Jacob Klok har været tilknyttet Børsen i syv år. Først som økonomijournalist og de seneste tre år som EU-korrespondent i Bruxelles.
Men en morgen kort efter EU-valget i maj fik han en mavefornemmelse: Han ville søge job hos Dansk Folkeparti.
»Messerschmidt har vundet den største valgsejr i dansk EU-politik. DF er blevet det største danske parti i Europa-Parlamentet, og de er kommet ind i en politisk gruppe med masser af indflydelse. Jeg vågnede en morgen og tænkte, at det var meget svært at lade være,« fortæller han.
Eftermiddagen forinden havde Jacob Klok breaket, at DF i det nye Europa-Parlament sidder i en anden politisk gruppe, end de gjorde før valget. De rykker fra en lille og mere EU-skeptisk gruppe til ECR-gruppen, hvor de blandt andet skal sidde med de britiske konservative.
»Det var virkelig spændende, for det er en pragmatisk gruppe med meget mere indflydelse. Så et par dage efter, jeg havde breaket det, kontaktede jeg Morten Messerschmidt og spurgte, om de kunne bruge mig på holdet. Det syntes han også var en smaddergod ide,« siger Jacob Klok.
Fortsætte med at lave det, jeg har lavet
Han starter hos DF 1. september, og det er ikke helt på plads endnu, hvordan hans opgaver kommer til at se ud i praksis.
»Min vigtigste opgave bliver at fortsætte det, jeg har lavet: Researche i EU-boblen, finde de danske vinkler og sende dem hjem. Selvfølgelig med en helt anden kasket på og med et venligt tilbud om, at man kan tale med den og den politiker.«
»Der er omkring 10 akkrediterede journalister i Bruxelles, omkring 200 på Borgen og omkring 650 til Folkemødet på Bornholm. Så der er brug for kommunikationsfolk i Bruxelles, som kan hjælpe journalisterne med saglig research fra maskinrummet.«
Jacob Klok skal også fungere som kontaktled til danske erhvervsorganisationer og NGO'er, som han kender fra sin tid på Børsen.
Der er mange kolleger, der springer fra den ene side af bordet til den anden. Hvilke overvejelser gjorde du, inden du skiftede fra journalistik til kommunikation?
»For at sige det ligeud, så syntes jeg altså, at mange kommunikationsfolk ikke leverede godt nok. Som journalist kunne jeg godt se, om researchen var god eller ej. Når den ikke var det, og jeg brændte mig, så kom jeg jo ikke tilbage til den spindoktor,« siger han og tilføjer:
»Jeg tror, mange journalister er rigtig glade for at få leveret god research og nogle gode vinkler. Journalisterne løber så stærkt, og især EU-stoffet er kompliceret. Det vil jeg prøve af nu.«
Overvejede du andre partier?
»Ja, jeg spurgte bredt rundt for at lure mulighederne. Det er logisk, at det er hos DF, der vandt valget, at ressourcerne er. Men den service, jeg vil levere, er ikke partirettet. Den er faglig professionel. Så skal den naturligvis tilpasses den linje, der lægges ovenfra.«
Vil bygge bro til erhvervslivet
Jacob Klok er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, har en fortid som socialforsker og siden embedsmand i Skatteministeriet. Han håber også at kunne bidrage med politisk rådgivning og policy-arbejde – og ikke kun kommunikation – på flere af de politiske udvalg, DF får sæde i.
Blandt de udvalg, Jacob Klok håber at rådgive på, er Økonomiudvalget og Industriudvalget, hvor Morten Messerschmidt er blevet stedfortræder i begge to. Budgetkontoludvalget og Budgetudvalget, hvor Anders Vistisen er blevet henholdsvis medlem og stedfortræder; og Landbrugsudvalget, hvor Jørn Dohrmann er blevet stedfortræder.
»Her håber jeg at lave konkret policy-arbejde. Jeg ser mig selv som en slags brobygger med det netværk, jeg har opbygget hos Børsen. Erhvervslivet vil jo meget gerne i dialog med DF's fire mandater,« siger Jacob Klok.
Han mener, erhvervslivet har mange grunde til at samarbejde med DF.
»Med de erhvervspolitiske briller er EU-skepsis slet ikke uinteressant. Jeg har tit, når jeg selv har dækket erhvervspolitik i EU, sagt: Kom nu med noget, der er vedtaget for nylig, som rent faktisk virker. Der har været langt mellem snapsene. Noget af det gode, EU står for, er jo det indre marked. Men der er længere mellem de gode initiativer i dag.«
Han forventer, at et af efterårets store politiske slag bliver om dansk deltagelse i EU's bankunion. Et slag, han glæder sig til at være en del af. Derudover mener han, at DF har en vigtig rolle at spille i kampen for den danske realkredit.
»Men først skal jeg jo lige starte og finde ud af, præcis hvad jeg skal lave. Jeg har ikke engang mødt de tre nye DF-medlemmer endnu,« siger han.
Mediechefer reagerer negativt på DF
Jacob Klok har også gjort sig overvejelser om, hvorvidt det kan svække hans chancer for at vende tilbage til journalistfaget, at han har valgt DF frem for andre partier. En nordisk undersøgelse, der blev fremlagt i Norge i 2012, viste, at kun 1 procent af de adspurgte danske journalister ville stemme på Dansk Folkeparti. 30 procent ville stemme på Radikale Venstre.
»Der er ingen tvivl om, at der er mediechefer, der reagerer negativt på DF som brand – og altså dermed også på brede dele af den danske vælgerbefolkning, især når det gælder EU,« siger han.
Han håber dog, at journalisternes egne holdninger hverken kommer til at betyde noget, hvis han gerne vil tilbage til branchen – eller når han i det nye job forsøger at sælge historier fra DF.
»Reaktionerne har været alt fra min fætter, som er journalist og udpræget Politiken-segment – som nu sender mig links og spørger til min holdning, hver gang DF er værdi- og retspolitisk på banen – til andre journalistvenner, som har afsløret, at de er all-in med Messerschmidts EU-kritik.«
Han tilføjer:
»Langt den mest udbredte reaktion fra både journalist- og lobbykontakter har dog været forståelse, respekt og interesse for den professionelle udfordring.«
Jacob Klok henviser også til, at DF's kommunikationsafdeling har et godt ry blandt mange journalister for at være dygtig og professionel. Det forventer han at lære meget af.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.