Portræt

Fotografi gav Liv en pause fra at være syg – nu er hun prisbelønnet fotojournalist

Liv Møller Kastrup ville ikke være professionel fotograf. Det, fotojournalisten, der har vundet priser til Årets Pressefoto, ville, var at fortælle historier og være noget andet end ’syg’

Rundt om sofabordet i et stort hus uden for Haslev sidder tre generationer af en familie.

Det er lørdag formiddag, og Liv Møller Kastrup har hårde tømmermænd fra efterfesten for Årets Pressefoto.

Alligevel er hun taget hjem til sin bror for at fejre hans nye virksomhed.

Men det er ikke det eneste, familien har at fejre.

Dagen før vandt Liv Møller Kastrup nemlig to førstepladser til Årets Pressefoto.

Juryens begrundelse har hun ikke selv læst, men i de bløde møbler i hendes brors hjem begynder hendes svigerinde at læse den højt.

”Og så sad hun og stortudede. Min bror fik tårer i øjnene. Min kæreste fik tårer i øjnene. Min mor stortudede, og min far vidste ikke, hvad han skulle gøre, så han begyndte at gå rundt om bordet,” fortæller 25-årige Liv Møller Kastrup.

Ville ikke være professionel fotograf

Siden 2017 har Liv Møller Kastrup lavet kortfilm og ungdomsteater. Historiefortælling drog hende fra hjembyen Kerteminde og ind til Odense, hvor musik-, teater- og kulturlivet var noget større.

”Jeg begyndte at spille teater, men ret hurtigt fandt jeg ud af, at jeg aldrig kom til at blive den dygtigste på scenen, så jeg begyndte at gå bag ved kameraet og bag ved scenen,” fortæller hun.

For fire år siden kendte Liv Møller Kastrup ikke begrebet ’fotojournalist’. Men på et højskoleophold på Grundtvigs Højskole nord for København ændrede et enkelt oplæg kursen for hendes uddannelse og karriere.

Højskoleholdet tog på besøg på Politikens fotoredaktion, hvor Emma Sejersen, der på daværende tidspunkt var fotojournalistpraktikant på Politiken, fortalte om uddannelsen og praktikken.

Liv Møller Kastrup elskede fotografiet som en hobby, hun var god til. Så egentlig troede hun, at hun ville lave film, ikke være professionel fotograf.

Men efter besøget på Politiken var Liv Møller Kastrup solgt.

Blå bog: Liv Møller Kastrup

Liv Møller Kastrup er født i 1998 og er 25 år gammel.

Hun er uddannet fra DMJX i januar 2023.

Hun var i praktik på Jyllands-Posten, hvor hendes reportage om de syge børn på SMILfondens sommerlejr er fra.

Hun vandt to førstepladser ved Årets Pressefoto 2022: Årets Reportage, Danmark for SMIL-reportagen om syge børn på sommerlejr og Årets Åbne Klasse for sit bachelorprojekt med Rikke Kjær Poulsen.

Hun har en række kroniske sygdomme og en genfejl i sit immunsystem, men har det i dag godt.

Hun er ikke i familie med hverken journalist Mads Kastrup eller pressefotograf Linda Kastrup.

Kun et par måneder senere sendte hun sin besvarelse af optagelsesprøven til fotojournalist på DMJX fra en lufthavn på vej hjem fra en tur med højskolen til Marokko.

”Jeg tænkte, at det var en god måde at teste det af og øve mig på at gå til optagelsesprøve, hvis jeg en dag virkelig gerne ville. Så det var meget overraskende, at jeg kom ind,” siger Liv Møller Kastrup, der blev færdiguddannet i januar.

Til efterfesten for Årets Pressefoto ser hun Emma Sejersen igen for første gang siden besøget på Politikens fotoredaktion. En række pressefotografer sidder ved runde caféborde uden for en bar. Klokken er mange, og alle har drukket adskillelige gin og tonics. Men Liv Møller Kastrup kan ikke lade være med at fortælle hende noget.

”Du skal bare lige vide, at du er grunden til, jeg er her i dag, fordi du fik det til at lyde så fedt at være i praktik.”

Årets Reportage, Danmark går til Liv Kastrup. Årets Pressefoto 2022 uddeltes i Den Sorte Diamant, København, fredag den 3. marts 2023.  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Fotografi gav Liv en pause fra at være syg

Tårerne rammer familien i stuen på Midtsjælland, fordi Liv Møller Kastrup vandt kategorien Årets Reportage fra Danmark med en serie, der rammer familiens fortælling.

