Fra grill til grill

Kilderne var åbenmundede, og citaterne hang løst på Folkemødet. Derfor ved vi, at særlig rådgiver Søren Lippert ikke kan sælge hverken brødristere eller De Radikale. Men kun socialdemokrater.

Kilderne var åbenmundede, og citaterne hang løst på Folkemødet. Derfor ved vi, at særlig rådgiver Søren Lippert ikke kan sælge hverken brødristere eller De Radikale. Men kun socialdemokrater.

Folkemødet er lige gået i gang. Det er torsdag den 14. juni, og vi har fundet vej til ydermolen på Allinge Havn, hvor et panel af mediefolk og kommentatorer om få sekunder vil fælde dom over den styrtblødende regering. Et af hundredvis af arrangementer, som skal samle over 20.000 gæster. Folkemødet skummer over, og fadølskrus blæser i flugt hen over asfalten.

Overskriften på den første seance mere end antyder, at tilstanden under Anders Fogh Rasmussen, hvor politikere og rådgivere kunne styre pressen med godbidder, er ved at være forbi: “Er journalisterne ved at generobre magten?” lyder debatudspillet.

Det tyder meldingerne på. Selv ordstyrer Mikael Kamber, snart på TV 2 igen, bryder ud af sin neutrale rolle og konstaterer, at regeringens opgradering af spinkorpset slet ikke har hjulpet:
»Den nye regering er kendetegnet ved, at køreplanerne for spindoktoriet ikke holder. Hvad sker der nu, hvor regeringens planer ikke kommer i mål?«

Men det er ikke alene spindoktorernes skyld. Michael Ulvemann, tidligere rådgiver for Fogh, stikker derimod det verbale sværd i politikerne.
»Det er katastrofalt at fremlægge en skattereform i juni. Spindoktorerne er mere eller mindre prisgivet.«

Ekstra Bladets Poul Madsen trumfer med en tabloid konstatering:
»Ikke engang Michael Ulvemann kunne redde Helle Thorning!«
Og Ulvemann erkender med et grin ud mod forsamlingen:
»Der er lidt at arbejde med!«
Hvilket får ordstyrer Kamber til at opsummere i mikrofonen: »Kommunikation handler om at forstærke noget, og hvis der ikke er noget at forstærke, så …«
Ask Rostrup runder af:
»Man skal have et politisk projekt at arbejde med, hvis man vil have succes, og det synes der ikke at være.«

Efter at have overværet det rituelle drab på regeringens politiske projekt kan vi gå videre til gratis grillpølser fra Liberal Alliance eller en lille fad hos Amnesty. Vidt forskellige aktører har indtaget deres stadepladser skulder ved skulder. De Konservative har lejet en gammel skonnert, som rent faktisk er sejlet hele vejen til øen.
Oppe i en lille gårdhave er det nu lokalpressen, der skal grilles.

Vi hilser på kommunikationschef i Kommunernes Landsforening Line Aarsland. Og vi tror, at hun helt bevidst serverer en sprød godbid med citatappel for os: Den lokale presse er for dårlig!
Hvordan kan kommunerne i dag have 25.000 færre ansatte og gennemføre skolelukninger, uden at det udløser massive protester over nedskæringer landet over? spørger hun retorisk.
»Det skyldes kommunikation,« svarer hun selv og forklarer, at kommunens egen version meget ofte ender i avisen næste dag:
»Mange artikler er pressemeddelelser i form af kommunalt servicestof, der bringes ukritisk,« siger hun – hendes godbid serveres direkte på journalisten.dk suppleret med denne garniture:
»Vi mangler mere kritisk journalistik om kommunerne, om økonomien. Vi mangler medier, der undersøger, hvad politikernes beslutninger betyder.«

Claus G. Theilgaard, redaktør på bladet Kommunen og dknyt.dk, forklarer, at hans redaktion skam forsøger at levere kritisk journalistik. Men ikke alle kommuner sulter efter det på samme måde som Line Aarsland.
»Det har kostet os abonnenter i kommunerne at levere kritisk journalistik,« siger han. Og det bliver man jo ikke mæt af.

Det er fredag. Søren Lippert, der er særlig rådgiver for forsvarsminister Nick Hækkerup, er havnet i en klassiker på Folkemødet. Den anden er ikke kommet – og nu skal Lippert selv padle oplægget hjem.
Søren Kaster er ordstyrer i teltet, der går under navnet Meningsministeriet. Hans firma, KasterGaardbo, er også arrangør.

