Fra 26 til 5 forbedringer med offentlighedsloven

Justitsminister Lars Barfoed siger, der er 26 forbedringer af åbenheden i den nye offentlighedslov. Men en kritisk analyse viser, at der kun er fem.

Justitsminister Lars Barfoed siger, der er 26 forbedringer af åbenheden i den nye offentlighedslov. Men en kritisk analyse viser, at der kun er fem.

Det er undersøgende journalist på Information Ulrik Dahlin, der har gransket Lars Barfoeds (K) optælling af godt og skidt i loven. Ifølge justitsministeren er der i den nye offentlighedslov 26 forbedringer og fem forringelser af åbenheden.

Men det stemmer ikke, skriver Ulrik Dahlin i en artikel i Information. Ifølge Dahlins kritiske gennemgang er der fem forbedringer, ti forringelser og 21 elementer uden betydning.

Ulrik Dahlin afviser blandt andet flere 'forbedringer' som hensigtserklæringer uden konkret betydning, eller som lovfæstelse af noget, der allerede er praksis på grund af andre love. Fx:

»Barfoeds tolvte udvidelse er en lovregulering af myndighedernes pligt til at journalisere. Det ændrer intet, fordi god forvaltningsskik allerede indebærer en pligt til journalisering,« skriver Ulrik Dahlin.

Der er også flere af forslagene i loven, som er blevet udlagt som forbedringer, men som faktisk fører til mere lukkethed i forvaltningen.

»Fjerde udvidelse ifølge Barfoed er, at lovens anvendelsesområde også skal omfatte selskaber mv., som træffer afgørelser på det offentliges vegne. Igen må det kaldes en ubetydelig udvidelse, fordi et sådant krav allerede på det sociale område er indeholdt i retssikkerhedsloven, endda mere vidtgående end i Barfoeds lovforslag, som derfor reelt indskrænker retten til aktindsigt,« skriver Dahlin i Information.

Læs hele Ulrik Dahlins kritiske gennemgang.

Se alle artikler i Journalisten.dks tema om offentlighedsloven.

0 Kommentarer