FRA GRÅD TIL GRIN

Det var ifølge Lars Bech selv den værste oplevelse i hans liv. Altså sidste år, da fotojournalisteleven fra Berlingske Tidende trådte ind på udstillingen Årets Presse-foto og så sine billeder hænge på “grædemuren”. En væg fyldt med indsendte billeder, der ikke har vundet.

Det var ifølge Lars Bech selv den værste oplevelse i hans liv.
Altså sidste år, da fotojournalisteleven fra Berlingske Tidende trådte ind på udstillingen Årets Presse-foto og så sine billeder hænge på “grædemuren”. En væg fyldt med indsendte billeder, der ikke har vundet.

Den dag for et år siden tog han en beslutning. Han ville vinde i år.
“Jeg tog direkte hjem til avisen og meddelte, at jeg ingen ferie skulle have, og min afspadsering skulle droppes. Hver gang, jeg siden har fået en fotoseddel, har jeg tænkt, at det her skal blive mit vinderbillede.”
Det var derfor en umanerlig glad Lars Bech, der rystende nervøs modtog prisen for Årets Portræt. Et billede af Mogens Camre i dæmonisk positur taget i dagene efter, at Cam-re meddelte sit skifte fra Socialdemokratiet til Dansk Folkeparti.
Lars Bechs foto blev kaldt subjektivt og lidt farligt af dommerne. Og selv indrømmer han også, at han har lagt sine personlige følelser i billedet.
“Jeg var til stede i de to en halv time, som journalisten brugte på at interviewe ham. Der fik jeg et ganske godt indtryk af, hvem han er, og det forsøgte jeg at få med i billedet.”
Billedet er lavet ved at holde en lampe ind under Mogens Camres ansigt. Pressechef Søren Espersen fra Dansk Folkeparti var også til ste-de i lokalet og var ikke meget for Lars Bechs ide, hvilket han fik at vide flere gange. Men billedet blev taget.

Ild i negativerne
Lars Bech, der nu er på 7. semester på Journalisthøjskolen, synes selv, det er lidt paradoksalt, at det netop var Camre-portrættet, han vandt med. Han havde nemlig indsendt en række andre fotos, han selv mener er mere typiske for hans stil som fotograf.
“Jeg er meget inspireret af modefotografi og reklamebilleder og har lavet mange syrede ting. Blandt andet sat ild til nogle negativer, brugt ekstremt lange lukketider og den slags ting.”
De temmelig anderledes billeder har givet Lars Bech en del verbale tæsk fra de andre fotografer på Berlingske Tidende.
“Det har været hårdt, og de kaldte mig den hvide neger, fordi jeg holdt fast på at lave tingene på min måde. Men jeg også lært meget af deres kritik.”
Som uofficiel talsmand for den DJH-baserede fotoklub “De forbudte billeder,” glæder han sig over, at også de helt unge, nye fotografer kan være med.
“Vi vil vise folk, at vi i Danmark også har en blomstrende undergrund af fotografer. Det hele er ikke Claus Bjørn Larsen og Joachim Ladefoged.”

0 Kommentarer