En billedserie af unge piger i Cameroun taget af en kvindelig egyptisk fotograf uddannet i Aarhus vandt i aftes en af førstepriserne ved World Press Photo. I dag kan billederne ses i nyhedsmedier overalt i verden.
Heba Khamis’ billedserie ’Banned beauty’ handler om unge piger i Cameroun, der bogstaveligt får strøget deres bryster, så brysterne vokser langsommere. Der bliver typisk brugt hårde eller opvarmede genstande til strygning af brysterne. Behandlingen skulle angiveligt sikre, at pigerne bliver kønsmodne senere og dermed mindre udsatte for voldtægt og seksuelle tilnærmelser.
Fotoserien er Heba Khamis’ afgangsprojekt fra DMJX i 2016.
Respektfulde reportager
Leder af fotouddannelsen Søren Pagter beskriver Heba Khamis som umådeligt empatisk.
”Hun er god til at komme ind på livet af folk og få dem til at slappe af i sit nærvær.”
Og så har hun etikken i orden.
”Den her fotoserie fra Cameroun viser, at hun er god til at behandle folk respektfuldt, når hun laver reportager om kontroversielle emner,” siger han.
Pris til Nikolai Linares
Den samlede vinder af World Press Photo blev Ronaldo Schmidt fra Venezuela for et foto af en demonstrant i flammer under en protestdemonstration i Venezuelas hovedstad, Caracas.
Den danske freelancefotograf Nikolai Linares endte på en tredjeplads i sportskategorien for sin fotoserie om unge tyrefægtere, som gav ham prisen for Bedste Sportsreportage ved Årets Pressefoto.
Stipendier afskaffet
Med prisen til Heba Khamis er det første gang, en kvindelig fotograf fra Egypten vinder ved World Press Photo. Og første gang, en af de udenlandske studerende på et DMJX-stipendie vinder en af priserne.
DMJX har typisk haft tre-fire udenlandske fotostuderende på hvert semester de seneste år. Det har typisk været studerende fra tredjeverdenslande, som har fået deres uddannelse og ophold betalt med stipendier på cirka 75.000 kroner hvert halve år. Støtten har dækket udgifterne til at gå på DMJX, leveomkostninger og den studerendes rejse til og fra Danmark.
Egyptere har ikke råd
Det mødte dengang kritik fra Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX.
”Hvis det her falder fra, vil vi ende med at have en international linje, der i hovedparten handler om udveksling med Vesten. De eneste, der vil have råd til at komme, er rige overklassestuderende. Det bliver ikke talentet, der bestemmer, hvem der kommer, og det vil være så ødelæggende for det internationale studiemiljø, vi har skabt,” sagde Søren Pagter dengang.
DMJX har netop optaget to fotografer fra Egypten, men Søren Pagter tror ikke, de har råd til at begynde på uddannelsen nu, hvor stipendierne bortfalder.
”Med den økonomiske situation, der er i Egypten, har de unge fotografer i landet ikke en jordisk chance for at skaffe pengene. Så jeg tror ikke, de kommer. De har ikke råd,” siger han.
DMJX søger fondsmidler
DMJX har blandt andet haft studerende fra Indien, Bangladesh og Egypten.
”Hidtil er det kun sket en enkelt gang, at en studerende har haft penge til at betale selv,” siger Søren Pagter.
Søren Pagter vil i den kommende tid forsøge at finde fondsmidler, der kan finansiere stipendierne.
Journalisten forsøger at få et interview med Heba Khamis
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.