I Tyskland har man sendt nyheder for børn siden 1989. Den danske medieaftale kræver, at DR skal forsøge at lancere en dansk variant inden udgangen af 2014. Journalisten tog til ZDF's hovedkvarter i Mainz for at opleve de børnenyheder, der trækker over en halv million seere hver dag.
NYHED. Min femårige og hendes far sad en februarmorgen i år i sporvognen på vej til børnehaven i Berlins centrum. "Der er hr. zu Guttenberg," sagde barnet pludselig og pegede på forsiden af den avis, damen overfor slog op. Damen sænkede forbløffet avisen, der bragte et foto af forsvarsministeren, der var i heftig modvind og anklaget for at have skrevet sit doktorarbejde af. Hun rakte barnet avisen. "Ja. Vil du se?"
Da jeg få dage efter stod i børnehaven og fortalte barnets pædagog, at forsvarsministeren på grund af skandalen nu endelig samme dag var trådt tilbage, lød det fra en meters højde over jorden: "Der er også en anden, de ikke kan lide, og som skal træde tilbage. Ham, der er præsident i Libyen. Hvad er det nu, han hedder?"
Min datter kan ikke læse endnu. Men hun kan se fjernsyn, og det gør hun hver aften klokken 19.50 sammen med sin tre år ældre søster, hvor børnenyhederne "logo! Die Welt und Ich" kører over skærmen. Det er den statsejede kanal ZDF, der producerer "logo!", som beretter fra Tyskland og udlandet og viser nyt om børneaktioner, skoler, miljø, dyr, musik, sport, de kendte og mærkelige hændelser eller ting.
Rikke Riis Ibsen, konsulent for DR, har de seneste fem år kæmpet for, at man også i Danmark skal lave nyheder til børn, og de seneste to år har Børnerådet kæmpet ved hendes side.
»Politikerne er begyndt at lytte. Medieaftalen siger, at DR skal forsøge sig med børnenyheder inden udgangen af 2014,« siger hun til Journalisten. Hun er ikke i tvivl om, at "logo!" er det europæiske flagskib på børnenyhedsfronten.
»"Logo!" er fantastisk. Både indholdet og måden at fortælle på,« siger Rikke Riis Ibsen. Af alle europæiske nyhedsudsendelser for børn foretrækker hun "logo!".
»De har et solidt greb i seerne, og i en skøn kombination af seriøsitet og børnejargon rammer de et helt unikt nyhedsflow. De forklarer virkelig godt uden at tale ned til børnene, de har et flot virtuelt studie og gode værter, der brænder igennem skærmen,« siger Rikke Riis Ibsen.
Chefredaktøren for "logo!" siden 2005, Markus Mörchen, styrer børnenes tv-avis fra ZDF's kæmpebyggeri i udkanten af den sydtyske by Mainz. Hans kontor imponerer ikke, men det har en skøn udsigt til marker og små huse bag ham. Her er højt til loftet. Bag hans skrivebord hænger et stort indrammet fotografi af en zebra, ved siden af hænger et zebramaleri lavet af et barn. En slags maskot for "logo!", der kalder sig nyheder "fra A til Zebra".
Mörchen er 43 år, men ligner en glad dreng. Og han har grund til at være glad. "Logo!", der har eksisteret siden 1989, vandt i 2010 den prestigefyldte Deutscher Fernsehpreis for årets bedste informationsprogram. Det var første gang, prisen gik til et børneprogram. For at bruge et fortærsket markedsføringsudtryk så er "logo!" et af ZDF's topbrands. Programmet bliver taget alvorligt øverst oppe, og trods generelle heftige besparelser ligger "logo!" lunt.
»Credoet for "logo!" er, at vi tager børn alvorligt. Derfor må programmet kunne det samme som de voksnes nyhedsprogrammer: Det skal altid være live, og det skal sendes flere gange om dagen,« siger Mörchen.
Senere på dagen inviteres jeg med i studiet til den første eftermiddagsudsendelse. Det er forbløffende, hvor meget studieværten Jule Gölsdorf når at komme rundt om på de to minutter, hun har til sin rådighed: Der bliver vist billeder fra valget i Spanien og forklaret, at de konservative har vundet, og at parlamentet skal vælge ny regering. Et af aftenens emner skal være børn i Ghana, der lever af at samle skrald. Derfor omtaler den første eftermiddagsudsendelse skrald som et problem overalt i verden. Også i Tyskland. Man viser en lille voxpop med fire-fem tyske børn, der udtaler sig om, hvad de gør ved skrald. Endelig får vi at vide, at sangerinderne Taylor Swift og Katy Perry hentede priser ved American Music Awards.
»Når vi vælger en nyhed eller et tema, sørger vi for, at der altid bliver stillet et spørgsmål ud fra børns perspektiv. Enten er det direkte stillet af børn til vores mail eller på chatten, som er hver søndag med en af værterne. Eller det er et spørgsmål, vi har tænkt os til, at børn ville stille. For eksempel hvad er en terrorist? Hvad er højreekstremisme? Hvorfor findes der mennesker som Gaddafi? Vi sørger for, at der kun er ét spørgsmål, og så bruger vi grafikken til at hjælpe med at besvare det,« siger Markus Mörchen.