Søren Lippert kritiserer termen “spindoktor”.
»Jeg synes, det er et møgord. Det minder om Kongekabale. Jeg så selv filmen dengang og syntes, den var spændende. Nu er der så Borgen, der mest er en forlænget udgave af Kongekabale. Jeg synes, det er en møgserie, også rent demokratisk. Borgen giver et fortegnet billede af, hvordan det fungerer: Der sidder en sort sjæl i Statsministeriets forkontor og styrer det hele fordækt. Jeg synes, det er synd, for det passer altså ikke,« siger Søren Lippert – og fastslår:
»Kampen står jo ikke mellem journalister og særlige rådgivere. Den står mellem højrefløjen og venstrefløjen.«

Søren Lippert har også et andet principielt punkt, han meget gerne vil tale om. Det er den evige debat, der også jævnligt ruller hen over journalisten.dk: Kan man gå fra at være journalist til at være særlig rådgiver – og måske tilbage igen?
»I min verden træffer man et valg, når man går over på “den mørke side”. Det er ikke irreversibelt, men det er afgørende, at man ikke den ene dag kan være kritisk journalist og den anden dag spindoktor,« mener Søren Lippert.

Og forsvarsministeren, der nu er landet på øen, bekræfter over telefonen og højtaleranlægget, at det er afgørende for ham, at hans særlige rådgiver er politisk ligesindet.
»Jeg vil have en socialdemokrat, der tror på de samme værdier som jeg. Søren bliver lige så forarget eller glad over politik, som jeg gør. Derfor kan han ikke lige så godt sælge brødristere eller arbejde for De Radikale.«

Det er lørdag morgen. Tidligt. Måske for tidligt. Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, har kort forinden meldt fra til arrangementet i cirkusteltet. Kommunikationsrådgiver Michael Kristiansen har ikke meldt afbud. Han er bare ikke kommet. Så nu skal Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis, lave en Lippert og forsøge at hive den hjem alene.

Det er Dansk Journalistforbund, der er vært. Næstformand Lars Werge har ladet minutter gå. Nu kan den ikke trækkes længere. Det handler om kvaliteten i politisk journalistik.
Troels Mylenberg skyder med skarpt mod Poul Madsen. Han kritiserer avisens afsløring af kilden i den omdiskuterede sag om Helle Thorning-­Schmidts skattepapirer. Men da Poul Madsen ikke er til stede, dør den debat hurtigt.

Troels Mylenberg dementerer myten om, at stigende krav til journalistisk produktion er en gangbar forklaring for dårligere kvalitet.
»Hurtigheden er en dårlig undskyldning, det er jeg nødt til at sige. Hvis du er tømrer og bygger et hus, der falder sammen, så kan du ikke bagefter pege på, at arbejdsgiveren har presset dig,« siger Mylenberg.

Den griner folket i cirkusteltet af.
Troels Mylenberg er tidligere leder af journalistuddannelsen på SDU. Han er bekymret over, at mange dygtige journalister ikke får lov at folde sig ud, fordi kvalitetskravene er forkerte online.
»Vi har lavet konstruktioner, hvor de unge ikke får lov at vise, hvor dygtige de er. Hvis en historie er til webben, så siger vi: Bare læg den på med én kilde, så ringer vi til kilde 2 om lidt.«

Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske, understreger i næste debatrunde, at medieudviklingen er med til at geare små sager op.
»En lille historie på et website bliver næsten automatisk publiceret på andre websites. Det kan betyde, at en lille sag kan udvikle sig og føles ubehagelig meget hurtig,« siger han og nævner som eksempel debatten om politikeres rygekabiner.

Ellen Trane Nørby, medieordfører for Venstre, håber og tror på en sund kontrareaktion.
»Jeg tror, at udviklingen betyder, at der kommer andre medier, der går til bunds i sagerne. Det har vi set i Tyskland og Frankrig.«

Hun er ikke bekymret for hurtigheden.
»Men jeg er bekymret for kvaliteten af den politiske journalistik. Infomedia målte under sidste valgkamp, at 57 procent af samtlige artikler handlede om den politiske proces, og kun 43 procent handlede om substans. Der ligger en udfordring. Den skal medierne tage.«

Og således bekræftet i, at alle vil den gode journalistik, det handler bare om at sige fra, pakker vi vasketøjet, betaler strømregningen på 35 kroner hos Shell i Rønne og forlader klippeøen og de mange gode griller.

0 Kommentarer