Startbilledet fra serien er en lille pige, der også hedder Liv, og hun er syg på grund af en medfødt genændring.

Når Liv Møller Kastrups mor ser det billede, bliver hun rørt. For når hun ser det, ser hun ikke kun syge børn på SMILfondens sommerlejr.

Hun ser også sin egen datter.

Liv Møller Kastrup er kronisk syg og har tilbragt det meste af sit teenageliv på at være sengeliggende og til tider dødeligt syg.

Fotografiet har været en måde for hende at tage en pause og lægge sygdommen på hylden.

”Jeg kunne gå ture og tage kameraet med, og så var jeg ’fotograf’ og professionel i et par timer. Og så kunne jeg gå hjem igen og være rigtig ’syg’,” siger Liv Møller Kastrup.

Hendes sygdom har givet hende en forforståelse for børnene i reportageserien og deres historier, som også har været vigtige for hende at kunne fortælle.

”Jeg sagde til min mor forleden dag, at det er skørt, at jeg sidder og har det så godt. Det havde jeg ikke forventet. Men jeg har stadig alle erfaringerne fra sygdommen, fra at være smertepatient og fra at være en del af sundhedssystemet, som kan være en krig. Og nogle erfaringer, som når jeg snakker med folk, så passer deres historier ind i noget, jeg har oplevet,” siger hun.

Liv Møller Kastrup har fået printet to af billederne fra serien om de syge børn. De skal hænge på den væg, hun kigger på, når hun vågner, og være en påmindelse om, hvorfor hun står op om morgenen

”For det er påmindelser om også at sige til sig selv, at man godt kan.”

Billedet af pigen Liv er et af Liv Møller Kastrups yndlingsbilleder fra serien om de syge børn. Foto: Liv Møller Kastrup

Sammen skabte de universer og vandt priser

Den anden kategori, Liv Møller Kastrup vandt førstepladsen i ved Årets Pressefoto, var Årets Åbne Klasse. Hun vandt den for sit bachelorprojekt ’Ser du, hvad jeg ser?’, som hun har lavet sammen med Rikke Kjær Poulsen.

Da de to unge fotojournalister sad i Den Sorte Diamant til overrækkelsen, vidste Liv Møller Kastrup ikke, at hun var nomineret i mere end en kategori. Når pressemeddelelsen om årets nominerede blev sendt ud, stod der bare en liste af navne, og de to nyuddannede fotojournalister blev derfor enige med sig selv om, at de var nomineret for det fælles bachelorprojekt.

Derfor blev Liv Møller Kastrup helt overrasket, da hendes navn tonede frem på skærmen i kategorien Årets Reportage. Der var to nominerede i kategorien, og Politikens fotochef, Peter Hove Olesen, holdt en lang tale, hvor han citerede fra begge projekter og henvendte sig direkte til begge fotografer.

”Han holdt spændingen længe, og jeg sad bare og knugede mig selv. Det var nervepirrende, også fordi jeg jo lige havde set, hvad jeg var oppe imod, og det var også virkelig godt. Så jeg blev meget rørt og meget taknemmelig, mest af alt,” siger hun.

Hun er stolt af at have vundet priserne, men der er en ting, hun synes er større end alle de lykønskninger, hun og Rikke Kjær Poulsen har fået.

”Det største er at høre folk, der siger ’hold da op. Der der billede gjorde noget for mig’. Anerkendelsen i at få prisen er jo virkelig flot, men når folk kommenterer på billederne, så bliver jeg helt glad. Det er næsten det bedste,” siger Liv Møller Kastrup.

”Jeg synes, at det er en meget stor ære, især som nyuddannet og på vej ud i en verden og en branche, som har en fortælling om at være meget hård. Og så at gøre det med et projekt, som jeg har syntes var virkelig interessant og vigtig at få ud.”

I dag er Liv Møller Kastrup freelancer, fordi hun ikke kunne holde ud at sidde stille på dagpenge. Hun mener ikke selv, at hun har fundet sig en stil endnu, men historiefortællingen sidder som massiv inspiration i hende.

”Rikke sagde engang til mig, at vi bliver universskabere. Og jeg vil virkelig gerne lave universer. Altså vise de universer, som menneskene på billederne er i. Det synes jeg ville være fedt. De seneste par måneder har jeg ramt virkeligheden uden for skolen, og idéerne popper op i hovedet. Det giver megameget benzin til at lave flere og vigtige historiefortællinger.”

0 Kommentarer