støtter jeg fuldt ud HB-beslutningen om det nye logo,« siger Per Roholt.
Per Roholt mener dog fortsat, at der er meget luft øverst til venstre i logoet.
»Det kan måske gøre det svært anvendeligt i nogle situationer. Jeg havde foretrukket noget mere kompakt,« siger Per Roholt.
Hovedbestyrelsen endte med at udskifte den gamle undertitel 'Medieforbundet' med 'Medier & Kommunikation'.
»Det er efter min mening en vigtig og skelsættende beslutning. Mange af forbundets medlemmer er ikke traditionelle journalister og arbejder ikke kun inden for de traditionelle medier, men med mange andre former for kommunikation og formidling. Samtidig er jeg glad for, at vi holder fast ved navnet Dansk Journalistforbund – dét er et uvurderligt brand,« siger Esben Ørberg.
JAN NIELSEN, seniordesigner i kommunikationsvirksomheden Bysted A/S, siger, at ‘det nye logo virker stærkt og vedkommende, modsat det gamle logo, som jeg aldrig forstod symbolikken i'.
»Jeg er begejstret for bomærket. Jeg synes straks, man fanger, at det handler om ord i talt og skrevet form – kommunikation og formidling. Den sorte, grafiske form er stærk og pågående. Det viser en afsender, man ikke lige kommer uden om,« siger Jan Nielsen.
»Det afspejler vilje og meningers mod. Det giver noget at leve op til.«
Logotypen står med sit tynde skriftsnit i stor kontrast til bomærket. Den store størrelses- og stregmæssige kontrast fungerer flot i store størrelser, mener han.
»Jeg synes dog, der opstår problemer med aflæsningen af logotypen i mindre størrelser på skærm. Det ville måske være hensigtsmæssigt, hvis de to elementer kunne fungere uafhængigt af hinanden rent størrelsesmæssigt.«
Der var snigpremiere på det nye logo på en hvervebrochure, som kom ud til nye studerende på universiteter og andre læreanstalter i starten af september. Det nye logo bliver dog først for alvor taget i brug den 4. oktober. Samtlige af Dansk Journalistforbunds 'datterselskaber' – kredse og specialgrupper – skal fremover inkorporere det nye logo i deres visuelle udtryk, men der er endnu ikke fastlagt nogen retningslinjer for, præcis hvordan det skal bruges. /
Fakta:
DJs nye logo er designet af Mollerup Designlab. Prisen er kr. 200.000 ekskl. moms.
I logotypen anvendes skriften Foundry Sterling. Sammen med det sorte logo anvendes farverne:
Pantone 484 og Pantone 565.
DJs nuværende logo blev designet i 1997 af grafisk designer Nanette Vabø, som vandt den logo-konkurrence, forbundet havde udskrevet, med en præmie på 20.000 kr.
» P…. frækt. Og rigtig godt set!« er Nanette Vabøs umiddelbare reaktion på DJs nye logo.
Per Mollerup er på DJs Fagfestival i november, hvor han giver alle kreative en opsang om enkelhed.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.