Fra champagne til Dyrby-farvel: Det har været ”en underlig dag” på B.T.

Tillidsrepræsentant fortæller, at der har været et stort tillidsbrud. Meddelelsen om Michael Dyrbys afsked blev modtaget med en blanding af lettelse og vemod

Det har været en meget underlig dag på B.T. i dag.

Kort efter frokost var der champagne, da journalist og graverchef Jacob Friberg blev nomineret til Cavling-prisen.

Lidt over fire timer senere trådte chefredaktør Michael Dyrby frem foran medarbejderne og meldte sin afsked.

Det fortæller tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen, der lige er kommet ud fra mødet, hvor Michael Dyrby sagde farvel. Han forlader sin stilling efter MeToo-dokumentaren om seksuelle krænkelser i hans tid som chef på TV 2.

”Det er jo en blanding af lettelse og også lidt vemod og sorg,” fortæller Rasmus Skat Andersen.

Ikke sort og hvidt

For medarbejdernes forhold til Michael Dyrby har ikke været sort og hvidt. Flere har betragtet ham som et journalistisk fyrtårn, der bragte avisen på ret køl efter nogle tumultariske år:

”Michael Dyrby har været en belastning for B.T. det seneste stykke tid, og det er helt åbenlyst.”

”Men han har også været en rigtig dygtig chef, der har gjort B.T. til en velsmurt nyhedsmaskine, der laver overskud. Og langt hen ad vejen har han også gjort det til en sjov arbejdsplads,” siger Rasmus Skat Andersen.

Skyggerne har det med at indhente os alle, og i tilfældet Michael Dyrby er det også det, der er sket, mener Rasmus Skat Andersen.

”Det er TV 2-tiden, der har kastet den her skygge over ham. Jeg har ikke oplevet, at han var en bannerfører for en sexistisk kultur herinde på B.T. Dermed skal det dog ikke være sagt, at jeg er enig i alle de beslutninger, han har truffet. På ingen måde,” siger Rasmus Skat Andersen.

I telefonen kan man høre, at han er trukket ind på et kontor, hvor der er mere stille. Ude på den anden side venter lyden af medarbejdere, der er i gang med at vende den melding, de lige har fået.

”Der er en meget mærkelig stemning, synes jeg. Det er en blanding af lettelse over, at det her pres for Dyrbys afgang nu er overstået, og samtidig en anden side af det, hvor flere er kede af, at de skal sige farvel til de gode sider ved Michael Dyrby,” lyder det.

Stort tillidsbrud

De sidste 14 dage har især bragt B.T. og medarbejderne under et enormt pres, og det har været en belastning for medarbejderne, siger Rasmus Skat Andersen:

”Der er ingen tvivl om, at der har været et meget stort tillidsbrud i forhold til Michael Dyrby i den seneste tid, hvor han har været meget fraværende. Vi forlanger at få svar ud af folk, og vores øverste chef har ikke været i stand til at leve op til det samme.”

Selv uddyber Michael Dyrby sin afsked i en længere klumme, der fredag eftermiddag blev lagt ud på B.T.’s hjemmeside:

”Et medie lever af troværdighed og talent, så det kan producere den nødvendige journalistik, der er afgørende for et medie som B.T. Derfor har jeg meddelt koncerndirektør og udgiver, Anders Krab-Johansen, at jeg træder tilbage,” skriver han blandt andet.

I klummen langer han også ud efter den modtagelse, hans udmeldinger har fået i kølvandet af dokumentaren:

”Jeg har i forbindelse med MeToo-debatten forsøgt at bekende min fortid på TV 2. Det er ikke blevet godt modtaget. Nærmest mistroisk. Debatten er vigtig, og selv om alle udtrykker, at de ønsker en debat om kulturen, har raseriet taget over,” skriver Michael Dyrby i sin klumme på B.T.

”Der er ikke plads til bekendelse, eftertanke og tilgivelse. Godstoget ruller på de udlagte skinner med stærke holdninger. Der er ikke plads til nuancer. Det er sort/hvidt. Du er god eller dårlig,” tilføjer han.

Michael Dyrby har blandt andet sagt, at han var ’et dygtigt røvhul’ i kølvandet på dokumentaren. Men han mener ikke, at man kan opstille mennesker som enten gode eller dårlige.

”Faktum er, at de fleste mennesker rummer begge dele. Du kan være en god chef, og du kan være en dårlig chef. Jeg er formentlig begge dele og forlader B.T. med en stolt fornemmelse,” skriver han.

I en pressemeddelelse skriver koncernchef Anders Krab-Johansen fra Berlingske Media, at han havde håbet, at Michael Dyrby kunne fortsætte.

”Jeg havde håbet, det var muligt for ham at komme tilbage som ansvarshavende chefredaktør på B.T. Men Michael har konkluderet, at det ikke kan fungere, og det har jeg respekt for. Det har utvivlsomt været en svær beslutning.”

 

0 Kommentarer