"Logo!" har som regel fem-seks temaer i den lange udsendelse om aftenen. Et af dem er så hovedtemaet med mere baggrund. Men er der noget, der er tabu?
»Nej, det er der ikke,« svarer Mörchen. »Da sagen rullede med østrigeren Josef Fritzl, der havde holdt sin datter indespærret i kælderen i årevis, voldtaget hende og fået børn med hende, lavede vi en særudsendelse. Vi tænker: Hvad har børnene brug for at vide? Og det er selvfølgelig langtfra detaljer. I stedet forsøger vi at forklare, hvad børnemisbrug er, og hvad man kan gøre, hvis man selv oplever noget.«
Også amokløbet på en realskole i Winnenden for et par år siden, hvor en tidligere elev skød og dræbte 15 børn og voksne og til sidst sig selv, nævner Mörchen som en særlig situation.
»Inden aftenudsendelsen havde vi modtaget over 1000 mails fra børn, og vi valgte udelukkende at basere udsendelsen på at forsøge at besvare nogle af spørgsmålene,« siger han.
Det er sværest, når børn forsvinder og bliver fundet myrdet.
»Så overvejer vi virkelig, hvad vi skal gøre, for det er noget, børn bliver bange for. Nogle gange har vi først sagt noget om det, når morderen er blevet fundet. Og vi gør meget ud af at fortælle, at det er noget, der sker ekstremt sjældent,« siger Markus Mörchen.
Hvis tingene er meget voldsomme og dramatiske, vælger "logo!" ofte kun at vise stillbilleder.
»Vi har for eksempel heller aldrig vist klippene med flyet, der flyver ind i World Trade Center, eller med folk, der springer ud ad vinduerne. Dem er der ingen, der har brug for at se,« siger han.
Markus Mörchen fortæller, at psykologer fra klinikken for børnepsykiatri i Mainz ofte bliver kontaktet af redaktionen:
»Vi har et tæt samarbejde med dem, når det drejer sig om følsomme emner. Så hører vi, om det er i orden at bygge historien op på den måde, vi gerne vil. I det hele taget forhører vi os tit hos eksperter, også når det gælder emner som for eksempel økonomi og atomkraft. Når man gør ting enkle og udelader noget, er der nemlig en fare for, at det bliver forkert,« siger han.
Samtidig gør "logo!" meget ud af fornuft og saglighed.
»Hvis vi skal fortælle noget om den økonomiske krise, forsøger vi at blødgøre det ved at bruge en familiecase. Omvendt forsøger vi at være rationelle, hvis vi beretter om en katastrofe. Her er følelserne jo til stede i forvejen, og børns empati er enorm. Vi vil gerne have, at informationerne bliver hængende,« siger Markus Mörchen.
Ideen til "logo!" opstod, fordi nyheder til voksne benytter sig af begreber, som børn ikke forstår. Konceptet er, at man skal vise baggund og sammenhænge og gøre svære temaer forståelige. Det er lykkedes i en grad, så mange voksne tyskere beredvilligt indrømmer, at der ofte er ting, de først har forstået, når de har fået dem forklaret i "logo!". Inspirationen fik man fra BBC-programmet "Newsround" (siden 1972) og den hollandske kanal NOS' "Jeugdjournaal" ("Ungdomsjournal", udsendt siden 1981).
Også i Danmark har man i de senere år overvejet at lave nyheder til børn. Mörchen husker, at han kort efter sin tiltrædelse var til en konference i Amsterdam i 2006, hvor der var et ønske fra Danmarks side om at lave børnenyheder.
»Men de bliver da vist ved med at udskyde det,« siger han.
Rikke Riis Ibsen fra DR var med på den konference. Hun mener også, at "Newsround" er et flagskib, men ikke set med danske øjne. Arbejderklassen i England er så stor, at rigtig mange voksne ikke forstår deres egne nyheder. I England er børnenyhedernes målgruppe på fem millioner, men i virkeligheden ser otte millioner med, og det præger formen.
»"Jeugdjournaal" var også god, men den er blevet lidt for voksen. Redaktionen glemmer ofte at kigge i 1,40 meters højde,« siger Rikke Riis Ibsen.
Vores skandinaviske naboer sender også nyheder for børn. I Norge hedder nyhederne "Supernytt". Udsendelsen gik i luften i 2010 og bliver vist på børnekanalen Super, der svarer til DR's Ramasjang.
»I Norge er de meget pædagogiske. Det taler efter min mening mest til de mindre børn, og vores gruppe er de 8-12 årige. Jeg mener, at man skal lægge nyhedsprogrammet tæt op ad de voksnes nyheder. Så sker der en afsmitning, og det bliver et seriøst tilbud. Børnene føler, at det er troværdigt, og at de bliver taget alvorligt,« siger Rikke Riis Ibsen.
