Fotograf frifundet

 

 

GRÆNSER. I 2002 blev freelance-fotograf Kristian Linnemann anklaget for at have forsøgt at bryde en politiafspærring og for at have modsat sig anholdelse. Onsdag den 20. oktober i år blev han totalt frifundet i Københavns Byret.

»Jeg har det utrolig godt, for jeg føler ikke, at jeg overskred nogen grænser i den givne situation,« siger Kristian Linnemann til Journalisten.

Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet, kalder frifindelsen en glædelig dom.

»Frifindelsen cementerer, at Kristian Linnemann bare passede sit arbejde,« siger Lars Lindskov.

Han mener dog, at Københavns Politi generelt udviser forståelse for pressefotografers arbejde.

Den 24. maj 2002 ankom en ambulance til Rigshospitalet. Prinsesse Alexandra af Berleburgs lille søn, Grev Richard, havde fået et astmaanfald og måtte behandles.

Kristian Linnemann var på job for B.T. og ville tage nogle billeder af Grev Richard, mens han blev kørt ind på skadestuen. Han stod 30-40 meter fra indgangen og havde netop monteret en telelinse på sit kamera, da to betjente kom løbende mod ham, anholdt ham og lagde ham i benlås.

Politiets sigtelser gik på, at han skulle have forsøgt at bryde en afspærring cirka ti meter foran indgangen, og at han ifølge anklageren Ebbe Arentoft skulle have 'sparket med arme og ben', da han blev anholdt.

I Kristian Linnemanns frifindelse gjorde dommeren gældende, at sigtelserne blandt meget andet blev modbevist af, at han ikke ville have brug for sin telelinse, hvis han kun befandt sig ti meter fra indgangen.

Med den dom faldt også anklagen om, at fotografen skulle have modsat sig anholdelse. Kristian Linnemann siger selv til Journalisten, at hans bevægelser under anholdelsen skyldtes, at han forsøgte at beskytte sit kamera, der blev presset ned mod asfalten, mens han lå på maven i benlås.

De to betjentes voldsomme og efter rettens afgørelse grundløse anholdelse blev ved sagens begyndelse i 2002 indbragt som politiklagesag for statsadvokaten af Dansk Journalistforbund (DJ) og B.T.

Medmindre anklagemyndigheden anker frifindelsen, er det nu op til statsadvokaten at efterforske sagen og vurdere eventuelle sanktioner mod de to betjente.

»Det var en sørgelig episode, der fandt sted i maj 2002, og det er principielt for os at sikre, at det ikke sker igen,« siger advokat Tyge Trier, der er udpeget til at føre sagen.

 

0 Kommentarer