BENLÅS. Freelance-fotograf Kristian Linnemann har endelig fået landsrettens ord for, at han ikke foretog sig noget ulovligt, da han forsøgte at fotografere lille Grev Richard foran Rigshospitalets traumecenter.
Det er sent om aftenen den 23. maj 2002, da Kristian Linnemann får et tip om, at en ambulance er på vej til Amalienborg. Fotografen, der på daværende tidspunkt leverer til B.T., kører efter ambulancen mod Rigshospitalet. Den stopper ved traumecenteret, og Kristian Linnemann stiller sig op 30-40 meter derfra.
I samme øjeblik kommer en betjent løbende mod ham. Betjenten forsøger at tage Linnemanns kamera, men Kristian Linnemann holder fast, og få sekunder efter ligger han på jorden. Nu med to betjente oven på sig. Hænderne er i håndjern på ryggen, og benene klappet sammen i en såkaldt lovlig benlås. Kristian Linnemann ligger oven på sit kamera og forsøger at undgå at mase det. Derefter bliver han kørt i detentionen. Sigtet for forsøg på at bryde en politiafspærring og for at have modsat sig anholdelse.
Linnemann blev løsladt i løbet af natten. I dag – tre år senere – også renset for alle anklager i landsretten.
»Jeg er glad og lettet,« siger Kristian Linnemann.
»For det første fordi vi fotografer nu har fået rettens ord for, at vi kan arbejde, som vi altid har gjort, og at politiet ikke bare kan skride ind og anholde uhæmmet. For det andet er jeg lettet over ikke at have paragraf 119 stk. 3 hængende på min person,« siger Kristian Linnemann med henvisning til paragraffen, som kan give op til seks måneders fængsel, hvis man forhindrer offentlige myndigheder i at udføre deres arbejde.
Journalistforbundets chefjurist, Anne Louise Schelin, der blev vækket midt om natten for tre år siden af Kristian Linnemanns kone, siger om dommen:
»Vi er meget tilfredse med resultatet. Der var tale om fotografering på frit tilgængeligt sted. Der var ikke belæg for den meget hårdhæn-dede adfærd fra politiets side. Det er blevet dokumenteret i retssagen, og det er yderst tilfredsstillende.«
Tilbage står så spørgsmålet om, hvordan politiet uden grund kunne anholde fotograf Kristian Linnemann, lægge ham i håndjern og benlås og smide ham i detentionen. Journalistforbundets jurister har for længst sendt en klage til statsadvokaten over forløbet. Klagen vil blive behandlet, nu da retssagen er afsluttet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.