I Sverige har børnenyhedsprogrammet "Lilla Aktuellt" eksisteret siden 1993. Det bliver sendt på børnekanalen Bobster.
»De har kun korte nyheder dagligt. En bulletin på to minutter, som de lægger på nettet. Kvaliteten er virkelig god. Meget "newsy", men de har ikke fat i målgruppen, da nyhederne bliver sendt klokken 16. To gange om ugen har de længere udsendelser, som har godt fat i målgruppen,« siger hun.
En af studieværterne på "logo!" er Jule Gölsdorf. Hun fortæller, at hun med sine 35 år er "alderspræsident" blandt de to mandlige og de to kvindelige værter, der arbejder på skift. Jule Gölsdorf er også den, der har været der længst. Hun kom til "logo!" i 2003.
»Før i tiden sendte vi fra et større studie og havde derfor ofte børn til stede, når vi sendte. Det har vi desværre ikke mere,« siger hun.
Derfor er hun rigtig glad for chatten om søndagen, hvor man som vært får en direkte kontakt til og virkelig en ide om, hvad der optager og interesserer de unge seere.
Den korte eftermiddagsudsendelse bliver kritiseret på et redaktionsmøde. Der skal sendes igen om to timer. Det var lidt svært at forstå, hvad et af børnene i voxpoppen mente, så hun må klippes væk. Det bliver diskuteret, om man skal have noget med om urolighederne i Egypten og så droppe Spanien. Men redaktionen er enig om, at der er for lidt tid til at komme ind på Egypten her. Det må vente til aftenudsendelsen.
Morgendagens temaer bliver også vendt. Man beslutter at fokusere på en undersøgelse om, at det går børnene i USA dårligt. Fattigdom er noget, de fleste børn forbinder med Afrika, så det må man have forklaret. Hvordan kan børnene i USA være fattige?
Der er nok at skele til og komme efter i Danmark, der ellers er verdenskendt for sit gode børne-tv. Birgitte Fredsby, DR's afgående kanalchef i B&U-afdelingen, siger:
»DR er i første omgang forpligtet til at lave et forsøg med børnenyheder. Og det glæder vi os til på Ramasjang, da vi jo ikke mindst er sat i verden for at skabe forståelse og spejle danske børns liv og hverdag. Der er masser af udfordringer forbundet med at producere et nyhedsprogram til de store børn, hvor der potentielt sidder mange små børn og kigger med. Mange nyheder er forbundet med alvor og sorg. Derfor bliver en stor del af opgaven at formidle tryghed og en oplevelse af retfærdighed, moral, og at verden står endnu.«
Indtil Danmarks Radio får knyttet de ender sammen, glæder vi os her i familien over at bo i Tyskland. Jeg glæder mig særligt over, at jeg om morgenen aldrig behøver at overbevise mine døtre om, at det bliver regnvejr, og at de skal tage gummistøvler på. Det er dem, der fortæller mig, at de skal have dem på. De ved nemlig godt, at det bliver regnvejr. Det har de selv set om aftenen i vejrudsigten i "logo!".
LOGO!
- I gennemsnit ser 600.000 mennesker i Tyskland "logo" hver dag. De fleste er børn i målgruppen, men også yngre børn, forældre og ældre kigger med.
- Tre fjerdedele af de 8-12 årige, der har set "logo", kan lide det "totalt godt" eller "godt".
- Der bliver sendt korte "logo"-udsendelser på to minutter to gange i løbet af eftermiddagen mandag til fredag. Alle ugens syv dage varer hovedudsendelsen om aftenen 10 minutter. Desuden er der en morgenudsendelse om lørdagen.
- Programmet indgår i KiKa, "Børnekanalen", der samsendes af de to statslige kanaler ARD og ZDF.
- Gerlinde Schumacher, medieforsker hos ZDF, siger, at børn mest ser fjernsyn mellem klokken 18 og 20. Af de 6-13-årige, der ser fjernsyn på det tidspunkt, beslutter 20 procent sig for at se "logo". Det er meget for en nyhedsudsendelse.
- I en undersøgelse var der flest børn (6-13 år), der nævnte "logo", da de blev spurgt om, hvilken oplysende udsendelse de kender, nemlig 34 procent.
- Schumacher siger, at "logo" de senere år er blevet stadig mere set, hvilket er imponerende, da stadig flere tilbud trækker i børnene.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Henriette Harris,
Jeg har netop set mit første "Logo" - hvor ER det godt, og hvorfor har vi ikke sådan et børneprogram i Danmark? Informativt, aktuelt, pædagogisk og respektfuldt. Det lykkes virkelig at formidle kompliceret stof uden at tale ned til seerne.
Tak fordi du henledte min opmærksomhed på ZDF's fine børneprogram. Jeg er klar, hvis nogen får brug for en journalist og læge til en dansk pendant ;-).
De bedste hilsener
Birgitte Vange, Journalist & læge