Fra panik til kaos

  Nyhedsavisen vil melde sig ud af panikdagen og ansætte praktikanter før alle andre medier. Det kan blive den bombe under ansættelsessystemet, der tvinger konkurrenterne til at følge trop, advarer Børsen.

 

 
Nyhedsavisen vil melde sig ud af panikdagen og ansætte praktikanter før alle andre medier. Det kan blive den bombe under ansættelsessystemet, der tvinger konkurrenterne til at følge trop, advarer Børsen.

Tyvstart. Ansættelsesproceduren for praktikanter er umenneskelig, mener Nyhedsavisen. De tager nu konsekvensen ved fremover at ansætte praktikanter før alle andre uden om det nuværende system. Det kan presse andre medier til at gøre det samme for ikke at sakke bagud i kapløbet om de unge – med det resultat, at ansættelsesprocessen går fra at tage én enkelt dag til at brede sig over adskillige uger.

Nyhedsavisen holder fast i, at det er på tide at gøre oprør mod praktiksystemet. I en mail til Praktikudvalget skriver redaktionschef Simon Andersen, at »den nuværende procedure har spillet fallit – og at alle, der følger reglerne, er til grin.«

»Alle ved, at der bliver lavet aftaler på kryds og tværs inden dagen, og folk bliver ansat på forhånd. Praktikudvalget har haft 20 år til at ændre systemet, men det bliver aldrig ændret, og vi vil ikke være med til det mere,« forklarer Simon Andersen.

Nyhedsavisens enegang er illoyal og risikerer at gå ud over elevernes koncentration, mener praktikvejleder Hanne Dam fra RUC.

»Nyhedsavisen respekterer simpelthen ikke det arbejde, som uddannelsesinstitutionerne udfører. Hvis praktikansættelserne bliver prisgivet det frie marked, vil de studerende i uger eller måneder ikke have andet i hovedet end at få den bedste praktikplads, og det vil helt klart gå ud over uddannelsen.«

At det skulle blive konsekvensen, tvivler Simon Andersen på og henviser til, at praktikoptakten allerede fylder meget på uddannelserne.

»I forvejen bruger de studerende på RUC eksempelvis flere uger på at lære, hvordan man skriver ansøgninger. Vi beder folk om at søge inden en bestemt dato, og så klarer vi samtalerne i løbet af en lørdag eller søndag, så folk får det overstået på en rimelig måde.«

Hanne Dam mener ikke, at Nyhedsavisens tyvstart vil få andre medier til at vælge samme spor:

»Det her er et udslag af drengerøvstemperament, og jeg tror, at resten af branchen vil være mere professionel.«

Børsens redaktionschef Bent Sørensen er ikke helt så sikker. Han har tidligere i Journalisten udtrykt frustration over praktikdagens forløb, efter at TV 2 i efteråret tyvstartede og ansatte praktikanter dagen før alle andre medier. Når Nyhedsavisen nu følger trop, kan Børsen blive tvunget til at gøre det samme.

»Det er allerede gået galt med dette system, så jeg er ikke overrasket over, at der kommer
sådan et udspil. Og det kan godt være, at der kommer flere. I så fald kan vi jo blive nødt til
at ride samme vej,« siger han og fortsætter: »Når man bliver straffet for at opføre sig pænt, kan jeg godt forstå, at nogle melder ud, at de vil bryde reglerne. På en måde er det mere ærligt at sige det højt først i stedet for bare at gøre det.«

Men Bent Sørensen er ikke begejstret ved tanken, om at ansættelsesprocessen kan blive strakt ud over meget længere tid.

»Det hele bliver mere bøvlet. Det er smartere for os som avis, at vi nu får overstået det hele på én dag. Og det er lettere for praktikanterne, at de ikke skal drøne rundt i hele landet for at komme til samtaler.«

Hos Journalistforbundet undrer næstformand Fred Jacobsen sig over Nyhedsavisens farvel.

»Vi var med til at sørge for, at de kom ind i praktiksystemet, selv om de optrådte som elefanter i en glasbutik. Men hvis de fortsætter med at opføre sig på den her måde, gider jeg ikke blive ved med at hjælpe dem,« siger han. »Folk rundt omkring har været ret konstruktive for at få Nyhedsavisen ind som praktiksted, og nu synes de åbenbart, at også dette system er imod dem. Det er uklædeligt, at de altid føler sig så forfulgt.«

0 Kommentarer