»DR er nu sprunget splitterbrunstig og fuldbyrdet i kanen med den evangelisk-lutherske kirke for at avle et barn,« skriver journalist Jeppe Gaardboe.
Egentlig har jeg det med religion, som jeg har det med røg i lungerne og tværfløjter i jazz. Jeg kan godt se, at det begejstrer nogle – men selv kan jeg ikke få øje på lyset.
Jeg kan se andet lys. Som tidligere DR-journalist er en af mine vigtigste ledestjerner for eksempel DRs kerneværdier om blandt andet uafhængighed og alsidighed. Jeg er en true believer af ånden i public service.
Men man kan miste sin ledestjerne. Og derfor vil jeg gerne spørge de skriftkloge i DR. Er det mig, der ser i den gale retning? Eller er der noget, der skygger?
DR har som opgave at formidle dansk kultur, herunder også gudstjenester. Før transmitterede DR gudstjenester som en service til især ældre og handicappede. DR var kun et forbindende led mellem de egentligt aktive: Præsten og menigheden. Folkekirken havde alene det indholdsmæssige ansvar.
Men – ned fra himlen dalede den 8. januar den såkaldte »DR-Kirke«. En radikal forandring af DRs rolle i formidlingen af gudstjenester. Og for mig at se en grundig forsyndelse mod en af DRs kerneværdier.
Man kan sige, at med DR-Kirken er DR gået fra transmission til mission.
DR har nemlig lånt en kirke og kalder den »DR-Kirken«. Som et menighedsråd håndplukker DR-redaktionen 11 præster ud fra showmanship og holdninger, som for eksempel gourmet-prædikanten Poul Joachim Stender. Og hver fredag-lørdag køres håndplukket præst og nogle busser med levende, kristen kulisse til DR-Kirken, hvor der på samlebånd optages fire gudstjenester til de følgende søndage.
DR tilrettelægger gudstjenesten sammen med præsten og sætter stationens tv-kompetence til rådighed. De formidler folkekirkens ritual og budskab bedre, end Folkekirken selv kan.
Væk er den 'gnidningsløse' transmission, hvor DR ikke fik markante pletter på upartiskheden. DR er nu sprunget splitterbrunstig og fuldbyrdet i kanen med den evangelisk-
lutherske kirke for at avle et barn. Og rollerne er byttet om. Nu har vi et DR-show med religiøs forkyndelse, hvor præsten er det forbindende led mellem de egentligt aktive: DR og seerne.
Er det DRs opgave? At beskæftige sig med kristendom, ja. Men pro-aktivt selv at opføre forkyndelsen uimodsagt 45 søndage om året? Ikke som jeg har læst min ledestjerne. I DRs kerneværdier står:
»DR skal arbejde fair over for alle parter, holdninger og synspunkter gennem en upartisk og kritisk journalistik.« Og forkyndelser fra et trossamfund er holdninger og synspunkter – også selv om de kommer fra en religion, der har særstatus i Grundloven og dyrkes af flertallet. Kunne man forestille sig DR yde den samme service til de store partier?
Faktisk bliver det endnu værre, når man ser DR-Kirkens hjemmeside:
'Vi vil gerne have en fyldt kirke' og 'medbring jeres flotte kirkesølv', skriver redaktionen.
Der findes et populært ord for, at mediekyndige hjælpere positionerer et synspunkt bedre, end ejermanden formår ved egen kraft. Det hedder spin. DR skal ikke udføre spin. DR skal være et effektivt afspinningsmiddel.
Missionen tilbage til trans-ditto, DR ned fra prædikestolen – og ledestjernen op på himlen igen. Ellers går vi jo og føler os frem.
Jeppe Gaardboe er 43 år. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1990 og derefter ansat på blandt andet DRs Kortbølgeradio, Regionalen, DR Næstved, TV-Avisen og TV-Fakta. Selvstændig siden 2001. Tilrettelægger af blandt andet »Den Halve Sandhed« på DR2.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.