FOTOKRIG. POLFOTOs prisaftale med Dansk Fagpresse får nu en række pressefotografer til at forlade POLFOTO i protest. Fotograferne er vrede over, at fagbladene kan købe billeder af POLFOTO til halv pris.
Vesterbro-fotografen Klavs Bo Christensen var den første til at trække sine billeder ud af arkivet. Siden er en lang række fotografer fulgt efter og har meldt ud på Pressefotografforbundets hjemmeside, at deres billeder ikke længere vil være at finde i POLFOTOs arkiv.
Politikens chefredaktør, Bo Maltesen, der samtidig er chef for POLFOTO, tager fotografernes boykot med sindsro.
»Vi har registreret, at der er nogle fotografer, der har opsagt deres arkivaftale med POLFOTO. Det er jeg selvfølgelig ked af, for vi vil gerne have så mange fotografer i arkivet som muligt. Og det ærgrer mig, for de har tilsyneladende ikke sat sig ind i den aftale med fagpressen, som de kritiserer.
Aftalen gør det igen muligt for en del pressede fagblade at bringe billeder. Vi har allerede udført mange opgaver for blade og medier under fagpresseområdet, og det er vores klare overbevisning, at vi kommer til at beskæftige flere freelancere,« siger Bo Maltesen.
Han siger, at boykotten med det omfang, den har nu, ikke vil kunne mærkes af POLFOTOs brugere.
POLFOTOs aftale med Dansk Fagpresse indebærer blandt andet, at fagbladene kan få udført bestillingsopgaver for ned til 1.800 kroner. De fleste freelancefotografer, der arbejder for POLFOTO, har indgået aftale om enten at løse opgaver på timebasis til 600 kroner i timen eller på dagsbasis til 3.000 kroner per dag. I sidstnævnte tilfælde er fotografen garanteret ti dagvagter per måned.
POLFOTO kan frit videresælge fotografens arbejde uden ekstrabetaling, og fotografen må normalt ikke videresælge sine billeder selv.
»Det er uacceptabelt, at nogen arbejder for POLFOTOs eksterne kunder for ned til 375 kroner i timen med fuld afgivelse af brugsrettighederne. Det er en fundamental undergravning af vores levebrød og bør være konfliktramt arbejde,« siger freelancefotograf Kurt Johansen, der har trukket sine billeder ud af POLFOTO.
– Men hvis POLFOTO nu skaber flere opgaver, så kan I jo bare tage dagvagter for POLFOTO og være sikre på at tjene 30.000 kroner om måneden. Er det ikke okay?
»At POLFOTO skulle skabe flere opgaver er Bo Maltesens postulat. Der er stadig den samme sum penge til rådighed, og en del af den sum vil POLFOTO nu rage til sig. Der vil måske være nogle enkelte, der får noget mere at lave her og nu, men på sigt konkurrerer de sig selv og deres kolleger ud af markedet,« siger Kurt Johansen.
Han opfordrer alle fotografer til at boykotte POLFOTO.
Ud af vagten
Den kontroversielle prisaftale mellem POLFOTO og Dansk Fagpresse blev indgået af den forrige næstformand i DJ, Christian Kierkegaard, som nu melder sig ud af forbundet.
UDMELDING. Tidligere næstformand i Dansk Journalistforbund Christian Kierkegaard har opsagt sit medlemskab af DJ. Udmeldelsen sker ifølge ham selv efter den kritik, der har været rejst af hans rolle i den omstridte POLFOTO-sag.
"På grund af den debat, der har været omkring Dansk Fagpresses rammeaftale med POLFOTO, har jeg valgt at opsige mit medlemskab i Dansk Journalistforbund. Mange mener, at jeg som direktør i Dansk Fagpresse i denne sag kommer lidt for tæt på arbejdsgiverne, og da jeg ikke ønsker en debat om mit DJ-medlemskab, har jeg valgt at melde mig ud," siger Christian Kierkegaard.
Kritikken er haglet ned over ham, siden han som direktør i Dansk Fagpresse indgik en aftale med POLFOTO, som gør det muligt for fagbladene at købe billeder af POLFOTO til halv pris. Kritikken kommer især fra freelancefotografer, der mener, at aftalen undergraver deres eksistensvilkår, fordi fagbladene i fremtiden hellere vil købe billeder hos POLFOTO.
Christian Kierkegaard afviser, at han ved at lade sig ansætte som direktør i Dansk Fagpresse har svigtet de idealer, han repræsenterede som næstformand i Dansk Journalistforbund:
"Som direktør i Dansk Fagpresse er det mit job at skabe de bedste betingelser for fagbladene, blandt andet ved at protestere mod nedskæringer i portostøtten og indgå aftaler, der kan reducere bladenes omkostninger. Dermed arbejder jeg også for at bevare de mange arbejdspladser inden for fagpressen og skabe øget beskæftigelse blandt journalisterne," siger han. /jvl
Når formanden bliver chef
Det er blevet en tradition i Dansk Journalistforbund, at tidligere formænd og næstformænd bliver chefer i mediebranchen.
