Fotograf vil pudse DJ på folkene bag falsk valgplakat

Pressefotograf er utilfreds med falsk valgplakat med Pia Kjærsgaard. »Det er mit billede, og de har ikke spurgt om lov,« siger fotografen, der netop har fået erstatning i en tilsvarende sag. Folkene bag den falske plakat beklager

I sidste uge kunne Dansk Journalistforbund fortælle, at fotografen Carsten Lundager har modtaget erstatning fra Omar Marzouk, fordi komikeren ændrede på en valgplakat med Kristian Thulesen Dahl, så han lignede en nazist. Fotografen bag billedet var Carsten Lundager.

Nu vil Carsten Lundager henvende sig til DJ på ny, fordi han mener, at hans ophavsret er blevet krænket. Også denne gang drejer det sig om et billede af en politiker fra Dansk Folkeparti, nemlig partistifteren Pia Kjærsgaard.

»Det er mit billede, og de har ikke spurgt om lov, så jeg vil ringe til konsulenten i DJ, der tog sig af sagen med Omar Marzouk,« siger Carsten Lundager.

Pia opstillet for De Radikale

Det er Malte Sebastian Gaarde – der arbejder på et pr-bureau – og en ven, der har taget Carsten Lundagers billede af Pia Kjærsgaard og lavet en valgplakat, så det ser ud, som om hun stiller op for De Radikale.

Malte Sebastian Gaarde fortæller, at andre plakater med forskellige politikere er blevet sat op i København i løbet af tirsdag eftermiddag. Billederne har de fundet på nettet, og det var ikke intentionen at bryde fotografens ophavsret.

»Vi har lavet det for sjov, og vi regnede ikke med, at nogen ville blive stødt. Jeg kender ikke reglerne for ophavsret godt nok, men fotografen har sikkert ret, så hvis vi bliver tvunget til det, tager vi bare plakaten ned. Det er lidt sværere at fjerne den fra internettet,« siger han.

Ment som gimmick

Malte Sebastian Gaarde siger, at de falske plakater er tænkt som en sjov valggimmick.

»Det er et kunstnerisk debatindlæg. Hvis nogen følger sig krænket, vil vi sige undskyld. Det var ikke meningen,« forklarer han.

Carsten Lundager siger, at sagen viser, at folk ikke kender reglerne for ophavsret.

»Hvis det ligger på nettet, tror de, at de bare kan tage billedet. Men på min egen hjemmeside står der tydeligt, at der er copyright på billederne, og selv om de har taget det fra Pia Kjærsgaards hjemmeside, må de ikke bruge billedet på den måde,« siger han.

Erstatning fra Omar Marzouk

Da Omar Marzouk og Dansk Journalistforbund indgik en aftale om erstatning for Kristian Thulesen-Dahl-billedet, var det, fordi man ifølge DJ ikke bare må tage et politiker-foto og lave det om, så det passer til ens eget budskab eller satiriske fremstilling.

Omar Marzouk trak det billedmanipulerede foto tilbage, og Carsten Lundager fik en erstatning, som han dog ikke ønsker at oplyse størrelsen af.

I går trak Thomas Danielsen, folketingsmedlem for Venstre, en annonce tilbage, hvor politisk redaktør på TV 2 Anders Langballe optrådte med et foto og et citat.

I januar 2015 blev Liberal Alliance i Østre Landsret idømt en bøde på 10.000 kroner plus en betaling til en fotograf på 45.000 kr. i en sag, hvor partiet uden tilladelse fra fotografen havde brugt et billede fra Venstres hjemmeside af Lars Løkke Rasmussen.

I 2011 brugte Venstre under valgkampen uden tilladelse fra to fotografer billeder af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Venstre indgik forlig med de to fotografer for krænkelse af deres ophavsret.

2 Kommentarer

Torben Krogh
18. JUNI 2015
"En dårlig sag for
"En dårlig sag for politikerne"? Hvordan det? Det må være en dårlig sag for billedtyven - og det reklamebureau der betaler hans løn.
Morten H.
18. JUNI 2015
---

---
"Vi har fundet det grafiske på partiernes hjemmesider, og det vi ikke har kunnet finde, har vi selv lavet. Billederne har vi fundet på nettet," siger han og oplyser, at han ikke frygter et sagsanlæg for at overtræde ophavsretten på billederne.

"Det, tror jeg, ville være en meget dårligt sag for politikerne," siger han.
---

Han kender vist loven bedre end han giver udtryk for.

Især når han arbejder på reklamebureauet Revolt.