Fotojournaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) løb natten til torsdag med 22 ud af 82 priser ved den internationale fotokonkurrence CPOY på Missouri University, som i år afholdes for 69. gang.
Fotokonkurrencen er verdens ældste og største af sin slags, fortæller Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX. Hvert år sender mere end 600 studerende fra over 130 skoler eller universiteter fotografier ind til konkurrencen, som er delt i en stillfoto- og en såkaldt multimedie-afdeling.
I hver afdeling er der flere kategorier, for eksempel sport, reportageserie og illustration. De studerende fra DMJX vandt førstepræmie i syv af i alt 14 kategorier i stillfoto-afdelingen.
»For os er det en fjer i hatten. Det er ligesom at få at vide, at det, vi og de studerende gør, er rigtigt. At de historier, de laver, og den måde, de fortæller dem på, er noget, som andre også synes er godt,« siger Søren Pagter.
Mario Wezels portfolio gav ham prisen som College Photographer of the Year. Billedet er fra hans afsluttende eksamensopgave på DMJX. Foto: Mario Wezel
Arbejder seriøst og individuelt
Det er langtfra første gang, at fotojournaliststuderende fra DMJX vinder priser for deres arbejde. Et af de seneste eksempler er tidligere studerende på skolen Lærke Posselt, som i september modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris.
Søren Pagter forklarer, at det gode miljø på uddannelsen og hjælpsomheden blandt de studerende i høj grad er medvirkende til, at DMJX-studerende bliver dygtige.
»Noget af det, som vi er gode til, er, at vi lader de studerende arbejde med deres historier på en seriøs og individuel måde. Vi har ikke en skabelon for, at alle skal gøre alting på den samme måde. Vi ser meget på, hvad den enkelte historie og den enkelte studerende har brug for og kan gøre for at gøre sin historie god,« forklarer Søren Pagter.
Billedet er fra Laetitia Vancons vindende historie i kategorien International Reportage, som hun lavede som sit afsluttende projekt, mens hun studerede på DMJX. Foto: Laetitia Vancon
Historier med et ekstra lag
Ud over den store frihed på uddannelsen har man på DMJX’s fotojournalistuddannelse stort fokus på at fortælle væsentlige historier, forklarer Søren Pagter. Det har efter hans mening også stor indflydelse på, at de studerende skiller sig ud i mængden.
»De historier, vi fortæller har altid en væsentlighed. Vores studerende har altså en idé om, at der helst skal være noget på spil. Det må gerne være noget, som er vigtigt og væsentligt at fortælle folk om. De kommer tæt på folk, og de har personlighed med i den måde, de fortæller på. På den måde får vores historier ofte det ekstra lag,« siger Søren Pagter.
Søren Pagter forklarer, at netop det journalistiske aspekt fylder meget i uddannelsen. Her tager man ikke kun billeder for at »please folk«, som han udtrykker det:
»Der er ingen tvivl om, at vi lægger meget vægt på, at historien og journalistikken skal være i orden. Det er en væsentlig del af vores DNA, at vi ikke laver fotografier, fordi de skal please folk. De må godt have en kant.«
Lars Just vandt andenplads i kategorien Documentary for hans BA-opgave fra DMJX. Foto: Lars Just
Fuldstændigt vanvittigt at skære ned
For et par måneder siden kom det frem, at regeringens planer om lavere optag på uddannelser med for høj ledighed blandt de nyuddannede også vil ramme DMJX. Det gælder både journalist- og fotojournalistuddannelsen.
Kan den her anerkendelse have en indvirkning på den beslutning?
»Det kan man håbe. Men hvis det skulle det, så burde de aldrig have overvejet at sætte optaget ned i første omgang. Anerkendelse har vi jo fået de sidste 10 år. Men det kan selvfølgelig være en reminder om, at det, vi laver, er vigtigt og i verdensklasse. Vi mener jo selvfølgelig, at det er fuldstændigt vanvittigt at begynde at skære ned på noget, som har så stor en succes,« siger Søren Pagter.
Vil I bruge det som et kort på hånden for at gå imod den her beslutning?
»Lige siden dimensioneringen blev nyhed for os, har vi været i dialog med Undervisningsministeriet. En del af det, som vi forklarer dem, er, hvad fotojournalistuddannelsen har opnået både i Danmark og internationalt. Det er klart en del af vores argumentation,« forklarer Søren Pagter.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.