KARRIERE. De dannede parløb op gennem 90erne. Lars Poulsen som formand, Christian Kierkegaard som næstformand.
Sammen stod de i spidsen for de danske journalister, og på deres vegne forhandlede de aftale efter aftale på plads med arbejdsgiverne i mediebranchen.
I 1993 genforhandlede de SAFT-aftalen, der sikrede freelancefotograferne en fast timebetaling. Og de protesterede, da konkurrencestyrelsen – på baggrund af en klage fra blandt andre POLFOTO – fandt Pressefotografforbundets prisliste skadelig for konkurrencen og dømte den ulovlig.
Parløbet endte, da Lars Poulsen i april 1999 trådte af som formand. I juni blev han ansat som redaktionssekretær på Berlingske Tidende, og otte måneder senere blev han forfremmet til billedredaktør. I dag er han chefredaktør.
Christian Kierkegaard fortsatte et par år som næstformand under nuværende formand, Mogens Blicher Bjerregård, indtil han i 2002 fratrådte til fordel for en direktørstilling i Dansk Fagpresse.
Parløbet endte, da Lars Poulsen i april 1999 trådte af som formand. I juni blev han ansat som redaktionssekretær på Berlingske Tidende, og otte måneder senere blev han forfremmet til billedredaktør. I dag er han chefredaktør.
Christian Kierkegaard fortsatte et par år som næstformand under nuværende formand, Mogens Blicher Bjerregård, indtil han i 2002 fratrådte til fordel for en direktørstilling i Dansk Fagpresse.
Det var fra direktørstolen i Dansk Fagpresse, at Christian Kierkegaard i august indgik den kontroversielle aftale med POLFOTO om halvering af priserne på blandt andet arkivbilleder.
Aftalen har udløst en konflikt mellem Dansk Journalistforbund (DJ) på den ene side og Dansk Fagpresse og billedbureauerne på den anden. Og nu bliver Christian Kierkegaard kritiseret på blandt andet Journalistforbundets debatsite for at undergrave det arbejde, han i sin tid som næstformand selv var med til at stå i spidsen for.
En lignende kritik blev rettet mod Lars Poulsen, da han kort efter sin tiltrædelse som billedchef på Berlingske Tidende var med til at blackliste 11 freelancefotografer, som ikke ville acceptere honorerings-vilkårene i avisens nye prisliste.
Der er tradition for, at formanden for DJ efter endt tjeneste bliver ansat som chef i mediebranchen. Af de fem personer, der siden 1980 har siddet som formand og næstformand, er Tove Hygum Jacobsen den eneste, som ikke er endt i en chefstilling. Ifølge hende selv skyldes det udelukkende, at muligheden ikke har budt sig.
Jens Linde var næstformand i DJ fra 1984 til 1988. Efter sin fratrædelse kom han tilbage til DR som journalist og avancerede siden til redaktionschef på DR Nyheder, hvor han i dag har personaleansvar for 33 medarbejdere. På grund af sin fortid i DJ afstår han principielt fra at deltage i overenskomstforhandlinger.
"Når man har siddet på den ene side af bordet, kan man ikke sidde på den anden. Med min baggrund kan jeg ikke se mig selv i overenskomstforhandlinger. Slet ikke, hvis der sidder personer på den anden side af bordet, som jeg kender," siger Jens Linde.
Hans Larsen, formand i perioden 1980-84, sad på den anden side af bordet, da han senere blev chefredaktør på Ekstra Bladet, og blandt skulle forhandle overenskomst med medarbejderne.
"Det var en vanskelig situation, men for mig var det en fordel, at jeg kendte aftalestoffet og synspunkterne fra den anden side. Der var nogle af mine tidligere venner fra forbundet, som havde svært ved at kapere det. Men det, som var afgørende for mig, var, at jeg havde opbakning fra mine kolleger og fra tillidsmanden på Ekstra Bladet. Ellers ville jeg ikke have påtaget mig den rolle," siger han.
Lars Poulsen har ikke ønsket at kommentere forholdet mellem sin tidligere rolle som formand for Dansk Journalistforbund og sin nuværende stilling som chefredaktør. /jvl
- Tidligere formænd og næstformænd
Lars Poulsen. Næsteformand 1988-90. Formand 1990-99. Nu billedchef på Berlingske Tidende.
Christian Kierkegaard. Næstformand 1990-2002. Nu direktør i Dansk Fagpresse.
Tove Hygum Jakobsen. Næstformand 1980-84. Formand 1984-90.
Jens Linde. Næstformand 1984-88. Nu redaktionschef for DR-nyheder.
Hans Erik Larsen. Formand 1980-84. Generalsekretær i Det Internationale Journalistforbund. Redaktør af Dansk Fagpresse, siden hen billedredaktør, redaktionschef, redaktør og chefredaktør på Ekstra Bladet. Nu redaktionssekretær på Ekstra Bladet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.