Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

Den danske fotograf Niels Ebbesen er godt og grundigt gal i skralden over, at folk bruger hans billeder til at profilere sig selv, uden at han får noget ud af det. Samtlige større aviser får krænket deres ophavsret.

Den danske fotograf Niels Ebbesen er godt og grundigt gal i skralden over, at folk bruger hans billeder til at profilere sig selv, uden at han får noget ud af det. Samtlige større aviser får krænket deres ophavsret.


Niels Ebbesen har taget et rigtig flot billede af en havegang. Der er i hvert fald tyve amerikanere, som mener, at lige præcis det billede illustrerer deres personlighed. For det er ideen med det nyeste skud blandt sociale medier, Pinterest.

I stedet for at skrive statusupdates og tweets udtrykker man sig gennem billeder. Problemet er, som Journalisten.dk skrev i onsdags, at hjemmesiden ikke tager særlig godt hånd om ophavsretten på billeder. Det har fotograf Niels Ebbesen blandt andet oplevet. Han har et stort billedgalleri med 70.000 billeder, hvorfra specielt billedet med havegangen har vakt interesse hos Pinterest-brugere:

»De profilerer sig selv på mit arbejde, uden at jeg får noget ud af det. Den side burde bombarderes med så mange sagsanlæg, at den ikke kan overleve. Og de store medier burde føre an,« siger Niels Ebbesen

Han forklarer, at problemet er, at billederne kan blive »slidt«:

»Hvis et motiv bliver vist 1000 gange på nettet, så er det uinteressant, og så er der ingen, der gider købe det af mig,« siger Niels Ebbesen.

Han har prøvet at klage til Pinterest på den side, de har for rettighedshavere, der føler sig krænkede. Men proceduren er umulig, forklarer han. Han sendte et link til dem med den oversigtsside på Pinterest, hvor man kan se, hvor mange billeder der stammer fra Niels Ebbesens egen hjemmeside, photo-gallery.dk. Samtidig sende han et link til sin egen hjemmeside, hvor man tydeligt kunne læse på flere sprog, at billederne var ophavsretsbeskyttede. Han har ikke hørt noget fra dem.

»De vil åbenbart have, at jeg skal sidde og udfylde en formel, der tager to timer for hvert eneste billede. Det kan man jo ikke,« siger Niels Ebbesen.

Han påpeger, at han kun er en meget lille fisk på »Lars Tyndskids marker«. Kigger man på oversigtssiderne over, hvor mange billeder der er taget fra de største danske aviser, er skalaen meget større:

Billeder taget fra B.dk
Billeder taget fra Politiken.dk
Billeder taget fra Jp.dk
Billeder taget fra fra Bt.dk
Billeder taget Eb.dk

9 Kommentarer

Erik Lismann
25. MARTS 2012
Re: Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

En sommer, da kornet stod højt på marken, havde molboerne fået besøg af en stork. 

Den havde fået den grimme vane at spankulere frem og tilbage på deres mark for at fange frøer.Og det var jo en slem historie, for molboerne var meget bange for, at den skulle trampe al kornet ned på marken. 

De talte længe sammen frem og tilbage om, ... ... hvordan de skulle få den jaget bort.

Til sidst blev de enige om, at hyrden skulle gå ind i kornet og drive storken ud. 

Men lige da han stod og skulle gå ind i kornet, opdagede de, at han havde sådan nogle store og brede fødder, og så blev de bange for, at han skulle træde mere korn ned end storken. 

Dér stod de - . Endelig fik en af dem en god idé! han foreslog, at man skulle bære hyrden ind på marken, så kunne han da ikke træde kornet ned. 

Det syntes de alle var et godt råd. De gik derfor hen og løftede markleddet af og satte hyrden op på det; ... .. og så bar otte mand ham ind i kornet, for at han kunne jage storken ud. 

På den måde trådte hyrden ikke spor korn ned med sine store fødder.

Jesper Balslev
24. MARTS 2012
Re: Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

 

Ved ikke nok om PHP til at kunne sige om det er en strategi der virker, men det kunne være meget sjovt. 

Men tror "nopin" metatagget ville være langt den hurtigste løsning for dig - kræver bare at du indsætter det i skabelonen.

Men det ser ikke ud til at du har robots.txt på dit site - Google indekserer dine billeder se f.eks. http://goo.gl/tjsXt 

Men hvis du satte en robots.txt på, ville du nok opleve en drastisk nedgang i annonceindtægter fra Google…

Endelig: Pinterest er ikke som sådan en søgemaskine, det er mennesker af kød og blod der finder billeder på nettet, som enten uploader eller beder Pinterest om at hente det fra en URL - det muliggør så at netværket kan "repinne".

Det blev vist lidt teknisk, men håber du finder en løsning! 

VH Jesper

 

 

 

Niels Riis Ebbesen
24. MARTS 2012
Re: Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

Jeg skal ikke spilde min tid med at tilføje noget til mine headere, for om tre måneder kommer der måske en ny lignende service, og så skal den også tilføjes, og sådan kan man blive ved. Pinterest burde i stedet tjekke robots.txt dokumentet, det er netop skabt til at gi' ordrer til robotter, som besøger ens web-site.

Men jeg vil løse problemet ved, at jeg lige finder ud af hvilken IP-adresse, som Pinterest robot har, og så vil jeg blokere for dens adgang til min web-server, alternativt vil jeg skrive et lille PHP-script, som sørger for, at Pinterest robot får leveret et helt sort eller hvidt billede, når den forsøger at hente et billede på min hjemmeside. 

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Jesper Balslev
24. MARTS 2012
Re: Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

Og kom i tanke om:

Med vandmærke på dine fotos og salg af versioner i høj opløsning igennem f.eks. www.gumroad.com (simpel tjeneste til salg af digitale varer), burde der være potentiale for direkte at tjene penge på din popularitet online. 

Jesper Balslev
24. MARTS 2012
Re: Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

Hej Niels,

Hvis du indsætter følgende kode i header-sektionen på din hjemmeside:

<meta name=”pinterest” content=”nopin” />

 Kan dine billeder ikke blive samlet op af Pinterest. 

Flere