Kommunikation

Fra hæmatologi til blodsygdomme: Region vinder sprogpris for fordanskninger

Regionen hyldes for at oversætte lægelige termer, der gør det lettere at finde rundt på hospitalerne

Takket være godt sprog og god kommunikation er det det seneste år blevet lettere for patienter og pårørende at finde rundt på hospitalerne i Region Hovedstaden.

Regionen har nemlig ændret navne på hospitalernes skilte og oversigtskort, så de mange latinske lægelige termer er blevet erstattet med mere forståeligt dansk.

Således er ’Hæmatotolgi’ for eksempel er blevet til ’Afdeling for blodsygdomme’, ’Nefrologoisk klinik’ er blevet til ’Afdeling for nyresygdomme’, og ’Neonantalafdeling’ er blevet til ’Afdeling for intensiv behandling af nyfødte og tidligt fødte’.

Og for det arbejde modtog regionen mandag aften årets ærespris for ved uddelingen af Sprogprisen.dk. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Hjælper modtager og ikke afsender

Region Hovedstadens danske navne er en del af et større tiltag for at forenkle og forbedre hospitalernes skriftlige patientinformation. Og det fortjener stor ros, sagde kommunikationsrådgiver og sprogprisdommer Anne Katrine Lund ved prisoverrækkelsen, der foregik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”I fortjener en stor pris for at kæmpe for, at vi kan finde vej helt bogstaveligt med sprog, der hjælper modtagerne og ikke afsenderen med at finde rundt. Derfor er det også en ekstraordinær pris værd, når det lykkes at gøre noget ved det,” lød begrundelsen.

Sprogprisen.dk uddeles af Dansk Sprognævn, sproget.dk, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Forbundet Kommunikation og Sprog, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kurtstrand.dk og Syntaksis.

Også priser til Røde Kors og Børneavisen  

Ud over æresprisen til Region Hovedstaden blev der også uddelt priser til Røde Kors, Børneavisen og Leman.

Børneavisen fik en ekstraordinær pris for sin kloge formidling og gode sprog, der gør en uoverskuelig verden en smule mere begribelig for børn, mens Røde Kors stod for årets bedste visuelle budskab for opfordringen til at ”Swipe for Ukraine”.

I kategorien årets bedste tekst fik LEMAN overrakt prisen af instruktør Peter Langdal for en sprogligt sprudlende jobannonce.

 

1 Kommentar

Erik Schiøtt
4. OKTOBER 2022
Øhhh .. har I ikke lige opfundet et nyt ord?