Journalisterne fotograferer. Det giver ikke fotograferne mere tid, derimod kommer der flere billeder i avisen. Både journalist og fotograf mener, hinandens billeder skal være bedre.
Rasmus Viuff begyndte sin dag med at gribe kameraet og køre til Ans Skole. Der havde været hærværk om natten. Han tog et billede og kørte tilbage på redaktionen, hvor han nåede at lægge billedet ind på dagens avis, inden den gik i trykken.
"Fotograferne møder først klokken ti, så vi havde ikke fået billedet, hvis ikke vi selv kunne tage det," siger Rasmus Viuff. Han er lokalredaktør på Midtjyllands Avis i Kjellerup.
I midten af januar købte avisen knap ti Olympus Camedia C-2100 Ultrazoom digitale kameraer til cirka 7.500 kroner stykket til lokalredaktionerne. Journalisterne fik et to-timers kursus, hvor de fik kameraerne gennemgået og lærte, hvordan de skulle overføre billederne til computeren, og så var Midtjyllands Avis i gang med fotoforsøg.
Snart kunne man se journalistbilleder på helsides modereportager og til en artikel med lokalpolitikere på Christiansborg samt fra lokale dilettantstykker.
En pressefotograf på Midtjyllands Avis har ofte syv-otte opgaver på en dag. Der er afsat 15-20 minutter til hver opgave, og der skal ofte bruges både tre, fire og fem billeder. Fotograferne bruger dagligt tre-fire timer foran computeren til billedbehandling.
"Hvis der sker noget akut, for eksempel en ulykke 30 kilometer væk, så har vi ikke mulighed for at afbryde dagsprogrammet for at tage et billede," siger fotograf Torben Larsen.
Første gang, Rasmus Viuff fotograferede til avisen, var for et par år siden. Det var varmt, og alle på Kjellerup Skole, elever som lærere, tog til Hinge Svømmebad. Rasmus Viuff så sin kollega fra ugeavisen Kjellerup Tidende drage af sted for både at rapportere og fotografere. Selv kunne Viuff ikke få fat i en fotograf.
"Da tænkte jeg, at det måtte bære eller briste. Det var for god en historie til at lade smutte." Rasmus Viuff tog sit eget kamera, fotograferede og fik en masse ballade bagefter.
"I dag kan vi tage billedet. Det betyder, vi får en bedre avis."
Rasmus Viuff kom til Kjellerup for seks år siden og har i alle årene været voldsomt irriteret over, at kollegaen på Kjellerup Tidende fotograferede, hvad han havde lyst til. Nogle gange fik Midtjyllands Avis endda billeder, som kollegaen på Kjellerup Tidende havde taget.
Rasmus Viuff er ikke bange for, at fotograferende journalister vil tage job fra fotograferne.
"Tackler vi det rigtigt, vil ingen miste job. Desuden mener jeg også, fotograferne bør begynde at skrive. Det kan de gøre mindst lige så godt som nogle af de ting, vi får udefra."
Rasmus Viuff er overbevist om, at fotograferende journalister vil betyde en bedre avis og mere arbejdsglæde for såvel journalister som fotografer.
"Der vil ikke blive tale om et kvalitetsspring, men om en lidt bedre avis," siger han og forklarer:
"Nu kan vi få de billeder, vi gerne vil have. Skal vi bruge en fotograf, skal vi nogle gange bestille ham to dage i forvejen og skal bruge masser af tid på flere gange at ændre aftale, så de passer med fotografernes tidsplan. Jeg tror, forsøget vil vise, at fotograferne vil få opgaver, de kan bruge tid på. Det handler om, at de kan komme ud af den daglige trummerum og lave nogle opgaver, de er uddannet til. De vil få mere arbejdsglæde, tror jeg. Jeg kan godt savne, at fotograferne tager billederne alvorligt. Jeg savner, at de brænder for et billede, ligesom vi kan brænde for teksten."
"Jeg kan ikke mærke, jeg har fået mere tid," siger Torben Larsen. Enkelte gange er han sluppet for at køre ud og tage et billede af et hus 35 kilometer væk, men ellers ikke.
Indtil videre har fotoforsøget resulteret i, at der blot er flere billeder i avisen. I uge fire var der 19 journalistbilleder, i uge fem 39, i uge seks 27, mens der i ugerne syv og otte var over 50 journalistbilleder i avisen.
"Det var ekstraordinært med al den sne og alletiders, at journali-sterne kunne tage billeder der, hvor vi ikke kunne køre ud," siger Torben Larsen.
Men kvaliteten er han ikke imponeret af. Kun i de tilfælde, hvor journalisterne fotograferer stillestående ting i dagslys, går det, siger han. Da sporten skulle forsøge med en håndboldkamp, fandt journalisterne der ud af, hvor svært det er.
"Journalisterne skulle være mere selvkritiske, beskære lidt hårdere og kassere de dårlige billeder. De har nok den indstilling, at når de har været ude, så skal det bruges," siger Torben Larsen. Han er ikke bange for, at forsøget vil koste fotografstillinger, idet han ikke mener, avisen kan klare sig med færre end tre fotografer.
"Jeg kunne godt bruge mere tid til andre og større opgaver, og jeg ser helst, at journalisterne kun fotograferer i nødsituationer, for eksempel når der sker en ulykke," siger Torben Larsen.
Rasmus Viuff og kollegerne Adam Haff og Hans Jørgen Hansen forsøger at undgå billeder af huse og vejkryds på deres to Kjellerup/Ikast/Karup-sider. Den slags er der ellers mange af i Midtjyllands Avis, til gengæld må der gerne være masser af mennesker på Kjellerup-siderne. Billederne behøver ikke at være store, så synes de 2.300 abonnenter i Kjellerup nemlig, at der bliver frådset med pladsen.
Selv om journalisterne tager både portrætter, skæve fortove, naturbilleder, oversvømmelser og snestorm til både forsiden og helsidesartikler, så er Rasmus Viuff ikke i tvivl:
"Fotograferne er bedre end os. De skal bare have lov til at vise det."
Han håber, forsøget ender med en permanent ordning med klare aftaler om, hvor grænserne er.
"Vi har været usikre på, hvor meget vi må. Nu har vi besluttet at prøve grænserne af," siger han.
"Der har været enkelte ting, hvor journalisterne har lavet reportagebilleder. Det er ikke meningen," siger Torben Larsen.
Rasmus Viuff korrigerer:
"Ifølge forsøgsreglerne må vi tage et, højst to reportagebilleder."
Læs også: Journalister og fotografer lige dårlige, Jammerlige vilkår, Flere billeder i avisen, Traditionelle halvgamle fotografer og 30 billeder på tre måneder.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.