Fotograf: Pinterest burde bombarderes med sagsanlæg

Den danske fotograf Niels Ebbesen er godt og grundigt gal i skralden over, at folk bruger hans billeder til at profilere sig selv, uden at han får noget ud af det. Samtlige større aviser får krænket deres ophavsret.

Den danske fotograf Niels Ebbesen er godt og grundigt gal i skralden over, at folk bruger hans billeder til at profilere sig selv, uden at han får noget ud af det. Samtlige større aviser får krænket deres ophavsret.


Niels Ebbesen har taget et rigtig flot billede af en havegang. Der er i hvert fald tyve amerikanere, som mener, at lige præcis det billede illustrerer deres personlighed. For det er ideen med det nyeste skud blandt sociale medier, Pinterest.

I stedet for at skrive statusupdates og tweets udtrykker man sig gennem billeder. Problemet er, som Journalisten.dk skrev i onsdags, at hjemmesiden ikke tager særlig godt hånd om ophavsretten på billeder. Det har fotograf Niels Ebbesen blandt andet oplevet. Han har et stort billedgalleri med 70.000 billeder, hvorfra specielt billedet med havegangen har vakt interesse hos Pinterest-brugere:

»De profilerer sig selv på mit arbejde, uden at jeg får noget ud af det. Den side burde bombarderes med så mange sagsanlæg, at den ikke kan overleve. Og de store medier burde føre an,« siger Niels Ebbesen

Han forklarer, at problemet er, at billederne kan blive »slidt«:

»Hvis et motiv bliver vist 1000 gange på nettet, så er det uinteressant, og så er der ingen, der gider købe det af mig,« siger Niels Ebbesen.

Han har prøvet at klage til Pinterest på den side, de har for rettighedshavere, der føler sig krænkede. Men proceduren er umulig, forklarer han. Han sendte et link til dem med den oversigtsside på Pinterest, hvor man kan se, hvor mange billeder der stammer fra Niels Ebbesens egen hjemmeside, photo-gallery.dk. Samtidig sende han et link til sin egen hjemmeside, hvor man tydeligt kunne læse på flere sprog, at billederne var ophavsretsbeskyttede. Han har ikke hørt noget fra dem.

»De vil åbenbart have, at jeg skal sidde og udfylde en formel, der tager to timer for hvert eneste billede. Det kan man jo ikke,« siger Niels Ebbesen.

Han påpeger, at han kun er en meget lille fisk på »Lars Tyndskids marker«. Kigger man på oversigtssiderne over, hvor mange billeder der er taget fra de største danske aviser, er skalaen meget større:

Billeder taget fra B.dk
Billeder taget fra Politiken.dk
Billeder taget fra Jp.dk
Billeder taget fra fra Bt.dk
Billeder taget Eb.dk